• MaNcs 26. évf. 16. sz. (2014. 04. 17.)

  "Helye van a lázadásnak" - interjú Ascher Tamással

  A Színház- és Filmművészeti Egyetem rektora volt az elmúlt nyolc évben. Képzési reformokról, oktatáspolitikáról és színházi területfoglalásról beszélgettünk, Sztanyiszlavszkijtól Kerényi Imréig.

  2014 / 16
 • Házon kívül vagyunk - A baloldali politizálás esélyei az új ciklusban

  A parlamentben valódi politizálásra esély sincs. De akkor mit tehet az ellenzék? Megoldási javaslatok.

 • Uitz Renáta

  Tedd le a furkóst! – Az adatvédelmi ombudsman és az egyházi törvény esete Európával

  Folyó év április 8-án, amikor a magyar nép érdeklődőbb fele (se) csak kiheverni kezdte épp az új választási rendszer okozta megpróbáltatásokat, Európa bíróságai elérkezettnek látták az időt, hogy betoppanjanak a frissen újraválasztott magyar kormányhoz.

 • Mélyi József

  Bekerítve

  A Szabadság téri emlékmű és a megszállás

  Számos elemzés született az elmúlt három hónapban a Szabadság térre készülő emlékműről, pedig még mindig csak torz faxvázlatokról és egy helyesírási hibákkal tarkított leírásból tudhatjuk, milyen lesz. Ugyanennyi ideje tart a furcsa hallgatás: a szobrász nem nyilatkozik, a Fidesz politikusai kerülik a témát (a zsidókkal húsvét és betonozás után kezdik meg a párbeszédet), az egyébként felkent MMA mintha ebben a kérdésben nem is létezne, és bár Schmidt Mária egy címlapos "ugyan már"-ig is eljutott a mű védelmében, bizonyos, hogy a koncepció a korábban elfogadottnak hitt logikákból kiindulva észérvekkel védhetetlen.

 • Várhegyi Éva: Ekotrip

  Úszni tud

  Nem elegáns az embernek magát idéznie, most mégis ezt teszem. Négy évvel ezelőtt írtam e helyütt: "Orbán Viktor kampányzáróját azzal kezdte: a választásokkal eljön az igazság pillanata. Ebben nem tévedett.

 • A szerk.

  Egy hang az árokból

  "A brüsszeli bürokraták újabb felháborító provokációja az Európai Bíróság ítélete, amelyben Magyarország kőművesdekoltázs-ügyben elfoglalt álláspontját bírálják" - mondotta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, amikor hírét vette, hogy a főnök hamarosan visszatér szabadságáról, s kiszortírozza a rosszul teljesítőket a kormányából.

 • A szerk.

  Ügyesen, élelmesen

  Most nem is az, hogy mi lesz Ukrajnával, mert vagy lesz vele valami, vagy nem, vagy lesz Ukrajna, vagy nem, meglátjuk, az utóbbi mellett is tudnánk érvelni, meg az előbbi mellett is, és fogunk is mindjárt.

 • Várományosok - Választások Indonéziában

  Az indiai választási folyamathoz képest sokkal kisebb nemzetközi figyelem összpontosult Indonéziára, pedig a sokszigetű ország, bár nem listavezető, mégiscsak a világ harmadik legnépesebb demokráciája, emellett a legnépesebb muszlim ország, még akkor is, ha a negyedmilliárd lakosnak csak a 88 százaléka tartozik a felekezethez.

 • Szesz és szatócsjog - Pálinkaügyi elmarasztalás és a trafikok

  Nem tarthatja fenn Magyarország a szabad pálinkafőzés 2011-től érvényes rendszerét - döntött a luxemburgi székhelyű Európai Bíróság. Ez egyébként jól is jöhet a kormányerőnek: úgy alakíthatja át a hazai szeszforgalmazás rendszerét és zárhatja ki belőle a kisboltokat, hogy közben az unióra mutogathat.

 • Vihar után az Orvosi Kamara

  Lerendezett sorok

  A jelek szerint pozíciójában megerősödve került ki a Magyar Orvosi Kamara vezetősége az országos felügyelőbizottsággal folytatott belső vitájából. Az indulatok azonban nem csitulnak a megosztott és külföldi munkavállalásban gondolkodó orvostársadalomban.

 • Találgatások helyett – Egy tragikus sorsú könyvvizsgáló pályája

  Visszhangtalan maradt egy a fideszes önkormányzatok által sokat foglalkoztatott könyvvizsgáló halála. A Narancs értesülése szerint a szakmájában jelentékeny karriert befutott Szebellédi István öngyilkosságot követett el március elején.

