• MaNcs 27. évf. 14. sz. (2015. 04. 02.)

  A tettes a házban van

  A kormány jelenleg is minden követ megmozgat, hogy eltávolítsa magától a Quaestor-botrányt. Milyen esélyei lehetnek? A szerk. álláspontja.

  2015 / 14
 • Kádertévé - A tekintélyelvű állam médiája

  Az Orbán–Simicska-viszály elmérgesedése után a „közszolgálati” média viharos gyorsasággal alakult át. Az MTVA „nemzeti hírtele­vízióvá” formálta vezető csatornáját, ám az első adásnapok főként újságírótanoncok által készített műsorát bakik sora tette tönkre.

 • Bod Tamás: Így lettem a nép ellensége

  Mire számítson az, aki egy vidéki kisvárosban értelmiségiként és politikai szereplőként fellép a Nemzeti Együttműködés Rendszere ellen? Lapunk volt munkatársának vérlázító tapasztalatai.

 • Váradi Balázs

  Mi van a bajusz mögött?

  Húszéves a Bokros-csomag

  Emlékszünk-e még Bokros Lajosra, a régire, a húsz év előttire, aki bajszára tűzte a békétlen egyetemistákat, maga írta meg programját, és aztán inkább vette kalapját, de meg nem alkudott?

 • Sajó László: Öt és feles

  Bádogbüfék

  Találkozunk a törkölyösnél.

 • Balázs Zoltán: A jobb lázadása

  A liberális haza atyja

  Március 23-án elhunyt Lee Kuan Yew (Li Kuan Ju), Szingapúr alapítója, ott szó szerint a haza atyja.

 • Ara-Kovács Attila: Orient expressz

  Az illiberális állam

  Az „illiberalitás” fogalma nem új keletű, ám Fareed Zakaria 1997-ben, a Foreign Affairsben publikált cikkében, Az illiberális demokrácia felemelkedése c. esszében új, meglepő és bizonyos társadalmi folyamatok magyarázata során könnyen hasznosítható értelmezést adott neki.

 • A szerk.

  Lökd oda őt is!

  Volt néhány hátborzongató kép az utóbbi hetek sajtójában, ami minden politikai közleménynél, bűnügyi statisztikánál, a tüntetések bármelyik frappáns jelszavánál pontosabban mutatta meg Orbán Viktor rendszerének igazi arcát.

 • Az űr demokratizálása - Richard Branson milliárdos

  A Virgin cégbirodalom fejeként 4,9 milliárd dolláros vagyont szedett össze. Hőlégballonnal és egyéb különleges járművekkel elkövetett rekordkísérleteivel a legmerészebb milliárdos a földön. The Virgin Way című könyvében a birodalomirányítás rejtelmeibe vezeti be a laikusokat.

 • Nigériai választások

  Fordulat előtt

  Több mint egy hetet csúsztak a nigériai választások a Boko Haram támadásai miatt. A hadsereg nem vállalta ugyanis, hogy az iszlamista felkelőkkel folyó harcok közepette még a szavazás biztonságáért is kezeskedjen.

 • Színház

  Hozzám hasonlók

  Elveszettek – A hiányzó pillanat

  Színházi előadásról lesz szó, amiben részt vehetnek a nézők. Ma két társulat erős ebben igazán, a Kerekasztal és a Káva, az Elveszettek az utóbbi munkája. Továbbolvasva ezt a cikket, talán az lehetne a legérdekesebb kísérlet, ha elengednénk azokat a kötöttségeket, amelyekkel megszabjuk, hogy mi is az a színház.

 • Tánc

  Pataky Klári Társulat: CsendÉlet

 • Színház

  Hozzám hasonlók

  Elveszettek – A hiányzó pillanat

  Színházi előadásról lesz szó, amiben részt vehetnek a nézők. Ma két társulat erős ebben igazán, a Kerekasztal és a Káva, az Elveszettek az utóbbi munkája. Továbbolvasva ezt a cikket, talán az lehetne a legérdekesebb kísérlet, ha elengednénk azokat a kötöttségeket, amelyekkel megszabjuk, hogy mi is az a színház.

