Dzsentrivilág Dél-Magyarországon: Szegediek a Narancsban

  • 2000. október 26.

Belpol

A szegedi önkormányzat ügyeiről szóló cikkünk (Dzsentrivilág Dél-Magyarországon, 2000. október 19.) nyomán számos hozzászólás érkezett az Index internetes lap szegedi fórumán nyitott topikra (A Város vezetése a Magyar Narancs-ban). Az alábbiakban e véleményekből következik válogatás - szerkesztett változatban, a súlyosan minősítő jelzőket (...)-tal jelölve - a www.index.szeged.hu engedélyével.

A szegedi önkormányzat ügyeiről szóló cikkünk (Dzsentrivilág Dél-Magyarországon, 2000. október 19.) nyomán számos hozzászólás érkezett az Index internetes lap szegedi fórumán nyitott topikra (A Város vezetése a Magyar Narancs-ban). Az alábbiakban e véleményekből következik válogatás - szerkesztett változatban, a súlyosan minősítő jelzőket (...)-tal jelölve - a www.index.szeged.hu engedélyével.

Homlok A MaNcsban Bartháékról mondják el a frankót. Ha már ezt a Délmagyar nem teszi meg. Nektek hogy tetszik? A kedvenc részem: Torquemada jobbkeze, avagy az oktatás.

Agáta Nekem az egész a kedvenc részem, várom a folytatást (színház, újszegedi "rezidencia"). Nem lehet megkapni az újságot, elfogyott (megvásárolták vagy felvásárolták, ki tudja, melyik történt; az utóbbi az én piszok olvasatomban azért történhetett, hogy ne olvashassa a város). Akinek van nyomtatási lehetősége, legyen szíves, éljen vele, és osztogassa azoknak, akiknek nincs netjük!!! Én ezt teszem.

George Az a verzió is elképzelhető, hogy a "süllyedő hajó kapitányai" felvásárolták vagy betiltották az egészet!

Kenguru A MaNcsot elolvasva már semmin sem fogok meglepődni, ami ebben az országban történik. A politikusok szerint hatalmasat fejlődött az ország, ami úgy igaz, hogy ilyen gyorsan így meggazdagodni, kérdőre vonás nélkül, soha nem lehetett ebben az országban. A szovjet nem tudott annyit elvinni 35 év alatt, mint amennyit ezek a (...)-ek hazavágtak itt egypár év alatt.

Árpád Újabb adag Magyar Narancs érkezett ma a városba, tudatta az újságos néni a házunk előtt, így nekem is van most már sajátom.

Buga Jakab Tegnap este 7-kor a JATE Klubban a Narancs-esten elhangzott, hogy valakik ki akarják nyomni a cikket pár ezer példányban és terjeszteni. Nem nagyon hiszek a folytatásban, pedig lenne még miről írni - például a színház ügyeiről -, mert most már biztosan jól zárnak a hírcsatornák, és a Tímár sem áll le újságírókkal beszélgetni. Sőt a narisok elmondták, hogy a városvezetők már jelezték, hogy be fogják perelni az újságírókat.

George A kis mimózalelkű (...)-k, még perelnének! Hát akkor talpra, szegediek, és mindenki, amit csak tud, vesse ide be, mert jól jön az elszámolásnál! Le a fátyollal, akarom mondani, fel a vasfüggönnyel, amit ezek gördítettek Szeged lakossága és a Torony alatt dolgozók közé! Nem ártana, ha egy-két városházán dolgozó is elkottyintana valamit a siker érdekében! Mert ezek menni fognak hamarosan, de a dolgozók maradnak, ha nem részrehajlók! Mi újság az APEH-nél, nagy a csend? Valaki tud valami újat? Székelynek bevonják az útlevelét csekély 20 milláért! Ezeknek még megvan?

Lelkiatya Legalább úgy csinálták volna, hogy ne szúrjon szemet ennyire... Bár attól sem tartanám őket tisztességesebbnek. (Már ha ez a cikk nem lát napvilágot.) Mindenesetre nem jósolok nagy jövőt a Fidesz szegedi szervezetének a következő választásoktól kezdődően. Jó pár év kell ahhoz, hogy kiheverje a város a zűrös ténykedéseiket.

Encibab Jjjjuhhhhé! Csak most jutottam hozzá a cikkhez, de nagyon jólesett. Végre! Jusson már kifejezésre a pártatlan állampolgári düh és felháborodás! Szlavkovics Ritát is be akarja perelni Mr. 20 százalék a disznóságainak a Magyar Rádió Magyarországról jöttem című műsorában való kiteregetéséért. Elnézést a germanizmusért, de az a lényeg, hogy látszik: érzik a (...)-ek, hogy szorul a nyakuk körül a hurok. Én arra gondoltam, hogy egy jó nagy ciroksöprűt kellene csináltatni vagy szerezni valahonnan, és a legközelebbi önkormányzati ülésen meglátogatni kedves városi honatyáinkat, és a sok (...)-et ki kellene söprűzni Városunk Házából demonstratíve. Hi, hi! Mit szóltok?