 • Hogyan őrölte fel magát a baloldali ellenzék?

  Tolató mozgás

  Megegyezés az egyéni jelöltek névsorában, szavazatmaximalizálás, vonzó miniszterelnök-jelölt kiállítása, valami közös programszerűség, a civil ellenállás átfordítása szavazatokra - nagyjából ezek lettek volna az elvégzendő feladatok.

 • "Mesterházy versenyt fog futni a Jobbikkal" - Interjú Setét Jenővel

  Az általános közhangulatnak és a közmunkaprogram hatásainak tulajdonítja Setét Jenő a Fidesz tarolását a romatelepeken. Az Ide tartozunk! - Roma Közössági Hálózat alapítóját a Jobbik erősödéséről és Mesterházy Attila rendpárti fordulatáról is kérdeztük.

 • tévésmaci

  Petrezselyempacsirta

  Amikor Sztupa és Troché a Napsugár kisvendéglőbe siettek, egész különös képet mutatott az utca, csend volt: eltűntek a kóbor kutyák. Nem tudta elzavarni őket addig senki emberfia, nem tudta befogni őket a legkegyetlenebb gyepmester sem.

 • "Érdekes és rendkívüli emberek" - Jim Jarmusch filmrendező

  Ohióban született, de vérbeli New York-i filmesként lett híres. Ha csak a Florida, a paradicsomot csinálja meg, akkor is a legnagyobbak közt emlegetjük. A Thesszaloniki Filmfesztiválon beszéltünk vele.

 • Film

  Isten fia

  Nehéz pusztán esztétikai szempontok szerint beszélni egy olyan filmről, mely a nyugati kultúra kanonikus történetét tárja elénk, bármilyen újraértelmezési szándék és alternatív olvasati lehetőség felkínálása nélkül, egy olyan kulturális közegben, ahol minden lehet (és kell is, hogy legyen) újraértelmezés és reflexió tárgya.

 • Film

  Nagytudásúak

  Nem tudjuk elhessegetni a gondolatot, hogy a Franciaország legtehetségtelenebb tanárainak és legrosszabb gimnáziumának találkozását elmesélő mozgókép valamiféle önéletrajzi ihletésből születhetett.

 • Halhatatlan szeretők

  Hát hülyék ezek a vámpírok?! Hogy csak most, annyi infantilizmus és gyermekded blamázs (Alkonyat, Pirkadat, Félhomály, Homály) után fedezték fel maguknak Amerika nagy melankólikusa és frizurakirálya, Jim Jarmusch élettani előnyeit?

 • mi a kotta?

  A velencei tyúk

  "Nem szeretem a hisztérikus nőket" - fogalmazott gúnyosan Nietzsche, amikor először találkozott Wagner fennkölt ünnepi színjátékával, a Parsifallal. A filozófus, aki pár évvel később - mint köztudott - Torinóban sírva borult egy elkínzott, szekérhúzó ló nyakába, ekkor még kevesebb megértést mutatott az egyetemes részvét és együtt szenvedés wagneri gesztusa iránt, amelynek alapérzületét a Mester egyik levelében éppen egy hasonló olasz utcai állatkínzás felidézésével körvonalazta.

 • Lemez

  Száz szónak is

  Todd Terje: It's Album Time

  Bőven túl van már a harmincon, de csak most jött el az ideje, hogy albumkészítőként is kipróbálja magát - pedig a norvég Todd Terje időtlen idők óta szórakoztat műfajilag nehezen behatárolható, habár idővel jól felismerhető, mutáns diszkószerzeményeivel.

 • Lemez

  A hangos amerikai

  The Hold Steady: Teeth Dreams

  A nullás évek közepén a New York-i Hold Steady volt az Egyesült Államok talán legzseniálisabb esküvői és kocsmazenekara.

 • Lemez

  Ingyenzene

  Négy kiváló magyar rocklemez - zéró lemezkiadó.

 • Opera

  Egyszer élünk

  Mozart: A varázsfuvola

  "Az a legnagyobb gőgöm és a legnagyobb nagyképűségem és büszkeségem, hogy mindig meg vagyok és meg is voltam győződve arról, hogy én pontosan tudom, Mozart mit akart." Egy korábbi életút-interjújában Szinetár Miklós fogalmazott így, s ennek tudatában különösen érdekesnek ígérkezett az a rendezése, amelynek felkérését 80.

 • Megoszt, uralkodik - A digitális zene terjedése

  A Napster megjelenése után 15 évvel a legális, digitális zenei szolgáltatások szinte kimeríthetetlen adatbázisokat tesznek hozzáférhetővé elérhető áron. Nem volt egyszerű menet, és a siker sem teljes, de úgy tűnik, 2014-re e szolgáltatások felnőtté váltak.

