Cyber hírek

  • 2001. január 18.

Belpol

GyászNyolcvankét éves korában Sun Cityben elhunyt Al Gross feltaláló, a mobilkommunikáció atyja. A walkie-talkie feltalálója 1951-ben tervezett és készített először drót nélküli telefont.
1956-ban mutatta be először orvosoknak az általa tervezett személyi hívót, amely akkor megbukott. Chester Gould az ő hatására találta ki képregényfigurája, Dick Tracy telefonos karóráját. Gross úgy vélte, hogy ha harmincöt évvel később születik, olyan sokra vihette volna, mint Bill Gates. Múlt pénteken elhunyt William Hewlett, a Hewlett-Packard vállalat egyik alapítója. A 87 éves mérnököt családi körben, álmában érte a halál. Hewlett 1939-ben alapította meg cégét David Packarddal közösen, és 1977-ig elnökként vezette a vállalatot, mely irányítása alatt garázscégből több tíz milliárd dolláros forgalmú, számítógépek és tudományos műszerek gyártásával foglalkozó vállalattá vált. Hewlett a Forbes magazin listája szerint kilencmilliárd dolláros vagyonával Amerika 26. leggazdagabb embere volt.

AOL Time Warner A világ legnagyobb internetszolgáltatója, az America Online Inc. (AOL) és a világ legnagyobb médiavállalkozása, a Time Warner fúziója lezárult. Az új konszern neve AOL Time Warner lesz. Az összeolvadásra áldását adta az amerikai távközlési felügyelet, az FCC (Federal Communications Commission). Korábban a versenyfelügyelet, az FTC (Federal Trade Commission) már megadta a hozzájárulását. A tranzakció értéke kereken 106 milliárd dollár. Egy évvel ezelőtt, a fúzió bejelentésekor a részvényárak magasabbak voltak, akkor 165 milliárd dollárra tartották az üzletet. Az AOL Time Warner évi 40 milliárd dolláros forgalomra számíthat - jelentették be korábban. Az új cégben az AOL-részvényesek 55, a Time Warner tulajdonosai 45 százalékban részesednek. A Time Warner médiacsoporthoz tartozó CNN hírtelevízó valószínűleg már a következő hét folyamán jelentős elbocsátásokat hajt végre - jelentette a Wall Street Journal. A lap értesülései szerint egy széles átszervezés keretében 500-1000 munkahelyet szüntetnek meg. A CNN már december elején körlevélben figyelmeztette négyezer alkalmazottját, hogy "energikus" változások várhatók. Ez mindenekelőtt a hírtelevízió online-szolgálatát és annak 750 munkatársát érintheti.

Atomhackerek Letartóztatták a Los Alamos-i Nemzeti Laboratóriumnak, az Egyesült Államok legnagyobb, nukleáris fegyverekkel foglalkozó kutatólaboratóriumának egyik dolgozóját. A 21 éves férfi ellen felhozott vádak szerint még egyetemi hallgatóként MagicFX és Magic néven több alkalommal illegálisan hatolt be számítógépes rendszerekbe, és egy tanút vallomása visszatartására próbált rávenni. A nukleáris kutatóintézetben rendkívül szigorú biztonsági előírások vannak érvényben, mióta 1999 decemberében egy, először kínai kémnek gondolt, tajvani születésű fizikus nukleáris fegyverekre vonatkozó bizalmas információt másolt le. Az adatokat tartalmazó merevlemezt később egy fénymásológép mögé rejtve találták meg. Szigorítják az angol atomerőművek védelmét is, miután egy biztonsági őr betört a bradwelli erőmű számítógépes rendszerébe, ezzel működésbe hozva a riasztót. A Guardianban idézett titkos belső dokumentum szerint a biztonsági őr megpróbált fontos adatokat törölni a rendszerből. Az őrt nem világították át biztonsági szempontból, noha korábban kétszer is elítélték. Az erőművet üzemeltető BNFL cég szerint az erőmű biztonságos működését nem veszélyeztette a támadás.

Kiberkatonák Az amerikai hadsereg olyan külső vázzal - úgynevezett exoskeletonnal - akarja felszerelni katonáit, amelynek köszönhetően védettebbek lesznek az ellenséges tűzzel szemben, gyorsabban és nagyobb távolságra tudnak futni, nehezebb fegyvereket bírnak el, jobban kommunikálnak társaikkal, és nem fordulhat elő, hogy valaki a saját társát lövi le véletlenül - adta hírül a Jövőnéző. Az amerikai katonák gyorsaságát, erejét és kitartását fokozó program az előrejelzések szerint mintegy ötvenmillió dollárba kerül majd; a szuperharcosok még az évtized vége előtt feltűnhetnek a hadszíntereken. A DARPA (US Defense Advanced Research Project Agency) pénzén eddig fejlesztett modelleknél pneumatikus izmokat vagy alakjukat visszanyerő anyagokat használtak, az ilyen elven működő Springwalker-rendszerrel (képünkön) 24 kilométeres óránkénti sebességgel lehet futni. A most kifejlesztendő exoskeletonba olyan rendszert is be akarnak építeni, mely lehetővé teszi, hogy a fegyveresnek nagyobb legyen a látómezeje, és különböző műszerek (például GPS és termokamerák) segítségével a háta mögött kúszó ellenséget is észrevegye. A katonákat kábel nélküli hálózat fogja összekapcsolni egymással és parancsnokaikkal, és lehetővé teszi azt is, hogy a rendszer állandóan ellenőrizze egészségi állapotukat.

Elkelt az Internetto Az EuroWeb Internetszolgáltató Rt. csütörtökön bejelentette, hogy megvásárolja az IDG Hungary tulajdonában levő Internetto online magazint. A közlemény szerint az új tulajdonos a megvételre, illetve a további üzletfejlesztésre több mint egymilliárd forintot szán.

Hitelkártyás fizetés Palmmal A világon elsőként hajtott végre biztonságos fizetési tranzakciót a Visa Palm kéziszámítógéppel, infravörös technológiát használva a Las Vegas-i Computer Electronics Show megnyitóján. A Palm kéziszámítógép infravörös portja segítségével POS terminálra továbbította a Visa-kártya kódolt adatait, majd a terminál jóváhagyta az ügyletet, és visszaküldte a Palmra a nyugtát.

MacWorld Steve Jobs Apple-vezér a Macworld Expón mutatta be az új Power Mac gépeket. A gépekhez alaptartozékként adják a CD-újraírót, míg a csúcsmodell DVD-írót is tartalmaz. A PowerBook G4 noteszgépek mindössze 2,5 centiméter vastagok, és 2,2 kilogrammot nyomnak. A Mac OS X operációs rendszer csak március végén lesz kész.

FAZ online Már nemcsak médiaajánlatot, hanem valódi tartalmat is kínál a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) weboldala. A faz.de cím alatt a látogatók folyamatosan frissülő híreket és tematikus cikkgyűjteményeket találnak. Az újság teljes online változatát és az archívumot csak az előfizetők olvashatják, megfelelő regisztráció után.

Hackerverseny OpenHack III. néven hackerversenyt hirdetett az eWeek magazin és az Argus Systems Group számítástechnikai biztonsági cég. Az Argus állítása szerint PitBull nevű biztonsági szoftverük gyakorlatilag feltörhetetlen. A hackereknek két hetük van, hogy végrehajtsanak négy feladatot a szerveren, amelyek közül az egyik az általa kiszolgált weboldal feltörése. További részletek: www.argus-systems.com

Figyelmébe ajánljuk