A szerk.

A sáp

A szerk.

Nyilvánosságra hozta a múlt héten az orosz és a kínai vakcinák beszerzésére vonatkozó szerződéseket Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A kontraktusok alapján a független sajtó, köztük online kiadásunk, a magyarnarancs.hu arra jutott, hogy a keleti vakcinák vásárlásakor Magyarország bármilyen, számára előnytelen feltételbe is belement. Olyannyira, hogy miközben a magyar kormány egynémely tagja, köztük Orbán Viktor az uniós vakcinatárgyalások idején közvetve vagy közvetlenül többször is utalt arra, hogy a Pfizer vagy a Moderna drágán kínálja a termékét, most a kínai vakcináért jóval többet fizet Magyarország, mint amennyibe az uniós beszerzések keretében e két – az eddigi tapasztalatok alapján a leghatékonyabbnak bizonyult – oltóanyag került. A kínai Sinopharm vakcinájához egységenként bruttó 31,5 euróért jutottunk, míg a legdrágább nyugati vakcina, a Moderna dózisonként 15 euróba került. (Mivel a kínai vakcinából is két oltásra van szükség, a hatékony immunizálás ára 63 euró/fő. A szintén kétdózisú orosz Szputnyik-V-nél ez az összeg 19,9 dollár/fő.) Persze, súlyos világjárvány idején a védőoltásgyártók igen kedvező alkupozícióból tárgyalhatnak. A magyar kormány is hasonló érveléssel magyarázza a Sinopharm magas árát. Mindez igaz is lehetne, ha nem tudnánk, hogy egy sor ország jóval előnyösebben boltolt a kínaiakkal, Szenegál például úgy feleannyiért jutott ugyanilyen vakcinákhoz, mint Magyarország.

Az igazi kérdés azonban az, hogy tényleg a kínai vakcina kerül-e nekünk bruttó 31,5 euróba?

A magyar emberek nemrég láthattak hasonlóan túlárazottnak tűnő egészségügyi üzletet: a tavaszi hullám idején vásárolt lélegeztetőgépek kilogrammonkénti egységáráért majd’ tízszer többet perkált a haza, mint Olaszország, és majd’ harmincszor többet, mint a smucig németek. Magyarország e beszerzésekre március és június között 170 milliárd forintot költött. A hazai illetékesek igen fura piaci logikával érveltek a botrányos üzlet mellett: azt mondták, minél több gépet vesz valaki, annál többet kell fizetnie kilogrammonként.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Teáskanna a teremben

Nem csak nálunk tartják nagyobb becsben a géniuszokat szolgáló sótlan előadóművészeket, akik szótlan engedelmességgel, önmaguk feladásával látnak neki az évszázados mesterműveknek, és nem csak nálunk gyanakodnak rögtön azokra, akikben felfedezhető az excentrizmus csírája.

Megyünk a pokolba

  • SzSz

A Mad Max-filmek azt mutatják be, hogy van élet a civilizáció összeomlása után is; nem túl szép, nem túl vonzó, nem is túl emberi, de van.

A felejtés hullámain

Az irodalomtörténész, kritikus 2020 tavaszától 2023-íg írt blogot demens édesanyja otthoni gondozásáról, s esszészerű posztjait most egybeszerkesztette. 

Terhek alatt

  • Kiss Annamária

Nehéz Magyarországon független színházat csinálni, ez az előadás pedig kemény látlelete ennek az állapotnak.

Kell egy pont

Amikor azt javasoljuk olvasóinknak, hogy az önkormányzati választásokon az ellenzék jelöltjeit támogassák szavazataikkal, két dolgot érdemes tisztázni.

Változó idők

Brüsszel öt éve… Emlékszünk még egyáltalán, mi is történt velünk ezalatt? Nos, 2018 végén, 2019 elején az EU egy hosszabb, hét-nyolc éves növekedési ciklus vége felé járt. Általános volt a várakozás, hogy a pénzbőség, az alacsony kamatok és a stabil növekedés korszakának hamarosan vége lehet.

Nézd csak, szivárvány!  

Békéscsabán a tíz éve polgármester Szarvas Péter (Hajrá, Békéscsaba) a favorit június 9-én. A városban a narancsszínű Fidesz mellett létezik a lila és a fehér Fidesz is. Egyesek szerint az ellenzék az eddigi leggyengébb eredményét is alulmúlhatja, mások úgy vélik, nem vészes a helyzet.

 

Magyar Péter: A jézusi baloldaliságot vallom

Nem vihető sokáig ez a one man show, sem fizikailag, sem lelkileg. Az ország szempontjából sem jó. Nem olyan pártot szeretnék, amelyben Magyar Péter megmondja, mi van az energiapolitikában, hogyan kell szülni, vagy milyen lesz az idő holnap - mondja interjúnkban a politikus.

Túl a vörös vonalon

Beterítik az országot a HÁBORÚ feliratú plakátok, a gyerekek sem bújhatnak el előlük. A kicsikben félelmet és szorongást kelthetnek, pedig nem ez az első propagandaszlogen, amelyet akár egy játszótéren is visszahallhatunk.