Hatályon kívül helyezte a bíróság a gödi Samsung-gyár környezethasználati engedélyét

  • narancs.hu
  • 2024. május 2.

Belpol

Le kellene állítani.

A gödi Samsung-gyár tavaly decemberben kiadott, 10 évre szóló környezethasználati engedélyét bírósági keresettel támadta meg januárban a Göd-ÉRT Egyesület. A civil szervezet a per idejére az

azonnali jogvédelem elrendelését és a Samsung-gyár környezethasználatának megtiltását kérte a bíróságtól

írja az Átlátszó. Az egyesület szerint a Pest megyei Kormányhivatal az engedély kiadásakor többek között nem vette figyelembe az üzem évek óta fennálló zajszennyezését, emellett rendkívül megengedőnek bizonyult a levegő- és vízszennyezés, valamint a gyártás során keletkező akkumulátor-hulladék ügyében is.

A Budapest Környéki Törvényszék pedig megalapozottnak ítélte a civilek kérelmét, és a per lezárultáig elrendelte a keresetlevél benyújtásának halasztó hatályát. Ez azt jelenti, hogy jelenleg hatályos engedély nélkül működik az üzem, a civilek emiatt a tevékenység felfüggesztését kérik a hatóságtól és a Samsung SDI-tól.

Nemcsak a gyár tevékenységének folytatását befolyásolhatja a bírósági döntés. A dél-koreai sajtóban megjelent hírek szerint ugyanis a Samsung SDI egy harmadik gödi gyár megépítésére készül. Mindezt a magyar hatóságok a második gyár újabb bővítésének nevezik, annak az új épületeinek a felhúzását. Az új, 43 ezer négyzetméteres csarnokok építéséhez a környezethasználati engedély módosításának engedélyeztetése már el is indult – jegyzi meg a lap. A kormányhivatal erről szóló közleménye szerint 4 új akkucella-gyártósort létesítene a Samsung SDI, ezzel évi 157 ezer tonnára növelné cellagyártási kapacitását, ami 20 százalékos kapacitásnövelést jelentene.

És bár az új környezetvédelmi eljárás során kötelező lett volna közmeghallgatást hirdetni – a környezetvédelmi törvény módosítása után ez személyes részvétel nélkül is lebonyolítható. A kormányhivatali közleményében nincs szó közmeghallgatásról. Az szerepel csak benne, hogy az érintettek írásban tehetnek észrevételt.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk