Ingatlanügy a VIII. kerületben

Józsefvárosi palotás

Belpol

Hűtlen kezelés gyanújával nyomoz a rendőrség a józsefvárosi Hunyady-palota értékesítése miatt. A feljelentő szerint egymilliárd forint kár érhette az önkormányzatot.

A rendőrség megalapozottnak találta azt a névtelen feljelentést, amely szerint egymilliárd forint kár érhette a józsefvárosi önkormányzatot a Hunyady-palota értékesítése miatt. Amint lapunk a BRFK-tól megtudta, "a VIII. kerület, Trefort utca 3-5. szám 2006. évi értékesítése körülményeinek tisztázása érdekében a Budapesti Rendőr-főkapitányság Gazdaságvédelmi Főosztálya 2011. december 21-én hűtlen kezelés bűntett elkövetésének gyanúja miatt rendelt el nyomozást. Az eljárás ismeretlen tettes ellen folyik." Az önkormányzat a Narancs kérdésére korábban elismerte, hogy a rendőrség iratokat kért be a hivatalból.

A VIII. kerületi önkormányzat 2005-ben fogadta el a Belső-józsefvárosi Egészségcentrum koncepcióját, és 2006-ban döntött arról, hogy a Hunyady-palotában nem működteti tovább az egyre rosszabb feltételekkel üzemelő Józsefvárosi Egészségügyi Szolgálatot, hanem a Rökk Szilárd utca 4. szám alatt felépítendő központba költözteti.

Fő az egészség!

Az önkormányzat arra hivatkozott, hogy 2005-ben 58 millió, 2006-ban 56 millió forint veszteséget termelt a Trefort utcai szakrendelő, csak a sebészet-patológia hozott nyereséget. A Hunyady-palotában 2003-tól fokozatosan leépült a szakrendelés: előbb a labor, 2004-ben a belgyógyászat, 2007 nyarától a röntgen-ultrahang. (A feljelentő ebben szándékosságot sejt - Zs. P.) A végjátékban az "A" épületben az onkológiai gondozó, a "B" épületben a háziorvosok és védőnők maradtak. Ma már mindkét szárny üresen áll.

A Rökk Szilárd utcai egészségcentrumra 2006-ban pályázatot írt ki a kerület, a háromfordulós tendernek szeptemberre lett eredménye. A nyertes Georosco Kereskedelmi és Vagyonhasznosító Kft.-t (amely 2008. júliustól Georosco Hotel Kft., és jelenlegi tulajdonosa a ciprusi bejegyzésű Circlepoint Enterprises Limited offhore társaság) azzal bízta meg, hogy az ingatlan 11 komfort nélküli és két komfortos lakásából költöztesse ki a lakókat, az épületet bontsa el, és a helyén kétemeletes egészségközpontot építsen. A központ az önkormányzat tulajdonába kerül, míg a 3-5. emeletet a cég a saját elképzelései szerint hasznosíthatja. A cég vállalta az előkészítés költségeit, valamint azt, hogy társasházzá alakítja az egészségközpontot, és azért cserébe megkapja a Trefort utcai Hunyady-palotát. Az önkormányzat által megbízott cég a Trefort utcai 2789 négyzetméteres ingatlant, a földszint plusz kétemeletes műemléki védettségű palotát 585 millió forintra értékelte, ebből a telket 385 millióra. Az 1192 négyzetméteres, a földszint+egyszintes, melléképülettel ellátott Rökk utcai épületet bruttó 109 millió forintra becsülte. (A névtelen feljelentő szerint a palota körülbelül 1,2 milliárd forintot, a Rökk utcai ingatlan körülbelül 400 millió forintot érhetett.)

A Georosco munkához látott, az önkormányzat viszont évek alatt sem tudta eldönteni, mit és hová akar egészségközpont címen. A beruházás befejezését 2010 közepére, majd őszére datálták, ám aki a Rökk Szilárd utcában jár, semmiféle egészségcentrumot nem talál. A lebontott ház helyét építési anyag - főként díszkövezet -, valamint KRESZ-táblák tárolására használják, ami kétségtelenül hasznos lehet a szomszédos Gutenberg-tér felújítása miatt.

Fő az építkezés!

