Nyílt levél Hoffmann Rózsához

Aki hazudik, ne szónokoljon erkölcsről!

  • Hálózat a Tanszabadságért
  • 2012. október 12.

Belpol

Államtitkár Asszony! Mi is tartozik az emberiség évezredek óta elfogadott erkölcsi alapelvei közé? A hazugság bizonyára nem. A Hálózat a Tanszabadságért nyílt levele.

Tisztelt Államtitkár Asszony!

Nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy a Pedagógusok világnapja alkalmából közzétett köszöntője szégyenletes.

Államtitkár Asszony! Mi is tartozik az emberiség évezredek óta elfogadott erkölcsi alapelvei közé? A hazugság bizonyára nem. A hazugság egy paidagógosztól – akár rabszolga, akár nem – épp úgy nem elfogadható, mint egy közszolgától – legyen akár kereszténydemokrata, akár nem.

Semmilyen alapon nem elfogadható az, amit Ön állít. Milyen alapon veszi Ön a bátorságot ahhoz, hogy éppen az erkölcsről szónokolva állítson valótlanságot?

Az állítás, mely szerint az „előző évtizedben sulykolt nevelésfilozófia egyik rejtett csapdája az, hogy a pedagógus csupán tanítson, okítson, a többi nem az ő dolga” nem egyszerű csúsztatás, hanem a valóság alapvető meghamisítása. Ön mint pedagógus pontosan tudja, hogy ha van valami, ami nem jellemző a „fejlettnek mondott Nyugat” korszerűnek tartott pedagógiai törekvéseire, az épp a puszta tanítás, a tananyag leadásának sulykolása. Ezzel épphogy szemben áll a tanulás folyamatát, s ebből következően a gyermek egész személyiségét középpontba állító szemlélete.

Államtitkár Asszony! Meggyőződésünk, hogy egy élhető Magyarország megteremtésének alapelvei megegyeznek az élhető iskola megteremtésének alapelveivel:

TISZTESSÉG

IGÉNYESSÉG/MINŐSÉG

MÉLTÁNYOSSÁG, ezen belül INTEGRÁCIÓ

EGYÜTTMŰKÖDÉS, mely EMBER- és GYEREKSZERETETen alapul

INNOVÁCIÓ

A HAT tagsága nevében és gyermekeink élhető jövőjének megteremtése érdekében kérjük, s mint hivatásunk első számú képviselőjétől elvárjuk, hogy a köz szolgálatát a továbbiakban a fenti, de legalább az erkölcs alapelveinek betartásával végezze.

2012-10-09                                                                                   Hálózat a Tanszabadságért (HAT)

Figyelmébe ajánljuk

Orbán nagyotmondása a délszláv háborúba való magyar beavatkozás visszautasításáról

Nem létező szerbiai magyar beavatkozás amerikai követelésének visszautasításáról beszélt pénteki állami rádiós szózatában Orbán Viktor. Az 1999-es jugoszláviai légiháború során nem volt tervbe véve szárazföldi művelet, nem volt mit megakadályozni. Orbán hári jánosi „visszaemlékezése” egy bő másfél éve kezdődött önfényezés második része.