Cyber hírek

  • 2001. február 15.

Belpol

Parlamenti bizottság vizsgálja a telefontarifákatA fideszes Rogán Antal vezetésével múlt csütörtökön megalakult a parlament informatikai és távközlési bizottsága. Az ülésre meghívták a Matáv Rt.
vezetőit is, hogy első kézből tájékozódjanak az internetes társadalom és a cég között kialakult konfliktusról. Gecser Ottó vezérigazgató-helyettes elhibázott lépésnek ítélte, hogy az új tarifák bejelentésével párhuzamosan szüneteltették a Mindenkinek csomagot. Stumpf István kancelláriaminiszter a képviselők előtt vázolta a "digitális Magyarország" megteremtésének programját; a legfontosabb teendők között a digitális írástudás elterjesztését és az információs társadalom kiépülését elősegítő jogi környezet megteremtését említette. A miniszter bejelentette, hogy áprilisra akciótervet terjesztenek elő, és tavaszra várható a Széchenyi-terv informatikai pályázatainak kiírása is. Stumpf István beszámolt arról is, hogy a digitális aláírás törvénytervezete február 20-án a kormány elé kerül, de a tavasz folyamán az egységes hírközlési törvény tárgyalását is megkezdheti a parlament.

Az IBM és a nácik Az IBM német részlege tabulátoros számítógépeik segítségével aktív szerepet vállalt Hitler mellett a holokauszt áldozatainak azonosításában, állítja egy napokban megjelent könyv. Edwin Black Az IBM és a holokauszt című művében száz kutató segítségével állapítja meg, hogy az IBM speciálisan a nácik igényeihez igazította a kor "csúcsszámítógépeit". A világ legnagyobb számítógépgyártóját pénteken perelte be öt holokauszt-túlélő Michael Hausfeld ügyvéd képviseletében, aki tagja volt annak a jogászcsapatnak, amely tavaly ötmilliárd dolláros kártérítést harcolt ki a nácikorszak rabszolgamunkásainak Németországtól. A könyv megjelenéséhez időzített kereset szerint az IBM tudatosan segédkezett a népirtás katalogizálásában, valamint megtagadta, hogy történészek vizsgálják archívumában a vállalat szerepét. Az IBM a kereset megtekintése előtt nem nyilatkozott az ügyről.

Illegális géntesztek Anglia egyik legnagyobb biztosítótársasága illegális génteszteket végeztetett az életbiztosítási szerződések megkötése előtt ügyfelein. Mint egy parlamenti vizsgálóbizottsági ülésen kiderült, a Norwich Union Life mell-, méhrák, valamint Alzheimer-kór szűréseket végzett, azonban a szigetországban biztosítótársaságok számára a Huntingdon-kór kivételével minden genetikai vizsgálat tiltott. A Norwich Union megegyezett a képviselőkkel abban, hogy visszatérítik a megemelt biztosítási díjakból származó többletköltségeket azon ügyfelek számára, akik nem feleltek meg a teszteken.

Indokolatlanul magas összekapcsolási díjak A Hírközlési Főfelügyelet (hétfőn nyilvánosságra hozott költségtanulmánya szerint a vezetékes távbeszélő szolgáltatást nyújtó társaságok nagyobb összeget számítanak fel összekapcsolási díjként, mint amekkorát az ezzel összefüggő költségek indokolnának. A Hírközlési Főfelügyelet konkrét adatokat nem közölt, mivel a cégekre vonatkozó összekapcsolási díjak bizalmasak, ezért nem publikus, melyik társaság esetében mennyivel térnek el ezek az összegek a költségek által indokolttól. A szervezet szerint a költség alapú díjmeghatározás azért fontos, mert a szolgáltatók a maguk terén jelentős piaci erővel rendelkeznek, s ezért visszaélhetnek helyzetükkel akkor, ha az indokoltnál magasabb díjakat állapítanak meg. Ezáltal ugyanis nemcsak a fogyasztóknak okoznak többletkiadásokat, hanem csökkenthetik a verseny kialakulásának lehetőségét is. A hálózattal nem rendelkező új belépők piaci árrése az indokoltnál magasabb összekapcsolási díjak miatt kisebb lenne, mintha ezeket az összegeket a valódi költségek alapján határoznák meg.

