Így szólt Orbán: „Most a Kelet csillaga áll magasan”

  • narancs.hu
  • 2017. november 27.

Belpol

Szemezgethetünk a Kína–Kelet-Közép-Európa-csúcstalálkozó megnyitó beszédeiből. Win-win. Erre jutottak.

A városban gyakorlatilag lehetetlenné vált közlekedni a prominensek ide-oda vonulása miatt, de a Papp László Sportarénában már megtörtént a csupa kedélyes egymást köszöntés.

A Kína–Kelet-Közép-Európa-csúcstalálkozó gazdasági és kereskedelmi fórumának megnyitóján természetesen Orbán Viktor és Li Ko-csiang, Kína miniszterelnöke is beszédet mondott.

false

 

Fotó: MTI/Kovács Tamás

 

Ilyenek hangzottak el:

„Európa legversenyképesebb befektetési környezete jött létre Kelet-Közép-Európában” – Orbán azt is hangsúlyozta, hogy a részt vevő 16 ország már most is „a kontinens gazdasági növekedésének motorja, és amely további dinamikus növekedés előtt áll”.

A miniszterelnök a világgazdasági távlatokra is kitért, miszerint „most a Kelet csillaga áll magasan”, azaz Ázsia és benne Kína felemelkedésének korszakában vagyunk, és Európa további fejlődéséhez szükség lesz a Kelet technikai és pénzügyi részvételére.

„Európának nem szabad bezárkóznia, mert ha bezárkózik, elveszíti a fejlődés lehetőségét, és főleg most nem szabad bezárkóznia, amikor olyan történelmi kihívásokkal néz szembe, amelyeket csak akkor tud megválaszolni, ha erős szövetségesei vannak” – mondta még el Orbán Viktor.

„Az együttműködés sikeréből egész Európa és az unió is profitál; igazi win-win helyzetet hoztunk létre.”

A beszédében Li Ko-csiang kínai miniszterelnök is elmondta: Kína és a kelet-közép-európai országok együttműködése kölcsönösen előnyös minden országnak.

Mindezt majd a közbeszerzés kiírása követi, amely lehetővé teszi a Budapest–Belgrád-vasútvonal kínai finanszírozással történő felújítását.

(MTI/hirado.hu)

Figyelmébe ajánljuk