Szegváron „kormányváltásnál több” történt

És most viszi

Belpol

A szegvári művelődési ház tulajdonrészének 30 szá­zalékát szerezné meg perrel az egyesület, amely ­korábban pályázati pénzből bővítette az épületet. Ez az egykori fideszes és a jelenlegi független polgármester közötti harc új fejezete. Előbbi szerint a szegvári köz­élet durvább, mint az országos.

Ugyanabban a futballcsapatban játszott hajdan a Csongrád-Csanád megyei, négyezer lelkes Szegvár közéletének két erős embere, a fideszes Gémes László, illetve a független Szabó Tibor György. Mindketten 2002-ben lettek önkormányzati képviselők. Gémes azt mondja, Szabó a testület baloldalához húzott, míg ő a jobbhoz, és már akkor eltért sok mindenben a véleményük. 2006-ban Gémes polgármester lett, Szabó a pénzügyi bizottság tagja. A következő ciklust ismét Gémes nyerte, Szabó a bizottság elnöki posztját kapta. Gémes arra számított, így változik a Szabóhoz fűződő kapcsolata, de megmaradt a személyes ellentét. Szabó erről azt mondja, Gémessel az együttműködés mindaddig jól ment, amíg ki nem derült, hogy más a nézete, mert Gémes az ellentmondást nem állta, és szeretett nyomást gyakorolni. 2014-ben megmérkőztek a polgármesteri tisztségért. Gémes 1100 voksot kapott, Szabó 989-et, de képviselőjelöltként akkor nem indult. 2019-ben Szabó ismét polgármesternek jelöltette magát, ám akkor Gémest a szomszédos nagyobb városban, Szentesen indította a kormánypárt. Nem nyert, viszont az általa Szegváron támogatott jelölt is alulmaradt Szabóval szemben, aki 1768 szavazatot kapott – többet, mint Gémes a korábbi választásokon. A képviselő-testületbe is a Szabót támogató jelöltek jutottak be.

Gémes szerint „kormányváltás zajlott” Szegváron: a 15 önkormányzati dolgozóból 11 az első félév után távozott, és az önkormányzati cégnél is ekkora volt a fluktuáció. Az egykori polgármester állítja, direkt rászabták az ingatlanadó-rendeletet, amely miatt súlyos milliókat fizet, miután pedig a körforgalomban lévő korlátra a fia ráejtett egy körbála szénát, üzentek neki, ha nem állítja helyre, feljelentik. Gémes azt mondja, azt a korlátot nem a bála rongálta meg először, de helyreállították mind a három korlátot, nem csak azt az egyet, és még csak meg sem köszönték nekik. Úgy tapasztalja, olyan kemény dolgok, mint Szegváron, az országos politikában sincsenek: összeállt egy csapat, amelynek minden tagja őt utálja, de szerinte egyszer túl lesz ezen is a nagyközség.

Lapos tetejű kultúr

Gémes 2019-ben a megyei közgyűlés elnöke lett, és Szegváron is meghatározó ember maradt, hiszen agrárvállalkozó, és bár nincs tisztsége, személye a helyi közéletben is megkerülhetetlen.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Pénzbírságot kért ellenfelére a fideszes polgármester - kis magyar abszurd Bonyhádról

A fideszes polgármester, Filóné Ferencz Ibolya azt kifogásolta, hogy Száraz Zoltán ellenzéki polgármesterjelölt a saját Facebook-oldalán megosztott egy városi szervezésű eseményt. Pedig Száraz a bejegyzésben konkrétan feltüntette, hogy az városi esemény. A helyi és a területi választási bizottság is elég furcsán állt az esethez, ami így a Kúrián folytatódik.