Az Operatív Törzs dönt a karácsonyi vásárokról

  • narancs.hu
  • 2020. október 14.

Belpol

Vizsgálják, milyen szabályok betartásával lehet megtartani a karácsonyi vásárokat.

Egy hónap alatt 18-19 ezerről a duplájára, 38-40 ezerre emelkedik az aktív koronavírus-fertőzöttek száma. Ez az előrejelzés is szerepel abban a dokumentumban, amelyet az Emberi Erőforrások Minisztériuma Egészségügyért Felelős Államtitkársága készített a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) október eleji számításai alapján. Ebben azt taglalják, hogy az Operatív Törzs feladatul szabta iránymutatás készítését a járványügyi szabályok betartására a karácsonyi vásárok tekintetében. Ezt a feladatot az NNK el is végezte, készített egy eljárásrendet. A karácsonyi vásárokkal kapcsolatban számos körülmény, többek között az NNK ajánlásainak figyelembevételével majd az Operatív Törzs fog döntést hozni.

A dokumentumban javasolják a másfél méteres távolságtartást, a maszkviselést, a rendszeres kézmosást és fertőtlenítést, valamint azt, hogy csak az vegyen részt az eseményeken, aki egészségesnek érzi magát.

A Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ hétfőn jelentette be, hogy a járvány miatt nem tartják meg a Vörösmarty téri karácsonyi vásárt, és a Deák téren valamint a városházánál is elmarad a vásár.

(Cikkünk a 2020. október 14-én 8:20-kor "Kásler Miklós szerint semmi vész, a járvány tetőzése ellenére meg lehet tartani a közelgő ünnepségeket és a karácsonyi vásárokat" címmel megjelent anyagunk javított és pontosított változata.)

Figyelmébe ajánljuk