Gyurcsány elárulta, ki lehet szerinte ellenzéki miniszterelnök-jelölt

  • narancs.hu
  • 2020. december 14.

Belpol

Mondott négy plusz három nevet.

Gyurcsány Ferenc a Telexnek adott interjújában többek között arról is beszélt, kiknek lehet reális esélye a femérések alapján ellenzéki miniszterelnök-jelöltként. Négy nevet említett: Jakab Péter Jobbik-elnökét, Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármesterét, Karácsony Gergely budapesti főpolgármesterét és saját felesége, Dobrev Klára, a DK EP-képviselőjét.

A lap kérdésére aztán megerősítette, hogy Fekete-Győr András Momentum elnöke, illetve a két momentumos EP-képviselő, Donáth Anna és Cseh Katalin is “kitűnő teremtések”.

Azt mondta, hogy ha lesz a DK-nak kormányfőjelöltje, egyértelmű, hogy "akkor az Klára lesz, ha nem lesz, akkor azért nem lesz, mert Klára nem fogja elvállalni".

Az interjúban arról is beszél, hogy pártja nélkül nem működhet az ellenzéki összefogás. Nem tart attól, hogy a kormányoldal korábbi vitatott kormányzati szereplésével azonosítja az ellenzéket. Gyurcsány szerint ugyanis megvan már az az ellenzéki szavazó, aki nem azt nézi, hogy melyik ellenzéki párt mit képvisel, hanem hogy menjen a Fidesz, és jöjjön az ellenzék. Arról, hogy mi  az ellenzéki pártokban a közös, azt mondta, hogy "engedjük például magát is szabadon élni, és nem pofázunk bele a maga életébe, amit viszont rám bíz a közügyekből, abban meg kell próbálni tisztességesnek és hatékonynak lenni".

Elárulta, hogy „a hat pártelnök és a társelnökök nagyjából havonta egyszer találkoznak. Aztán különböző munkacsoportokban kollégáink sokasága dolgozik, ők hetente legalább egyszer összejönnek.” Ennek a körnek még egy találkozója van hátra karácsonyig. „Ott valójában a legfontosabb döntés, ami még hátravan, hogy a Jobbiknak is igent kellene mondania a közös listára. Ők ugyanis még nem hoztak hivatalos döntést erről” - mondta a DK elnöke.

Gyurcsány azt is elmondja, hogy nyitott a teljes előválasztásra, amit a momentumos Fekete-Győr András vetett fel, miszerint kidolgoznak egy szempontrendszert, hogy megfelelő képviselőjelölteket találjanak. De elmondta azt is, mekkora csalódás volt számára az illegális bitcoin-bányászattal foglalkozó DK-s önkormányzati képviselő ügye, valamint hogy mit gondol a Szájer-ügyről.

(Telex)

Figyelmébe ajánljuk

Orbán nagyotmondása a délszláv háborúba való magyar beavatkozás visszautasításáról

Nem létező szerbiai magyar beavatkozás amerikai követelésének visszautasításáról beszélt pénteki állami rádiós szózatában Orbán Viktor. Az 1999-es jugoszláviai légiháború során nem volt tervbe véve szárazföldi művelet, nem volt mit megakadályozni. Orbán hári jánosi „visszaemlékezése” egy bő másfél éve kezdődött önfényezés második része.