 • Lemez

  Baráti és Brahms

  Hanglemezkészítő tevékenysége során Baráti Kristóf a hegedűirodalom alapműveit rögzíti: az elmúlt évek során lemeze jelent meg Bach összes szólóhegedű-szonátájából és -partitájából, Paganini D-dúr és h-moll versenyművéből, Beethoven összes hegedű-zongora szonátájából, illetve Eugène Ysaÿe hat szólószonájátából.

 • Lemez

  Dean Wareham: Dean Wareham

  Távolról sem a Luna volt az egyetlen amerikai zenekar, amely a Velvet Underground zajos második lemeze helyett inkább a törékeny harmadikat választotta alapkőül egy gondosan felépített karrierhez, de a Lunát maga Lou Reed részesítette pápai áldásban, amikor elhívta a bandát a Velvet visszatérő turnéjára a 90-es évek elején.

 • Interjú

  "A szocializmus realistája"

  Bojtár Endre irodalomtörténész, bohemista a 100 éves Bohumil Hrabalról

  Kiadói szerkesztőként, bohemistaként, a magyar irodalmi élet kelet-európai szakértőjeként közvetlen közelről volt módja követni Bohumil Hrabal pályáját, magyarországi ismertségét, hovatovább kultuszát. Kérdeztük Menzelről, sörről és kolbászkákról is.

 • Könyv

  Nagy Gabriella: Üvegház

  A könyv egyszavas címekkel ellátott, gyakran naplóbejegyzések hangulatát idéző rövid fejezetek sorából áll; az öt ciklusból ha regény végül nem is, de egy kétségtelenül jól lekerekített családtörténeti, önéletrajzi történetfolyam kialakul.

 • Könyv

  Artpool - The Experimental Art Archive Of East-Central Europe

  Az Artpool Művészetkutató Központ negyvenéves történetét bemutató angol nyelvű könyv/katalógus, ahogy azt alcíme (History of an active archive for producing, networking, curating and resarching art since 1970) is jelzi, az ún.

 • Interjú

  "Mozgásszótárt készítek"

  Doug Varone koreográfus

  A tánc és az emberi szellem kapcsolatának összetettségét kutató New York-i Doug Varone and Dancers 1986-ban alakult. Alkotói tizenegyszer kapták meg a New York Dance and Performance díjat, de nem csak az amerikai táncszínpadokon arattak sikereket, világszerte ismertek az előadásaik.

 • Színház

  Arccal Oroszország felé

  MITEM - Madách Nemzetközi Színházi Találkozó

  Sosem volt Magyarországon rendszeres nemzetközi színházi fesztivál, de akadt néhány év, amikor a kérdés, hogy kell-e ilyen, sokat volt terítéken. Rendeztek is erről széles körű vitát 2005-ben, sokan megszólaltak, akik a "nemzetköziségben" érintettek voltak, épp csak a döntéshozók, egy lehetséges fesztivál állami alapítói nem.

 • Színház

  Haddon-Stephens: A kutya különös esete az éjszakában

  Az azonos című regényből készült darab hőse egy Asperger-szindrómával élő kamasz, aki egy vasvillával ledöfve találja a szomszéd kutyát, és nyomozni kezd a gyilkos után. Christopher kiváló absztrakt logikával rendelkezik, a hétköznapi problémamegoldás és kommunikáció terén azonban elveszett.

 • Bezárás előtt az Artpool - A dokumentáció hatalma

  Úgy tűnik, 2014-ben kénytelen bezárni Közép-Európa legnagyobb, külföldön is nagyra tartott alternatív művészeti gyűjteménye, az 1979 óta működő Artpool Művészetkutató Központ. Az aláírt szerződés ellenére az Emmi január óta egy fillérnyi támogatást sem utalt át.

 • étel, hordó

  Hachapuri

  Felületes ismereteink vannak a grúz konyháról, annyit tudunk róla, hogy kiváló. Melyik nem az?

 • chili&vanília

  Mazanec

  A húsvéti kalácsok palettája világszerte rendkívül széles, lehet belőlük mazsolázgatni. Én idén a csehekét ajánlom.

 • Kezdődik a sznúker-vb!

  Zöld posztó, piros golyók

  A sznúker-világbajnokság az egyik leghosszabb évenkénti sportesemény. 1977 óta a sheffieldi Crucible színházban rendezik a 17 napos maratont, mely legfőképp abban különbözik a többi versenytől, hogy jóval hosszabbak a mérkőzések.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...