A Csécsei Béla (SZDSZ) vezette önkormányzat 2006. szeptember 29-én kötött előszerződést a Georoscóval - ezt vizsgálja a rendőrség. Az ingatlancserés ügy egyetlen fix pontja a Trefort utca 3-5. volt: bármi változott is az önkormányzati ellentételezés oldalán, bármit és bárhogyan akart is az önkormányzat, a palota mindvégig csereérték maradt. A szükséges szerződésmódosításokat valamennyi alkalommal az a Bálint Tibor ügyvéd felügyelte, akit a Hunvald György vezette erzsébetvárosi önkormányzat is foglalkoztatott (dolgozott például a VII. kerületi lakásrendeleten, a Király utca 15. szám miatti perben pedig a hivatalt képviselte).

A Rökk utcai központ felhúzása egy éven belül lekerült a napirendről. A képviselő-testületnek 2007. októberben már azt kellett mérlegelnie, hogy a Trefort utcai háziorvosok gyors elhelyezése érdekében a Rökk utcai építkezés helyett a Georoscótól inkább az Auróra utcai szakrendelő teljes műszaki, gépészeti felújítását kérje. Decemberben viszont arról döntöttek a képviselők, hogy ne is a Rökk Szilárd utcai ingatlanon épüljön egészségcentrum. 2008. február 17-én az Egészségügyi intézményfejlesztési program helyszíneként a Bacsó Béla utca 17. szám alatti ingatlant jelölték ki. Ennek érdekében az önkormányzat a Georosco Medical Kft. kisebbségi részvételével projekttársaságot alapított, a Józsefvárosi Egészségközpont Ingatlanfejlesztő és Ingatlanhasznosító (JEI) Kft.-t. (A Georosco Medical Kft. a projekt érdekében vált ki a Georosco Kereskedelmi és Vagyonhasznosító Kft.-ből 2008 júliusában.) Ennek felügyelőbizottságában helyet kapott Borzován János, a Bau Holding 2000 Zrt. 1999-2010 közötti tulajdonosa. A JEI ügyvezetője a mindkét Georoscót is vezető Dulin Tamás lett, akinél bauholdingos e-mail címet tüntettek fel elérhetőségként. (A Hunyady-palotába telepedett cégekről lásd: Egy szív, egy cég, Magyar Narancs, 2012. április 19.)

Az új, Bacsó Béla utcai központ nemcsak a József körút 36. alatti háziorvosi rendelőnek, hanem az Auróra utcai rendelőknek is új otthont adott volna. Bő egy évvel később azonban már ez sem tűnt jó elképzelésnek: 2009 júniusában arról döntött a képviselő-testület, hogy a Bacsó Béla úti építés helyett inkább az Auróra utcai szakrendelőből (vagy annak a helyén) legyen új centrum. E döntéseket annak tudatában hozták a képviselők a városvezetés iránymutatása alapján, hogy a Georosco már 2007-ben megkezdte a bérlők kiköltöztetését a Rökk utcai épületből. Ám ahogyan a Rökk és a Bacsó Béla utcában, úgy az Auróra utcában sem újult meg a józsefvárosi egészségügyi ellátás. Annak ellenére sem, hogy az ügyet menedzselő Dénes Margit egészségügyi alpolgármester 2009-ben abban reménykedett, hogy másfél éven belül végeznek a felújítással. (Csécsei Béla akkor már nem volt hivatalban, mivel 2008. októberi lábszártörése után betegszabadságra ment, 2009 szeptemberében pedig lemondott tisztségéről. Az időközi polgármester-választást novemberben a fideszes Kocsis Máté nagy fölénnyel nyerte.)

A többször módosított szerződés szerint a Georoscónak akkortól keletkezett tulajdonjoga a Hunyady-palotára, amikor befejezte az egészségcentrum felépítését. Mint Dulin Tamástól megtudtuk, a Trefort utcában jelenleg bérlőként vannak jelen (az önkormányzat 2008 telén bérlői pályázatot hirdetett, amelyet a Georosco nyert el), és az önkormányzat engedélyével láttak hozzá a palota felújításához. Tény, hogy az udvaron Bau Holding 2000 feliratú járműveket, nagy mennyiségű állványzatot és emelőszerkezetet látni. Mint lapunknak elmondták, komolyabb rekonstrukciót csak akkor végeznek, ha tulajdonosok lesznek; amúgy továbbra is egy diákszálló kialakításában gondolkodnak.

