Ennél nagyobb hantázás ma már úgysem lesz: Fürjes Balázs bebizonyítja, hogy a vizesvébé nem is volt drága

  • narancs.hu
  • 2017. augusztus 1.

Belpol

A tervezett költségnek csak a felébe került!

A vb lezárulta után a Duna Aréna hatezer férőhelyes ideiglenes lelátóját leszereljük, már nem lesz szükség 12 ezer ülőhelyre. Az ideiglenes szerkezetekből semmi nem megy kárba, százszázalékos újrafelhasználást terveztünk: az elemeket a Hungexpo területére visszük, ahol P+R parkolóház épül – nyilatkozta a Magyar Időknek a kiemelt beruházások kormánybiztosa, majd elmagyarázta azt is, hogy mekkora tévedés a vizes-vb kapcsán elszállt költségeket emlegetni.

false

 

Fotó: MTI/Illyés Tibor

Fürjes szerint „annak idején” egy konzervatív becslést készítettek, és az akkori számításaik szerint

a legrosszabb esetben sem haladta volna meg

a kiadások összege a költségvetés fél százalékát három éven keresztül, márpedig ezt figyelembe véve „a valóság pedig úgy hozta, hogy a világbajnokság a fenti tervezett költségnek csak a felébe került”, mivel a végösszeg az éves költségvetés negyedszázaléka volt.

A kormánybiztos elmondta azt is, hogy „csak

az a kiadás minősül a vb költségének,

amelyik a rendezvény nélkül fel sem merül és a vb után nem hasznosul. Ezek: az ideiglenes, az esemény után elbontott eszközök, a szervezés és a megnyitó költségei. Ha így számolunk, a vb-hez szükséges befektetés évente az állami költségvetés 0,1 százalékát sem érte el, ami három év alatt összesen nagyjából 45-50 milliárd forint. Fürjes szerint:

„Ez a befektetés jócskán megérte és bőségesen megtérül!”

Ennek fényében csupán egyvalamit nem értünk: miért csak most állt elő a kormánybiztos ezzel a bűvészmutatvánnyal. Korábban nem jutott eszébe?

Figyelmébe ajánljuk