• MaNcs 24. évf. 43. sz. (2012. 10. 25.)
  Interjú

  "Nyilvánosságra hozni az igazságot"

  Kálmán Olga televíziós műsorvezető, hírszerkesztő

  Tele volt vele a sajtó: Tarlós István minősíthetetlen hangon szólt be neki élő adásban. Ilyenformán a bunkóság kezeléséről, az újságíró feladatairól és függetlenségéről beszélgettünk.

  2012 / 43
 • Újabb próbálkozás a zsebszerződők ellen

  Garantált kudarc

  Büntetőjogi kategóriává emelte az úgynevezett termőföld-zsebszerződések megkötését a kormányerő. A jövőben egytől öt évig terjedő szabadságvesztést kaphat az, akit ilyesmin érnek. Helyszíni tapasztalataink szerint azonban a leginkább érintett nyugat-magyarországi területeken ez senkit nem idegesít - leszámítva az illegális kontraktusok felkutatására ösztökélt hivatalnokokat.

 • Sarlós Gábor

  Aki a tudást nem becsüli

  A tudomány kommunikációjának jelentősége

  Ahol a tudomány szerepe leértékelődik, ott az oktatás is egyre jobban háttérbe szorul. A világ fejlett ipari országait tömörítő OECD, illetve az Európai Unió statisztikái pedig azt igazolják, hogy az oktatás súlya és a gazdasági növekedés dinamikája között már középtávon is közvetlen öszszefüggés van.

 • Dessewffy Tibor

  Maradnék sokáig

  Az orbáni kotta, avagy Ezékiel 25:17, újratöltve

  A győztes koalíciót Orbán valóban minimalizálja: elég lenne erről Széles Gábort vagy a KÉSZ csoport vezetőit megkérdezni. Az a benyomásunk, hogy Orbán a megkerülhetetlenek körét annyira szűkre húzza, mint aki a Hegylakó bűvöletében él: csak egy maradhat (és ez az egy a Közgép feliratot viseli).

 • A szerk.

  A család

  Megállíthatatlanul buzog fel kormányunk kebeléből a szeretet, és mint szelíd balatoni hullámok a tihanyi szirtekre, vagy nem, inkább: mint anya rég nem látott gyermekére, úgy omlik rá a magyar kormány a magyar kultúrára, nyaldossa sebeit, becézi, ha búsul, megvédi a bajban.

 • A szerk.

  Egy tisztességes ajánlat

  Bajnai Gordonnak az október 23-i beszédében törekednie kellett arra, hogy a csodára számítókat lehűtse - de annyira azért mégse, hogy a felfokozott várakozás emiatt dühös csalódottságba csapjon.

 • A szerk.

  Ünnepelt az ország

  Ünnepelt az ország? Ugyan mit? A naptár szerint az 1956-os forradalmat és szabadságharcot illett volna, s tapasztaltunk is erre utaló jeleket, mely jelek délutánra már mást jelentettek, eredeti önmaguk ellenkezőjét.

 • Zeidler Miklós: Pálya a magasban

  Duce, Duce!

  "Duce, Duce!" - harsogta a tömeg, az ünnepelt pedig büszkén hordozta végig pillantását rajongóin. Klasszikus fejét a jól ismert mozdulattal fölvetette, tekintetét az emelvény felé fordította, ahol egy pillanatra sem csillapodott a zúgó tapsvihar.

 • Cseresnyési László: Nyelv és neurózis

  Nyelvi térvédelem

  Mindenféle nyelvészek írogatnak a nyelvről - egymásnak és persze a nagyközönségnek, házi fogyasztásra vagy politikai megrendelésre. Az utóbbi ugyanazt a kérdést veti fel számomra, mint a szappanoperák áradása a televízióban.

 • Egy józsefvárosi munkaügyi per háttere

  Cikkünk nyomán

  Kirúgták a józsefvárosi önkormányzat egyik köztisztviselőjét, mert - alaptalanul - úgy vélték róla, hogy ő volt egy korábbi Narancs-cikk forrása. A hivatalos indok persze nem ez, hanem a polgármesternek írt három sms-üzenet.

