Az Alkotmánybírósághoz és a strasbourgi bírósághoz fordultak a benzikutasok az árstop miatt

  • narancs.hu
  • 2022. november 10.

Belpol

Mintegy 50 kis töltőállomást üzemeltető kutas fogott össze.

Az Alkotmánybíróság és a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága is befogadta mintegy félszáz kis töltőállomás-üzemeltetőnek a hazai hatósági árak szerkezete miatt benyújtott keresetét – mondta el a Népszavának a Független Benzinkutak Szövetsége (FBSZ) elnöke, Egri Gábor.

A keresetük alapja az volt, hogy a rendelettel, amely 480 ft-ban maximalizálja az árat, az állam vállalkozásaikat veszteséges működésre kényszerítette, utóbbit viszont egy másik törvény tiltja.

A kutasok fő problémája az, hogy a 480 ft-ban maximalizált literár (és a később szintén 480 ft-ban maximalizált beszerzési ár) között 0 ft árrés van, ami nemcsak a nyereségüktől fosztja meg őket, hanem veszteségessé teszi azárusítást, hiszen a bezserzésen felüli kötlségeiket nem tudják kitermelni. Emellett állításuk szerint a tavalyi, időarányos forgalmuk 80 százaléka után ígért, literenként 20 forintos támogatás sem segít: nemhogy nyereségre, még a működőképesség fenntartására sem sem elegendő.

Az FBSZ számításai szerint a nagy töltőállomás-hálózattal nem rendelkező hazai kis- és középvállalkozásoknak a kiskereskedelmi árstop tavaly november 15-i bevezetése óta legalább százmilliárdos veszteséget okozott, sokan csődhelyzetbe kerültek.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Pénzbírságot kért ellenfelére a fideszes polgármester - kis magyar abszurd Bonyhádról

A fideszes polgármester, Filóné Ferencz Ibolya azt kifogásolta, hogy Száraz Zoltán ellenzéki polgármesterjelölt a saját Facebook-oldalán megosztott egy városi szervezésű eseményt. Pedig Száraz a bejegyzésben konkrétan feltüntette, hogy az városi esemény. A helyi és a területi választási bizottság is elég furcsán állt az esethez, ami így a Kúrián folytatódik.