A szélsőjobb a kampányban - "Az ország kétharmada"

  • Varró Szilvia
  • 2009. június 4.

Belpol

A vidéki rendezvények cigányozása után antiszemitizmusra hangolta át magát a fővárosban kampányoló Jobbik. De hiába: Csurka egykori fellegvárát egyelőre nem sikerült meghódítani, Budapesten csekély érdeklődés kíséri a keleten taroló radikálisokat. Az előrejelzések szerint a hét végén EP-mandátumot szerezhet Morvai Krisztina listavezető. Varró Szilvia
A vidéki rendezvények cigányozása után antiszemitizmusra hangolta át magát a fővárosban kampányoló Jobbik. De hiába: Csurka egykori fellegvárát egyelőre nem sikerült meghódítani, Budapesten csekély érdeklődés kíséri a keleten taroló radikálisokat. Az előrejelzések szerint a hét végén EP-mandátumot szerezhet Morvai Krisztina listavezető.

"Önök kitakarodnak a parlamentből, mi pedig bemegyünk, és megváltoztatjuk az egész társadalmi és szociális morált" - adja meg a felütést Szilágyi György, a Jobbik új politikai csillaga a XIII. kerületi rendezvényen. A Láng Művelődési Házezerfős partikhoz szokott termében hetven-nyolcvan elszánt rajongó ücsörög. A színpad jobb oldalán a magyarok új nagyasszonyának, Morvai Krisztinának a hatalmas plakátja, baloldalt egy másik Jobbik-plakát, a színpad közepén kopott íróasztal mögött Vona Gábor, a háttérben öt gárdista áll kissé bizarr terpeszállásban. Az egész ország hazugságokra épül, mondja Szilágyi, majd az obligát libajnaizás után Schuster Lóránt-i színvonalú szakállas antiszemita szövegek jönnek ("nem akarom lefitymálni az SZDSZ-t, bár esetükben nem megfelelő a fityma szó használata"). Köszöni szépen a liberálisoknak, hogy kampányplakátjaikon a Magyar Gárdát reklámozzák, majd gyorsan át is tér a Fideszre, minden jobbikos legfőbb sérelmének tárgyára. Nem ezt várta tőlük, hogy folyton lesajnálják a Jobbikot, és Orbán Viktor két pofonnal fenyegesse a gárdát. Pokorni, Szájer, Rogán megjegyzései még hagyján, de Kövér Lászlóé igazán fáj (Kövér több alkalommal az MSZP kreatúrájának nevezte a Jobbikot).

Salom!

"Ma jobbikosnak lenni rangot jelent. Az ötezer kisrendőr a saját bőrén érzi, hogy romlik a közbiztonság, és hogy nem lehet megkerülni a cigányügyet" - utal Szilágyi a Tettrekész Magyar Rendőrszakszervezetre. A Jobbik igazi célja nem 2010, hanem a 2014-es kormányalakítás.

Vona Gábor köszöntőjében üdvözli a megbízóik érdekeit képviselő, diktafonnal vagy jegyzetfüzettel érkezőket; mivel utóbbi csak a Narancs munkatársánál van, őt filmezi a kurucos fiú. "Az óvodában Molotov-koktél volt a jelem. A média számára mi állatok vagyunk, mert ezzel a technikával tudja távol tartani tőlünk az embereket. Pedig amit mi mondunk, az a többség véleménye. Az ország kétharmada jobbikos" - arat óriási tapsvihart Vona Gábor.

A pártelnök szerint a Fidesz fél tőlük, ennek köszönhető, hogy a HírTV nem jelentet meg politikai hirdetéseket, az Echo tévé pedig azt követően döntött ugyanígy, hogy előző nap a Jobbik bevitte a kampányfilmjét. "Inkább lemondanak a pénzről, amiből élnek, csak ne jusson szóhoz a Jobbik."

