Immár az ELTE és Sólyom László is kiállt a CEU mellett

  • narancs.hu
  • 2017. április 3.

Belpol

Az elmúlt napok eseményei mélységes aggodalommal töltenek el minket – írják az egyetem vezetői.

Mezey Barna, az ELTE rektora szombaton olyan levelet írt a karok dékánjainak, amelyben a CEU-ügyet felsőoktatási polémiának nevezte, és azt kérte, majd az egyetemvezetés döntése után nyilvánítsanak véleményt az egyes karok. Ennek ellenére az ELTE tanszékei sorra álltak ki a Közép-európai Egyetem (CEU) mellett, és ítélték el, hogy a kormány ellehetetlenítené az intézményt. Most azonban, jó pár nappal a törvénytervezet megismerése után az ELTE vezetői is nyilatkozatot adtak ki, amelyben azt írják,

az elmúlt napok eseményei mélységes aggodalommal töltik el őket.

Nyilatkozatukban felsorolják, milyen kapcsolatok alakultak ki az elmúlt évtizedekben az ELTE és a CEU között. „Számos kollégánk tanít vagy tanított mindkét egyetemen, sok oktatónk a CEU-n szerzett PhD-fokozatot. A Medieval Studies Tanszék könyvtára az ELTE BTK épületében kapott otthont, a CEU központi könyvtára ugyancsak nyitva áll oktatóink előtt. Hasonlóképp: az ELTE Egyetemi Könyvtára szívesen fogadja a CEU diákjait, oktatóit. Megannyi közös projektben vettek részt együtt a két egyetem oktatói, pályázatokon indultunk együtt, számos műhely között szoros munkakapcsolat alakult ki. A két intézmény között nemrég megújított együttműködési keretmegállapodás van érvényben” – írják. Szerintük nagypolitikai, ideológiai küzdelmeknek ne legyen köze az egyetemi világhoz: „Minden reményünk a jogbiztonságra és versenysemlegességre törekvő, érveken és tényeken alapuló párbeszédben van: s értelemszerűen abban feltétel nélkül részt veszünk.

A nap folyamán Magyarország

egykori köztársasági elnöke is megszólalt a CEU ügyében.

false

 

Fotó: MTI/Mohai Balázs


Sólyom László rövid közleményt juttatott el az egyetem részére, amelyben azt írja, a tudomány és az oktatás nemzetközi. „Az egyetem, az Universitas intézménye kilencszáz éve ezt valósítja meg. A Magyarországon működő egyetemek sokféleképpen részei ennek a világméretű közösségnek. Elismerésük Magyarország javára szolgál. Ez a rang adja a CEU értékét az ország és a magyar tudományos élet számára. Alapvető érdekünk, hogy működését folytathassa. Alapvető érdekünk az is, hogy a felsőoktatás törvényi szabályozása megfeleljen az Alaptörvénynek” – fogalmaz.

Figyelmébe ajánljuk