Az EU-n belül Magyarországon drágult a legjobban az élelemiszer

  • narancs.hu
  • 2022. szeptember 22.

Belpol

A kenyér, a sajt és a hús itthoni áremelkedése is uniós rekord.

Magyarországon mérték az unió legmagasabb élelmiszerinflációját augusztusban az egy évvel ezelőttihez képest: a kenyér, a hús, a sajt és számos alapvető élelmiszer nálunk drágult a legjobban - írja az rtl.hu.

Az augusztusban mért élelmiszerinfláció Magyarországon 34 százalék volt, míg az EU-s átlag ehhez képest 14,3 százalék.

Az élelmiszerek özül a kenyér ára nőtt meg a leginkább, ez augusztusban 65,5 százalékkal drágult, az uniós átlag ehhez képest mindössze 18 százalék. 

Az RTL Híradójának a GKI nyilatkozott, akik arra hívták fel a figyelmet, hogy az élelmiszerinfláció Magyarországon már jóval meghaladja a forintgyengülés mértékét, vagyis euróban számolva is magasabb, mint ez uniós átlag.

Az áremelkedésről a Magyar Pékszövetség elnöke is nyilatkozott, aki elmondta, hogy egy évvel ezelőtt a magyarországi kenyérárak jóval alacsonyabbak voltak a környező országok kenyérárainál, és az óriási emelkedés ellenére sem érik még el a német vagy az osztrék szintet. A drágulást elsősorban a liszt- és energiaárak, a logisztikai költségek és munkabérek növekedése vonta magával a szövetség elnöke szerint, ráadásul elmondta: 

októberben a liszt árának újabb emelése várható, amely miatt a kenyérárak októberben tovább drágulnak majd.

A kenyér mellett a sajt, a tej és a tojás is Magyarországon drágult meg a legnagyobb mértékben az EU-s orszégok közül.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

„Egy egyházpolitikai harc kellős közepébe kerültem” – állítja a pünkösdi egyház ügyében meggyanúsított volt intézményvezető

A nemrég lezárult nyomozás 18 milliárd forintos kárértéket állapított meg a Magyar Pünkösdi Egyház intézményrendszerét érintő költségvetési csalás ügyében. Az egyik érintett, jelenleg bűnügyi felügyelet álló volt intézményvezető szerint viszont az ügy csak az egyházon belüli harcok eredménye, és a nyomozás is tendenciózus volt.