Lage Nagyon jó, hogy végre megírták, mégis- csak többet jelent, mint amikor a neten pöntyögünk minden látható hatás nélkül. Hihetetlen, hogy mennyire figyelmen kívül hagyják a választóik akaratnyilvánítását, lásd a színház ügyében összegyűlt emberek semmibevételét. Ezek után viszont komolyan el kell gondolkodniuk a város politikai vezetőinek, de nekünk is. Például a város vezetőinek visszahívásáról! A Narancs-esten elhangzottak szerint, ha jól értettem, állnak elébe a pernek, amit leírtak, arra van dokument, és még többre is.

Buga Jakab "A Narancs-esten elhangzottak szerint, ha jól értettem, állnak elébe a pernek, amit leírtak, arra van dokument, és még többre is." Szerintem indokolatlanul voltak magabiztosak a narancsosok. Egy részét a leírtaknak lehet bizonyítani dokumentumokkal, de egy másik része az állításoknak szóbeszéd, a városi közvéleményben keringő magyarázat a nehezen megmagyarázható dolgokra. Azt hogyan lehet bizonyítani? Ráadásul van néhány pici tárgyi tévedés is a cikkben - tényleg nem sok -, úgyhogy attól tartok, hogy hasonló lesz az eredmény, mint az ÉS a Fiúk a bányában cikkével. A végén elmeszelik őket, mert bár tudjuk, hogy a lényeget tekintve igazat írt a Narancs, néhány formai ok miatt nem nekik adnak igazat. Én már hallottam, hogy sokan és egyenként akarják perelni őket - nem lesz könnyű menet. De az egyik újságíró haverjától hallottam, hogy állítólag már van egy ügyvéd, aki ingyen védi őket. Ez szép. Hát még ha valóban jönne a folytatás...

Kenguru Szerintem a Narancsnak problémái lesznek. Azok sem estek a fejükre, és biztos vagyok benne, mindent legálisan csináltak, annak ellenére, hogy immorálisak. A törvényeket és a velük járó loophole-okat ők kreálták (tudatosan), hogy azt majd "legálisan" ki is tudják használni.

Apakeze Persze hogy minden legális. De akkor nem tehetünk semmit? Hogyan lehet őket visszahívni? Aláírásgyűjtés?

Lage Sajnos nem tudom, hogy lehet idő előtt visszahívni őket, majd utánanézek, de szerintem van ilyen lehetőség. Mit lehet tudni a sajtótájékoztatóról? Ha valaki olvassa a Délmagyarországot, írjon, ha lesz valami reakció a Narancs-cikkre. Egyébként lehet, hogy túl magabiztosak voltak a narancsosok, de amire van dokumentum, az tiszta ügy, amire nincs, nyilván arról írták, hogy "azt beszélik a városban", ez pedig nem támadható, többek között hivatkozhatnak majd a különböző internetes fórumokon leírtakra.

Cro Bennem csak 1 kérdés merült fel: ezeknek semmi sem elég? Mikor érzik már úgy, hogy a saját zseb tele, s lehetne a közjóval is foglalkozni 1 kissé... Bár inkább csak költőileg lehet ilyet kérdezni...

Agáta A Tímár úgy beszél Amerikáról, mintha ismerné. Ez az ember a maga felé hajló kezén kívül meg az azzal kapcsolatos tevékenységeken kívül sok dologhoz nem ért (igyekeztem visszafogni magam és finoman fogalmazni). Jobb, ha tőlem tudja meg, Amerikában eleve vagyonos embereket szoktak jelölni. Több okból: ha vagyont gyűjtött, van már némi esze. De ezt a Tímár ne vegye magára, mert nem az ő módszerével gyűjtötték. A másik ok valóban az, hogy akkor talán másképp viselkedik. Egyébként ott is emberek élnek, és ott is vannak szemetek, korruptak és maffiózók, de azért a népességhez képest nem ilyen százalékban. Azonkívül nem is mernek ilyen nyíltan, pofátlanul rabolni, mint itt teszik. Ha ott valakiről kiderül a stikli, egy életre elásta magát. Ha valakit hazugságon kapnak, és elveszti a szavahihetőségét, akkor akár be is ugorhat valamelyik óceánba, olyan rossz sors vár rá. Ott is vannak emberek szép számmal, akik figyelik, mit csinálnak a közszereplők. Világgá is kürtölik, ha meg véletlenül per lesz belőle, az jár megint rosszul, aki disznóságot csinált, mert a média csámcsog rajta hetekig. Ott ha valaki rosszul végzi a munkáját, vagy törvénysértésért megbüntetik, azt először is azonnal leváltják, kártérítésre kötelezik (be lehet azonosítani, hogy azokat a büntetéseket, amelyeket Szeged fizetett, kinek a hibájából rótták ki). Ha egyáltalán megvárja a leváltást, mert ott azonnal le szokás mondani. Van még mit tanulnia városunk vezetésének a gerincességről, tisztességről, becsületről.