Vonának gyenge a humora, de hálás a közönsége ("az MDF herényire zsugorodott", "Gyurcsány fegyenc"). Populista népvezérnek intellektuális, habár antiszemitizmusban hozza a hallgatóság elvárásait. Az SZDSZ durván beavatkozik Magyarország belügyeibe, "Ilyen párt még a világon nem volt, amely egy adott ország infrastruktúráját használva húsz éven át ennyi rosszat tesz" - és Vona sorolja a bő gatyát meg a fütyülős barackot, de Landeszman rabbi neve már történelem, nem is jut az eszébe. Reméli, hogy a hallgatóság már behűtötte a két üveg pezsgőt vasárnapra: egyet a Jobbik győzelmére, egyet a liberálisok buktájára. Bár a "kriptoeszdéeszesek beszivárognak más pártokba, előre gondolkodnak, és ha nem jutnak be, akkor is bent lesznek." Ezért a Jobbik célja, hogy az SZDSZ-t mint jelenséget "eltakarítsa".

A meglepően militáns Vona után egy hét múlva egy hatodik kerületi kocsmában ifj. Hegedűs Lóránt galambnak tűnik. "A népet elcsüggesztő mocskos haramiák, a pénz- és mammonimádók lelkükből fakadóan nem voltak képesek mértéket tartani", olajozottan vitték végbe a magyarság kifosztását, a "magyarba való belerúgást". A magyarok tervezett kiirtásának felskiccelése után homályos fejtegetésbe kezd az ázsiai tér- és időfelettiségről, melyet a magyarok keresztyén tartalommal töltenek meg, mert alkatunk ugyan ázsiai, ám természetünk krisztusi. Ettől vagyunk egyediek és magyarok. "De miért akar minket a Fidesz eltaposni?" - zavar össze minket az előzőek után Hegedűs.

"Mert félnek tőlünk. Mert zsidók" - búg a közönség. A hatodik kerületi, nagyon kompetensnek tűnő Jobbik-vezér rögvest megosztja a hallgatósággal, hogy a VII. kerületi KDNP zsidó tagozatot hozott létre. "Salom!" - mosolyog Hegedűs tiszteletes, bár a zsidó misszió helyes dolog, mert ily módon vezethetők vissza az igaz útra megtévedt izraelita báránykáink. A zsidókról újra a Fideszre: "Kritikán aluli, amit a Jobbikkal művelnek, Orbán Viktor és népi hurrá-csapata erkölcsileg gátlástalanok, és az egyház még asszisztál ehhez."

Szóba kerülnek még az izraeli országhódítók, az országot hitelválsággal zsaroló, ám a saját hosszú távú muníciójukat biztosító haramiák, a súlyos pénzügyi válságot eltakaró holokauszt-kultusz, illetőleg a "világholokauszt", amely felé sajnálatos módon mindannyian sodródunk.

Morvai éjszakái

A Jobbikot a médiában elnyomó Fidesz már korábbi jobbikos cikksorozatunknál is felbukkant (lásd: Egy sörözőben összejöttek, Magyar Narancs, 2009. február 5.), ám a kampányban érthetően erősödik a frusztráció. "A csapból is Fidesz-propaganda folyik, a Magyar Nemzetbe, a Lánchíd Rádióba vagy a Hír tévébe nem lehet bejutnunk. Sőt, amióta Széles Gábor bejelentette, hogy Orbán gazdasági minisztere lenne, az Echo Tv is bezáródott előttünk, és a Magyar Hírlap is inkább csak rosszat ír a Jobbikról. A balliberális sajtó még korrektebb velünk" - mondja a Narancsnak Novák Előd. Az OVB jobbikos delegáltja (akit bár pártkörökben kurucinfós szerkesztőként tartanak számon, lapunknak tagadta ezt) szerint a média egy részére hat a feljelentés. A múlt héten például a Nap-keltét kötelezte az ORTT, hogy adjanak válaszlehetőséget Nováknak; és részben panaszaik nyomán az elmúlt hetekben öt meghívást kaptak tőlük. A fideszes médiazárlat miatt fórumokon, négyszáz körüli óriásplakáttal ("ez már a nagypártiságot jelzi"), szórólapozással jutnak el az emberekhez. Ráadásul a múlt héten újra fellángolt a Magyar Demokrata és a Jobbik közti ádáz vita (ennek egy korábbi állomásáról szintén a már említett korábbi cikkeinkben olvashat), ezúttal Morvai kanyargós életpályáján rugózik az újság, különös tekintettel kilencvenes évek eleji harcos melegvédő aktivitására. Válaszként Morvai levélben buzizta le Bencsik Andrást, a Kuruc pedig közzétette telefonszámát, és arra kérte olvasóit, hívogassák a főszerkesztőt.