Fő az elszámolás!

Az épület folyamatos állagromlása, az önkormányzat nem teljesítése miatt a Georosco panaszának adott hangot, összességében a cég mégsem kötött rossz üzletet Józsefvárossal. A 2009-es módosításkor kikerült a szerződésből az a pont, hogy a csereszerződés meghiúsulása esetén a cég 40 millió forint, öt évre szóló bankgaranciát ad az önkormányzatnak. Azzal a módosítással sem sérültek a társaság érdekei, hogy megmaradt a ráépítési joga: sőt az eredetileg a Rökk utcai ingatlanra tervezett, saját használatú két szintet az önkormányzat az Auróra utcai ingatlanra is engedélyezte. Továbbá a kerület arra hivatkozva, hogy a Georosco 2009. januárig teljesítette vállalását, a cég tulajdonába engedte a Rökk Szilárd utcai ingatlant. Az ingatlanbecslő által megállapított 109 millió forintos vételárat a 2009. júniusi szerződésmódosítás szerint a következő tételekben számolta el az önkormányzat: "21 millió forint ajánlati biztosíték/vételár előleg, 88 millió forint a vételárba beszámítható kiköltöztetési költség". Az 585 millió forintos Trefort utca 3-5. szám tulajdoncseréjének elszámolása: "9 millió forint bonyolítási költség/vételár előleg, 62 millió forint a Rökk Szilárd utca 4. vételárába be nem számított kiköltöztetési költség, 150 millió-88 millió=62 millió forint." (A Georosco mind a 13 lakás és az egy garázs+iroda esetében igazolta a Józsefvárosi Vagyongazdálkodási Iroda számára, hogy a Rökk utca 4.-ben 151 millió 150 ezer forintért végezte el a kiürítést.)

Hogyan jött ez ki? A szerződés 3.1 pontja értelmében a Georosco összesen 150 millió forintot számolhat el kiköltöztetés címen, de mivel ez a módosított szerződés szerint 88 millió forintot tett ki, a maradék 62 millió forintot levonták a Hunyady-palota 585 millió forintos vételárából. Így lett a vételár 515 millió forint, amennyiért a cég megveheti a Trefort utcai ingatlant. A szerződés szerint ezért az ingatlanért sem kell készpénzzel fizetni, mivel a Georosco ugyanekkora értékben végzi el az önkormányzat által kért beruházást: vagy a Rökk Szilárd utcában, vagy a Bacsó Béla utcában, vagy az Auróra utcában.

A 2009-es szerződésmódosítás egy érdekességére az ingatlanügyekben jártas Bálint Tibor ügyvéd hívta fel lapunk figyelmét: "Az eredeti üzleti konstrukció szerint a Georosco oldalán 33 millió forint erejéig elszámolt költségtételként merült fel a bontás is. Most változik a helyzet, hiszen a Georosco úgymond csak magának épít a Rökk-ingatlanon. Hová tűnt el az elszámolásból ez a tétel?" Nos, a felek úgy orvosolták ezt a problémát, hogy a 33 milliós bontási költséget az önkormányzatot illető telekhányad értékeként számítják be.

Dulin Tamás, a Georosco ügyvezetője a Magyar Narancs kérdésére nem tudta megmondani, hová kell építeni a szakrendelőt. "Ahová megkapjuk az érvényes építési engedélyt, oda fogjuk építeni" - mondta lapunknak. A rendőrségi nyomozásról az ügyvezető tőlünk szerzett tudomást. A feljelentés az értékbecslés mellett arra hívta fel a nyomozók figyelmét, hogy az önkormányzat partnere úgy jut az ingatlanokhoz, hogy az ott lakók kiköltöztetésének a költségét beszámítják a vételárba; és egyikért sem fizet készpénzzel.

A műemlékvédelmi törvény értelmében egyébként a műemléki védelem alatt álló ingatlanokra a magyar államnak elővásárlási joga van. A Magyar Narancs birtokába került terjedelmes dokumentációban nincs nyoma annak, hogy az önkormányzat tudakolta volna az állam vásárlási szándékát, jóllehet 2007 februárjában védettség alá helyezték a historizáló stílusú Hunyady-palotát.


Figyelmébe ajánljuk