Ki szállít majd kavicsot az M85-ös építéséhez?

Egy bánya mind felett

Belpol

Súlykorlátozó táblával védi az utat a Közút Zrt. két Győr közeli település közötti pár száz méteres szakaszon. Engedéllyel ugyan rá lehet hajtani, de más fuvarozókkal ellentétben a környékbeli kavicsszállítóktól ezt rendre megtagadják. A térségben működik viszont egy olyan bánya is, amely jól jár mindezzel. A cég egyik tulajdonosa Orbán Viktor unokaöccse.

Húsztonnás súlykorlátozást vezetett be a Magyar Közút Zrt. tavaly novemberben az 1401-es út Győrzámoly és Győrújfalu közti szakaszán, körülbelül 400 méter hosszan. A korlátozás nagyjából a településtáblától a benzinkútig, egy bekötőútig tart. A Közút szerint az 1401-es úton rendkívül megnőtt a forgalom, negyedével több autó halad át itt, mint pár éve, és több, mint a párhuzamos 1-es úton; és mivel hárommilliárd forintból újult meg az aszfalt, a korlátozás indokolt. Hogy a több településen is átvezető, negyven kilométer hosszú útnak miért éppen e szakaszára került ki a súlykorlátozó tábla, arra nem válaszolt a társaság, csak annyit szögezett le, hogy van más példa is hasonló, szakaszos korlátozásra a megyében. Eredetileg fél évre, majd egy évre szólt a korlátozás – ez szerepelt az Útinform adataiban is –, ma már azonban véglegesnek tűnik.

Több vállalkozás is működik Győrzámoly szélén, egyebek mellett lovarda, állateledel-gyártó, két kavicsbánya, de szállítanak erre építőanyagot, betont, bármit. Ha valakinek a környékről Győrben van dolga vagy érdekeltsége, az erre megy. A teherautóval szállító cégek a korlátozás miatt csak kerülő úton tudnak közlekedni, ami plusz ötven-hatvan kilométer is lehet. Ez komoly többletköltséggel jár, például a lovardából kétszer annyiért vinnék így el a trágyát, más cégeknél viszont a működést is ellehetetleníti ez a plusz. Van persze, aki nem törődik az egésszel, és hajnalban intézi a szállítást, amikor még biztosan nincs ellenőrzés.

A korlátozás alól lehet felmentést kérni egy erre rendszeresített nyomtatványon, és a Közút 21 nap alatt elbírálja, esetenként gyorsabban is. Ám simán előfordulhat – és elő is fordul –, hogy a kocsit fuvarozócég biztosítja, és azt általában nem lehet előre tudni, hogy melyiket küldik. Ha elindul az autó, akkor már késő leadni a rendszámot, mert egy-két nap alatt biztosan nincs döntés az engedélyről. A lapunknak nyilatkozó vállalkozók azt mondták, ők próbálják betartani a szabályokat, mert hosszú távon nem cél és nem is célravezető az ügyeskedés – de az biztos, hogy ez az egész nem hiányzott nekik.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Pénzbírságot kért ellenfelére a fideszes polgármester - kis magyar abszurd Bonyhádról

A fideszes polgármester, Filóné Ferencz Ibolya azt kifogásolta, hogy Száraz Zoltán ellenzéki polgármesterjelölt a saját Facebook-oldalán megosztott egy városi szervezésű eseményt. Pedig Száraz a bejegyzésben konkrétan feltüntette, hogy az városi esemény. A helyi és a területi választási bizottság is elég furcsán állt az esethez, ami így a Kúrián folytatódik.