Novák Előd szerint a fővárosban azért voltak kevesen egyes rendezvényeken, mert rengeteg a program, de azt elismerte: Csurka korábbi biztos körzeteit még nem sikerült megnyerni. A Jobbik szavazóközönségének egy jelentős része egy Gallup-mérés szerint 2006-ban az MSZP-re szavazott, és a Jobbik ezt nyilvános szerepléseiben is szem előtt tartja. Elsősorban Morvai az, aki igyekszik megszólítani a csalódott balosokat.

"Ugyanakkor Krisztina tudta megfordítani azt a letargiát is, melybe Csurka döntötte a nemzeti radikális oldalt, és amiből sok éven át nem tudott felállni" - véli Novák. A párt fórumain és a hívek körében tombol a Morvai-kultusz, a Jörg Haider-i svádával bíró jogásznő pedig már nem csak a szimpatizánsok előtt aggódhat a sanyargatott palesztin sorsú magyarságért. A köztévé Este című műsorában gyakorlatilag közbekérdezés nélkül ontotta magából a rabszolgák, palesztinok, idegen érdekekhez való dörgölődzés szófordulatokat, sőt Nika György arra se volt kíváncsi, hogy mit ért magunkfajták alatt, mit jelent, hogy "itt mi vagyunk otthon", vagy hogy "visszavesszük a hazánkat". A riporter magáévá tette a "nemzeti radikálisok" kifejezést is, amit a hazai szélsőjobb önmagára használ. Morvai ellentartás nélkül beszélhetett még a "vékony, elkényeztetett nemzetközi nagytőke kiszolgálóiról", akik azt szeretnék elérni, "hogy a magyar emberek szolgák legyenek saját hazájukban, és az ő cipőjüket pucolják". Morvai okosan populista, és nehéz zavarba hozni; EP-képviselőként olyan térhez juthat a médiában, amelyet használva jelentősen növelheti a válság okozta félelemmel egyébként is operáló Jobbik táborát.

"Az éjszaka közepén leizzadva ébredek fel. Nem azért remegek, hogy kimehessek Brüszszelbe, hanem mert annyi magyar ember munkája és erőfeszítése van emögött" - mondta a Narancsnak Morvai, aki nem tartja antiszemitának magát, mert a rasszistázás és antiszemitázás szerinte arra jó, hogy a status quo, a nemzetközi nagytőke ellen beszélőket megbélyegezzék. A képviselőjelölt még nem tartja lefutottnak a hét végi választást. "Krisztike, láttam a tévében, nagyon jó volt, hajrá Magyarország!" - ezt mondta legutóbb valaki az utcán. Az emberek sokszor azt hiszik, hogy fideszes jelölt vagyok. Pedig tévhit, hogy a Jobbik a Fidesztől venne el szavazókat, sok olyan keresztény baloldali ember van, aki eddig kínjában szavazott az MSZP-re." Morvai szerint nehéz megélni, hogy az "egy a tábor" elvét milyen intenzitással veri keresztül a Fidesz. "Édesanyám az első sorokból csápol Orbán Viktornak, van egy házi készítésű táblája, 'szeretünk, Viktor!' felirattal. Édesapám nekem drukkol."

Figyelmébe ajánljuk