 • Könyv

  Colum McCann: TransAtlantic

 • Könyv

  És bánat az ég alatt

  W. G. Sebald: Légi háború és irodalom. A rombolás természetrajza

  Aligha kérdéses, hogy az ezredforduló körüli években megújulni vagy legalábbis új hangokkal kiegészülve felfrissülni látszó európai regényirodalom egyik meghatározó szerzője az Angliában élő német Winfried Georg Sebald volt (a másik nagy hatású alaknak az ugyanebben az időben Spanyolországban élő chilei Roberto Bolaño tűnik).

 • Interjú

  „Tudtam, hogy egy város szét fog égni” – Dragomán György író

  Ősszel megjelent regénye, a Máglya az eladási listák élén virított, és a Narancs irodalmi sikerlistájának kritikus szavazóinál is felért a második helyre. A második regény, A fehér király nemzetközi siker, hamarosan film készül belőle.

 • Folyóirat

  Írók medveháton

  Galaktika 300

  A posztmodernben mindinkább elhalványul a határ populáris és elitkultúra között, hangzik a kultúraelmélet egyik agyonidézett közhelye, és alig huszonöt évvel Fredric Jameson klasszikusának megjelenése után a magyar folyóirat-kultúrában is mozgolódás kezdődött.

 • Film

  Őrült szerelem

 • Film

  A szomszéd fiú

 • Film

  Havannai éjszaka

 • A holnap magyar filmje – Egyetemi munkák

  Nem viccelnek

  Az utóbbi napokban két összeállítást is láthatott a nagyközönség a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóinak műveiből. Bemutatkozott a főként Janisch Attila és Szász János nevével fémjelezhető alapszakasz, s a Gothár Péterhez és Máthé Tiborhoz köthető mesterképzés állománya is.

 • Kiállítás

  Énekóra áramütéssel

  //////////fur////: No pain no game

  A furcsa (egész pontosan 10+4 ferde vonalból és a közé ékelt szóból álló) művészi képződmény (márkajegy vagy művésznév) úgy jött létre, hogy 2001-ben, Kölnben összeköltözött egy űrelektronikus slágerproducer és egy interfésztervező informatikus.

 • A Ludovika Akadémia felújítása

  Haptákban

  Orbán Viktor tavaly márciusban adta át a felújított Ludovika Akadémiát a két évvel korábban alapított Nemzeti Közszolgálati Egyetemnek, idén ősszel a hallgatók már a szomszédban elkészült új kollégiumba is beköltözhetnek.

 • Hülyít-e a marihuána?

  Zöld pokol

  Izgalmas felfedezésről adott hírt a nemzetközi hírű magyar agykutatócsoport – a hozzá fűzött kommentárjaiknak viszont nem fog mindenki örülni.

 • Visszanyert emlékek - Sátáni perek az Egyesült Államokban

  Sátánista szektákat véltek garázdálkodni a nyolcvanas–kilencvenes évek Amerikájában. Az ördögi tömeghisztéria utolsó áldozatai egy éve szabadultak, és kártérítési perre készülnek.

 • „Ne féljetek, magyarok!” - Nemzetközi Roma Nap - Roma hősök

  Rendkívüli körülmények között vagy épp hétköznap, Cziffra Györgytől Farkas Jancsin át az építőmunkásig és az akadémiai tagig mind a hőseink. A romák sztereotípiáktól mentes jelenlétét rögzítő tények mégis fájón hiányoznak a köztudatból.

 • Nemzetközi romanap

  Salman Rushdie: Az igazi bűn a miénk

 • Melléklet - Nemzetközi Roma Nap

  Jelen vannak!

  Április 8., a nemzetközi roma nap

  1971. április 8-án ült össze az első Roma Világ­kongresszus. Ez volt az első szervezett és átgondolt kísérlet arra, hogy a roma lakosság érdekei és jogai nemzetközi szinten is megfogalmazódjanak. Ezen a napon Londonban több mint tíz ország 23 delegáltja – köztük a kor neves színésze, Yul Brynner, és Magyarországról Farkas Menyhért író – döntött a roma nép zászlójáról, himnuszáról, önelnevezéséről.

Legfrissebb Narancs

Honvédkórház – 2018
Emberi alatti állapotok
Devizahitelesek
Válság után, válság előtt
Interjúk
Zsiday Viktor, Bárdos Deák Ági
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...