A bolgár titkosszolgálat embere a halálkamionper ötödrendű vádlottja

  • Nagy Gergely Miklós
  • 2017. június 30.

Belpol

Folyamatosan kapták a jelentést a bolgár hatóságok a parndorfi tragédia előzményeiről.

Jelentős újdonsággal szolgált a kecskeméti halálkamionper ötödik tárgyalási napja – jelentette a helyszínről tudósítónk. Az V. rendű vádlott bár nem tett ma vallomást, a tanácselnök által felolvasott, a nyomozati szakaszban tett vallomásából kiderült, hogy K. H. a bolgár titkosszolgálat embere 1996 óta. Az ötödrendű vádlott így jelentett is arról a bolgár szolgálatoknak, hogy 2015 nyarán Magyarországon autókereskedőként kapcsolatba került egy embercsempészbandával.
Amikor K. H. Bulgáriába ment alig egy héttel a 2015. augusztus 26–27-i parndorfi tragédia előtt, személyesen tájékoztatta a bolgár titkosszolgálat emberét. Utóbbi kérdezte is tőle, hogy hajlandó lesz-e a magyar szervekkel a csempészési ügyben együttműködni. K. erre igennel válaszolt, ugyanakkor az nem derült ki, hogy kapcsolatba lépett-e a magyar szolgálatokkal.
A tárgyaláson felolvasott nyomozati vallomásában az ötödrendű vádlott hangsúlyozta, sokáig nem volt róla tudomása, hogy az általa leszervezett autókat a vele kapcsolatba lépett afgán és bolgár állampolgárok mire használják valójában. A valódi tevékenységről akkor szerzett tudomást, amikor egy általa leszervezett kocsit a magyar rendőrség a csomagtérbe zárt menekültekkel együtt az M0-son megtalált. 2015. augusztus közepén jelezte is a bolgár szolgálatoknak az embercsempészetet, tájékoztatta őket az embercsempészbanda tevékenységéről, sőt adatokat és fényképeket is küldött a bolgár szolgálatoknak. Az ötödrendű vádlott, aki a parndorfi tragédia gépjárművét beszerezte az embercsempészbanda részére, letartóztatása előtt is jelzett a bolgár szolgálatoknak, amelyeknek így tudomása volt arról, hogy együttműködő partnerüket Magyarországon őrizetbe vették.

Figyelmébe ajánljuk