192 lakás maradhat fűtés és meleg víz nélkül Nagytarcsán

  • narancs.hu
  • 2022. szeptember 1.

Belpol

Sürgősen társasházzá kellene alakulni, de ezt csak a Honvédelmi Minisztérium kezdeményezheti.

Segélykérő levelet küldött a Pest megyei Nagytarcsa képviselő-testülete Novák Katalin köztársasági elnöknek, Kövár Lászlónak, az Országgyűlés elnökének és Orbán Viktor miniszterelnöknek, mert bizonytalanná vált a településen 192 lakás téli fűtése – írja az Átlátszó.

A négy épületből, tizenkét lépcsőházból álló Petőfi telepről van szó, ahol sok nyugdíjas és aktív hivatásos katona él családostul. A telep tulajdonosa az állam, vagyonkezelője a Honvédelmi Minisztérium.

A fűtésre és melegvíz-ellátásra szolgáló közművek ingatlana 2011-ben az önkormányzat tulajdona lett, vagyonátadás révén. A fűtést és a meleg vizet a Nagytarcsai Közszolgáltató Nonprofit Kft. szolgáltatja, a MET Zrt. gázszolgáltatóval kötött szerződés alapján, de ez a megállapodás idén október 1-én lejár, és nincs jogi lehetőség a meghosszabbítására. 

A probléma oka, hogy jogi személy vásárolja a gázt, nem lakossági felhasználó. Ez azzal jár, hogy a 192 lakás együtt összesen 1729 köbméter gázt használhat fel kedvezményes áron évente, az efölötti mennyiségért már 747 forintos árat kellene fizetni.  A helyiek kiszámolták: a kedvezményes árú gáz egy heti vízmelegítésre lenne elég. A telep éves fogyasztása 300 ezer köbméter. Több kedvezményes árú gázhoz akkor juthatna hozzá a telep, ha társasházzá vagy lakásszövetkezetté alakulna. 

 

Ezt a Honvédelmi Minisztériumnak kellene kezdeményeznie, ami jó esetben is hónapokbe telik, így idén biztosan nem történik meg.  Az önkormányzat több cégtől is kért ajánlatot a gáz biztosítására, de az MVM, az EON, és az Emoga nem tett ajánlatot, az E2 és a Wattler nem is válaszolt. Ha minden így marad, a telep fűtés- és melegvíz-szolgáltatása október elsején megszűnik.

Az önkormányzat lakossági fórumot hívott össze az ügyben szeptember 2-ra.

 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Pénzbírságot kért ellenfelére a fideszes polgármester - kis magyar abszurd Bonyhádról

A fideszes polgármester, Filóné Ferencz Ibolya azt kifogásolta, hogy Száraz Zoltán ellenzéki polgármesterjelölt a saját Facebook-oldalán megosztott egy városi szervezésű eseményt. Pedig Száraz a bejegyzésben konkrétan feltüntette, hogy az városi esemény. A helyi és a területi választási bizottság is elég furcsán állt az esethez, ami így a Kúrián folytatódik.