Mátrix-játék Az Interplay Entertainment szerezte meg a Mátrix című filmből készülő játékok licencét a Warner Brotherstól. Az első játékot a Shiny Entertainment készíti a filmet rendező Wachowski testvérek aktív felügyelete mellett. A Shiny külső nézeti háromdimenziós akciójátéka a készülő Mátrix-folytatások történetébe illeszkedik majd. A szoftver először Playstation 2 konzolra készül el, amit PC-s változat követ a Messiah és a Sacrifice játékok kombinált motorjával.

Bin Laden az interneten Szélsőséges mohamedán terroristák - köztük Oszama bin Laden - népszerű internetes oldalakon elhelyezett titkosított fájlokkal egyeztetik Amerika elleni akcióikat, jelentette állami forrásokra hivatkozva az USA Today. A szakértők szerint a terroristák e-mailen és weboldalakon keresztül cserélték el a helyszíneket ábrázoló fotókat, és terveket, az instrukciókat pedig sportcsevegőkben és pornófórumokon osztották ki. "Az olyan terrorista csoportok, mint a Hamász, a Hezbollah és Oszama bin Laden csoportja, a Quaida egyre nagyobb mértékben használják ki az e-mailt és kriptográfiát tervezésük során" - fogalmazott egy szenátusi bizottságnak írt levelében George Tenet, a CIA igazgatója.

Rádió © Magyarország első roma rádiója, a Rádió© február 11-én megkezdte működését. Főszerkesztője volt munkatársunk, Kerényi György, a műsort egy hónapon át az FM 88.8 ideiglenes frekvencián hallhatjuk, honlapja a radioc.irisz.hu címen elérhető. (Lásd még: 16-18. oldal.)

ANC Today Az Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) saját internetes lapot indított ANC Today (http://www.anc.org.za/ancdocs/anctoday/) címmel. Az ANC Today első számában a dél-afrikai elnök, Thabo Mbeki arról írt, hogy a médiában az ország 1994-es demokratizálódása óta kevés változás történt: a dél-afrikai újságok változatlanul csak a fehér kisebbség véleményét közvetítik.

Svédország vezet Svédország maradt a világ vezető információs gazdasága idén is, míg az Egyesült Államok a második helyről a negyedikre csúszott a listán, Norvégia pedig felkerült a második helyre. Finnország továbbra is a harmadik az IDC/World Times Információs Társadalmi Index listáján, amely az információs technológiák elérhetősége és elterjedtsége szerint rangsorolja az országokat.

Románc a neten Letartóztatta a rendőrség azt a német férfit, aki szerelmes e-mailekkel bombázott, majd megszöktetett egy tizenöt éves amerikai lányt. A párt Görögországban fogta el a hatóság, a német férfit letartóztatták, a lány pedig közölte: még mindig szerelmes online élete párjába.

Betörés online Áldozatuk weboldalán jelent meg az két betörő Ausztráliában, akiket egy webkamera rögzített munka közben. Ivan Lim és öccse, Oscar a házukban elhelyezett webkamerát mozgásérzékelővel kötötte össze, hogy felvegye a behatolókat. A betörőkről készült képeket honlapjukon tették közzé: www.geocities.com/osz/rob2/wanted.htm

Netscape 6.01 Megjelent a Netscape böngésző 6.01-es verziója. A mintegy 32 hónapnyi fejlesztés után tavaly novemberben megjelent Netscape 6 nem tudta megállítani az Internet Explorer térnyerését, amelyet jelenleg már a felhasználók 91 százaléka részesít előnyben.

Figyelmébe ajánljuk