Kipécézte a kormány Hódmezővásárhely földadóját

Amit szabad Jupiternek

Belpol

Törvénnyel akadályozná meg a kormány, hogy az önkormányzatok helyi adót szedhessenek be a termőföld után. Márki-Zay Péterre mutogat a Fidesz és az agrárkamara, ám 135 másik településen létezik ugyanez a helyi adó. Hajdúnánáson is, amelynek fideszes polgármestere egyben az agrárkamara országos alelnöke.

Valamivel több, mint ötszázan küldtek bevallást az újonnan bevezetett települési adó – elhíresült nevén földadó – ügyében Hódmezővásárhelyen az önkormányzathoz. Ők az új adónem alanyai. A polgármesteri hivatalban úgy számolnak, az érintettek kilencven százaléka jelentkezett. Később ellenőrzésbe fognak majd, és aki elmulasztotta a bevallást, azt felszólítják.

Ehhez képest Csongrád-Csanád megyében eddig tízezren, országosan pedig már mintegy 120 ezren írták alá az El a kezekkel a gazdák földjétől! Soha többé földadót! című petíciót. A tiltakozással mindenki találkozhat, aki megnyitja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) honlapját. A felhívás szerint „Márki-Zay Péter földadóval sújtja a gazdákat, és más baloldali települések ugyanezt tervezik”, ráadásul az évszázad legsúlyosabb aszályát követően sarcolják meg a magyar gazdákat. A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) és a NAK kezdeményezi a kormánynál, „hogy földadóval soha többé ne sújthassák a magyar gazdákat”. Az aláírásgyűjtésről az Országgyűlésben a minap napirend előtt számolt be Győrffy Balázs fideszes országgyűlési képviselő, egyben a NAK elnöke. Farkas Sándor agrárminiszter-helyettes válaszul bejelentette, „készek vagyunk arra, hogy jogszabályban is rögzítsük, nem lehet ilyen adót kivetni”.

Ezt a hírt a Csongrád-Csanád megyei kamarai elnök, Szél István azzal a felütéssel osztotta meg, hogy „a kormány gátolhatja meg Márki-Zay Péter földadóját”.

A kormánypárti politikusok és a kamarai tisztségviselők is úgy beszélnek erről, mintha Hódmezővásárhely lenne az első település, amely „földadót” vezetett be. Ám a Magyar Államkincstár adatbázisa szerint Hódmezővásárhellyel együtt jelenleg 136 települési önkormányzat szed be települési adót (földadót) Acsádtól Karakószörcsökön keresztül Zámolyig, és a többség nem tavaly óta. Budapesten a XVIII. kerületben (a DK-s Szaniszló Sándor a polgármester) és a IV. kerületben (a polgármester Déri Tibor [Momentum–DK–MSZP–Párbeszéd–LMP]) van ilyen adó. Lélekszámban e kerületeket követi a 42 ezres Hódmezővásárhely (polgármester: Márki-Zay Péter, Mindenki Magyarországa Mozgalom). Szerepel a listán a 13 ezres Balatonfüred (polgármestere a fideszes Bóka István) és a 16 ezres Hajdúnánás (polgármester a fideszes Szólláth Tibor) is.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Pénzbírságot kért ellenfelére a fideszes polgármester - kis magyar abszurd Bonyhádról

A fideszes polgármester, Filóné Ferencz Ibolya azt kifogásolta, hogy Száraz Zoltán ellenzéki polgármesterjelölt a saját Facebook-oldalán megosztott egy városi szervezésű eseményt. Pedig Száraz a bejegyzésben konkrétan feltüntette, hogy az városi esemény. A helyi és a területi választási bizottság is elég furcsán állt az esethez, ami így a Kúrián folytatódik.