Józsefváros keresztje – Kocsis Máté fellépése a Golgota téren

Belpol

Eddig csak benzinkút, kiégett fű, korhadt meg néhány lepusztult pad díszítette a leginkább kutyafuttatóként közismert Golgota teret. Most már kereszt is van. Kettős kereszt.

Az augusztus huszadikai ünnepségsorozatból Józsefváros sem maradhatott ki. Kocsis Máté polgármester hétméteres, fából faragott kettős keresztet avatott fel a kerület egyik legelhanyagoltabb placcán. A polgármester természetesen elmondta, hogy miért van szükség az efféle installációra, de előbb egy kis kitérő. Nem hagyhatjuk szó nélkül, milyen előrelátásról tanúskodik, hogy Kocsis Máté a MIÉP-ből kilépve nem a Jobbikot, hanem a Fideszt választotta. Ha ugyanis az előbbi történik, legfeljebb karácsony előtt, tagtársaival állítgathatott volna illegális kettős kereszteket válaszul a hanuka gyertyákra, így viszont a kisujját sem kellett mozdítania, hogy egy sokkal látványosabb show-műsorral jelentkezzen kettőskereszt-tárgyban, és még meg is tapsolják.

false

 

Fotó: A szerző felvétele

Kocsis beszédében nem sokat foglalkozott Szent Istvánnal, inkább az egykori kommunisták ellen fakadt ki, mondván, hogy a „szocializmus mérhetetlen károkat okozott a fejekben és a lelkekben egyaránt. Mit Szent István rendelt, ők elpusztították” – utalva arra, hogy a téren álló kápolnát 1971-ben felrobbantották. Kocsis elmondta azt is, hogy a kettős kereszt állításával az volt a képviselő-testület célja, hogy „helyreállítsuk a megrongálódott tiszteletet”, majd hozzátette, „még 1990 után sem tűnt fel senkinek, hogy nincs ebben a városrészben olyan szimbolikus és szakrális hely, ahol méltóképpen ünnepelhetné a közösség államalapításunkat”. Kocsis kijelentette, hogy újra meg kell teremteni a szimbolikus és szakrális  közösségi helyeket: „Ahogy a Corvin közben méltóképp sirathatjuk elbukott forradalmunkat, úgy itt, mostantól méltóképpen emlékezhetünk hazánkra” – mondta, bár az nem tűnt fel neki, hogy leszámítva kereszt közvetlen környezetét, a Golgota tér továbbra is inkább hatalmas szemétdombra emlékeztet, mint szakrális, közösségi helyre. Vagy ha fel is tűnt, tett rá, végtére is polgármester lenne, nem gyepmester.

false

 

Fotó: A szerző felvétele

Az eseményen még fellépett Tőkéczki László történész is, aki a kettős kereszt szimbolikájáról tartott kiselőadást („a kettős keresztben az a jó, hogy az emberek magukénak érzik anélkül, hogy tudnák azt a történelmi begyökerezettséget, ami miatt sajátjuknak érzékelhetik” – ha csak úgy nem), Tolcsvay Béla énekelt, Nemcsák Károly pedig verset mondott.

false

 

Fotó: A szerző felvétele

Varga Miklós plébános megszentelte, Kocsis Máté megkoszorúzta az új józsefvárosi látványosságot. Minden rendben van.

false

 

Fotó: A szerző felvétele

Figyelmébe ajánljuk