 • Az október 17-i miskolci tüntetések háttere

  Létszámháború

  Nem egyforma mértékben, de az összes érintett politikai erő a maga céljaira próbálja kihasználni a Fészekrakó-program által Miskolcra szabadított súlyos problémát. A roma szervezetek egy része sem kivétel - pedig a lassan kibontakozó választási kampány helyben döntően róluk szól majd.

 • Kiterjesztett nemzetbiztonsági ellenőrzés

  C típusú találkozások

  Megváltozik a nemzetbiztonsági (ún. C típusú) ellenőrzés néhány szabálya. A tervezet legfontosabb eleme, hogy az ennek hatálya alá tartozó munkaköröket, tisztségeket betöltő személy esetében a C típusú ellenőrzés bármikor megismételhető lenne, és az illetőt akár titkosszolgálati eszközökkel is megfigyelhetnék.

 • Interjú

  "Ilyen a bolsevik jogalkotási mód"

  Juhász Pál agrárszociológus a földtörvényről

  A magyar mezőgazdaság modernizációját már a rendszerváltás után lehetetlenné tette a dilettáns jogalkotás, az új földtörvény pedig legalább annyi kárt fog okozni, mint amennyi problémát megold - állítja a Corvinus oktatója, az 1990-98 között szabaddemokrata parlamenti képviselőként is dolgozó szociológus-közgazdász.

 • Szíriából jelentjük

  Két lövés közti élet

  Az ország északi részén fekvő El Babban egy évig tartó békés tüntetések után, a biztonsági erők brutális reakciójára válaszként tört ki a fegyveres felkelés. Ma forradalmi kormányzat irányítja a várost.

 • Interjú

  "Nyílt politikai verseny"

  Henry Laurens történész, Közel-Kelet-szakértő

  A párizsi Collége de France professzorát a budapesti Francia Intézetben tartott előadása előtt kérdeztük az arab tavasz hatására bekövetkezett változásokról.

 • Madarász Aladár

  Isten keze... vagy a tolvajé?

  Egy metafora viszontagságai

  Kedves olvasó, aki még emlékszel Maradona kézzel ütött emlékezetes góljára ("Maradona feje és Isten keze") az angolok ellen az 1986-os világbajnokságon, csalódást kell, hogy okozzak: ez a cikk alapból nem a fociról szól.

 • Íróiskolák a piacon

  Jutányos összekapcsolás

  Apám, író leszek - mondta a legkisebb királyfi, lévén nem volt más választása, hisz a családi céget a legidősebb bátyja kapta, a szomszéd sztárügyvéd dúsan kistafírozott lányát meg a középső fivér.

 • Színház

  Zsigeri

  Kurázsi mama és gyerekei

  Nem az az érdekes, mi minden nincsen a háborúban, hanem hogy mi minden van benne: minden. Az élet, az egész, és persze a halál is. Erre már Brecht is gondolhatott, amikor megírta Kurázsi mama és gyermekei című darabját - de Zsótér Sándor rendező is gondolkodik ezen jó ideje: harmadszorra rendezi meg.

 • Operett

  Napraforgószínpad

  Kálmán Imre: Marica grófnő

 • Színház

  Jez Butterworth: Az ígéret földje

  Életem (egyik) legfontosabb szerepe - nyilatkozta már a premier előtt különféle interjúiban Rudolf Péter, s mi csak örülhettünk e fordulat többszöri nyomatékos előfordulásának, elvégre motivált színész nélkül nincs motivált közönség.

 • Film

  Kifosztva

  Ulrich Seidl: Paradise: Love - Szerelmet a feketepiacról

 • Jean-Louis Trintignant színész

  "Utána akartam menni"

  Egy öreg óriás visszatér. Haneke haldoklásfilmje, a nálunk jövő héten moziba kerülő Szerelem hozta vissza az élők közé.

 • Film

  Kertvárosi kommandó

 • Film

  Gázos

 • Film

  Asterix & Obelix: Isten óvja Britanniát

  Bal-jobb, bal-jobb, jönnek a gallok - folytatódik a megszokott francia öntudatépítés. Asterix és Obelix, a két csodafőzettel rohangáló gall újra felveszi a harcot a rómaiakkal, a cél ezúttal Britannia megmentése.

 • tévésmaci

  Ötszáz majom

 • Kiállítás

  A spermaszínezőtől a fekete lyukig

  Lakner Antal: Munkaállomás

  Kifejezetten jó ötletnek tűnik, hogy Lakner Antal retrospektív kiállítása kitüremkedik a LuMú bejárata elé. A két kiléptetett munka körül feltűnően sokan csoportosulnak, találgatva, vajon mit keres itt egy izlandi felségjelű, különös formájú haditechnikai egység és mellette egy konténer, katonai ruhákban feszítő próbabábokkal.

 • rés a présen

  Nem elég a forma megértése

  Nemes Péter szobrász

 • Interjú

  Kiirtásra szánt népek hangjai

  Roger Moreno Rathgeb zeneszerző

  A cigány muzsikus művével, a november 6-án a Müpában elhangzó Auschwitz-rekviemmel nemcsak saját népének a haláltáborokban elpusztított tagjai, hanem az összes áldozat előtt tiszteleg. Választott hazájában, Hollandiában beszéltünk vele.

 • Interjú

  Olajoshordók miatt

  Lisa Gerrard - Dead Can Dance

  Budapesti koncertje előtt a zenekar énekesnője hollywoodi ellenszenveiről, egy bozóttűz fontosságáról és három zenetörténeti jelentőségű hordóról beszélt nekünk.

 • Koncert

  Buzuki hangja szól

  A Dead Can Dance Budapesten

 • Lemez

  Csodálatos futurizmus

  Flying Lotus: Until The Quiet Comes

 • Lemez

  Mount Eerie: Ocean Roar

  Egy használaton kívüli templomban rögzítette két legfrissebb albumát az észak-amerikai indie folk legkedvesebb remetéje, Phil Elverum.

 • Lemez

  Metz: Metz

  A Jesus Lizard és a Big Black Chicagót, a Hammerhead Minneapolist, a Drive Like Jehu San Diegót festette le a pokol minden szegletében aluljárószagú, szirénazajtól lármás, neurotikus lényekkel telizsúfolt tornácának, ahol üvölteni kell, amíg csak infarktust nem kap az ember.

 • mi a kotta?

  Megütni, megfojtani

 • Kiállítás

  Sikerek kudarca

  Egykor nekik szólt a Himnusz

  A Zsidó Múzeum kiállításának legbelső termében két tablót láthatunk egymással szemben. Az egyik a VAC (Vívó- és Atlétikai Klub), a másik az MTK (Magyar Testgyakorlók Köre) megalakulásának körülményeiről, múltjáról, jelentőségéről tájékoztatja a látogatókat.

 • Konyhai kémia XXXIV.

  Kalapot emelünk

  Ehető gombák

  A finom, illatos, zamatos fejfedőknek nehezen lehet ellenállni: szinte mindenki szereti a gombát. Rántva, sütve, levesben, néha nyersen is.

 • Szenvedélybetegek és hozzátartozóik

  Köztük marad

  A szenvedélybetegek többsége családban vagy legalábbis párkapcsolatban él, de a hozzátartozókról legfeljebb csak mint áldozatokról esik szó. Pedig az addiktológusok szerint a szerepük igen fontos lehet abban, hogy egy függőből újra józan ember legyen.

 • étel, hordó

  Nagyvillám/Visegrád

  Négyszáz méter sincs, mégis úgy tűnik, a világ tetején ülünk. A visegrádi Nagy-villám kilátóból nyílik Magyarország legszebb panorámája, legszívesebben azt mondanánk, hogy festő ecsetjére kívánkozik, de igazság szerint félő, hogy a legkreatívabb emberi beavatkozás (megörökítés) is csak ártana neki.

 • chili&vanília

  Szőlő, csokoládé

Legfrissebb Narancs

A közvélemény-kutató a választásokról
Interjú Závecz Tiborral
Riport
Diáktüntetők Orbán ellen
Mit tehet az egyes polgár?
Schein Gábor írása
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...