Kulturális hírek

  • 1996. június 20.

Belpol

Új Patti Smith Amerikában június 18-án jelent meg, Angliában július 8-án kerül a boltokba Patti Smith új albuma, a Gone Again. A 49 éves énekesnőnek az 1988-as Dream Of Life óta ez az egyetlen lemeze - s az első azóta, hogy férje, Fred "Sonic" Smith két éve meghalt.
"Sok számot írtam Fredhez - nyilatkozta Patti. - Mindegyiket keringőritmusban. Mert keringőritmusban éltünk, amikor elment. Csak ebben tudok játszani." A számok egy részét közösen kezdték írni; a lemez felvételén részt vett Patti húga, Kimberley, Jeff Buckley, valamint Lenny Kaye gitáros, aki a Patti Smith Group másik eredeti tagjával, Jay Dee Daughertyvel és a Television vezetőjével, Tom Verlaine-nel együtt elkíséri nyáron Európába: csak kevés helyen lépnek fel, Berlinben, Nagy-Britannia három nagyvárosában például, de a Pepsi Szigetre már nem jutnak el, mert túl kevés európai meghívást kaptak, s túl hosszú lett volna az "üresjárat" Óbudáig. Az albummal egy időben jelenik meg Patti Smith új verskötete: a The Coral Sea tizenhat költeményét barátja és fotósa, Robert Mapplethorpe 1989-es halála után írta.

Broadway-rekord A tavalyi 29-hez képest az idei évadban 38 új bemutatót tartottak a New York-i Broadwayn, ahol a nézőszám is emelkedett: 9 millióról 9,4-re.

Gyász 81 éves korában elhunyt Benedek István Széchenyi-díjas orvos, pszichológus. Elmegyógyászati tapasztalatait Aranyketrec: Egy elmeosztály élete című könyvében írta meg, nyugdíjba vonulása, 1971 után kultúra- és tudománytörténeti ismeretterjesztő munkákat írt. A rendszerváltozás után a "sajtótisztesség" egyik szószólója volt a MÚK rendezvényein.

91 éves korában meghalt Max Factor Jr. 1938-ban vette át a családi kozmetikai gyár irányítását apjától, aki 1904-ben emigrált Oroszországból Amerikába. A cég igazi felvirágzása azután következett be, hogy az ifjabb Max Factor kikísérletezte a Tru-Color rúzst.

Courtney-Kurt duett Egy seattle-i rádióadó, a KNDD még május közepén lejátszotta Courtney Love és Kurt Cobain egyetlen közös, még soha nem publikált felvételét, a hallgatók azóta is egyre ezt kérik: Asking For It. Amikor a felvétel készült, Courtney együttese, a Hole Live Through This albuma számára, a kórus egy részét Kurt énekelte ("If you live through this, I swear I´ll die for you" - Ha ezt átéled, esküszöm, meghalok érted), de az albumon hallható változatból lekeverték az öngyilkosságot elkövetett Kurt Cobain hangját. Most valaki visszakeverte, a szalagot kicsempészte, átadta Marco Collis DJ-nek, aki lejátszotta, majd pedig továbbította egy New York-i és Los Angeles-i kollégájának. A Hole lemezkiadója, a Geffen szóvivője nyilatkozatban jelentette ki, hogy a felvételt - amelyen egyébként egy másik halott, a heroin-túladagolásban elhunyt Kristen Pfaff hangja is hallatszik - nem szándékozik megjelentetni.

Német Filmdíj: korrekció Június 6-i számunkban, az idei Német Filmdíjak átadásáról szóló hírünkbe több hiba is csúszott, azt tessék elfelejteni, itt a helyes változat: a megosztott második díjat Joseph Vilsmaier filmje, a Schlafes Bruder és Michael Verhoeven munkája, a Mutter Courage nyerte - minderről bővebben a következő Biciklitolvaj mellékletben.

Színházi Találkozó Lapunk megjelenése után, e hét csütörtökjén osztják ki a vasárnap véget ért XV. Országos Színházi Találkozó díjait - részletek a jövő héten.

Új Hendrix Halála után egy egész sorozatnyi lemezzel jelentkezik Jimi Hendrix - illetve az, aki az eleddig kiadatlan, 1965-67 közötti, hangtechnikailag felfrissített felvételeivel rendelkezik: most két CD jelenik meg (Get That Feeling; Flashing), ősszel és jövő tavasszal még egy-egy.

Új REM Szeptemberben várható az REM új nagylemeze, amelynek anyagát a zenekar tavalyi világ körüli turnéján rögzítették, de nem a szokott módon, a koncerteken, hanem az öltözőben és a hangpróbákon. A lemez megjelenését ezúttal nem kíséri turné, egy évig teljes a szünet. Az REM egyébként 16 év után megvált menedzserétől, Jefferson Holttól, akivel állítólag a tavalyi turnén különböztek össze, de részleteket egyik fél sem közölt.

Vermeer-rekord Márciustól június 9-ig összesen 438 ezren látták a hágai Mauritshuis Vermeer-kiállítását, amely tavaly november és idén február között 300 ezer embert vonzott a washingtoni National Gallerybe. A hágai kiállítást sokszor éjfélig nyitva tartották, minden második látogató külföldről érkezett; a Mauritshuis nyeresége egymillió gulden.

Új Suzanne Vega Elvis Costello és Peter Gabriel zenészeivel készíti új lemezét Suzanne Vega, aki 1992-ben jelentkezett utoljára a 99,9 °F című albummal. Előzetes hallható a The Truth About Cats And Dogs című film zenéjében.

Pedro goes to Hollywood Előreláthatólag 1997 végén, 1998 elején forgatja első hollywoodi filmjét Pedro Almodóvar: a spanyol rendező Tom Spaubauer századfordulós westernregényét (The Man Who Fell In Love With The Moon - A férfi, aki beleszeretett a Holdba) viszi filmre, viszonylag kis költségvetésből, angol nyelven. Addig azonban csinál még egy spanyol nyelvűt is, Ruth Rendell regénye alapján, munkacíme: Carne de canon.

Új Fischer Annie Két CD-kiadvány tiszteleg a tavaly áprilisban, 81 éves korában elhunyt Fischer Annie művészete előtt: az EMI francia leányvállalata egy négylemezes, londoni ága egy kétlemezes dobozban jelentetett meg részleteket 1958-1961 közötti londoni szólóhangversenyei eddig nem publikált felvételeiből. Mindkét kiadványon játssza Beethoven, Schubert és Schumann műveit, az angol CD azonban egy Bartók-darabbal is kiegészül: ezt a Londoni Szimfonikusok kíséretében rögzítették, 1955-ben.

Gyász Elhunyt Ella Fitzgerald amerikai dzsesszénekesnő. Színpadi pályafutását táncosként kezdte volna, de lámpaláza "csak" énekelni engedte: tehetségét még tizenéves korában felismerték: előbb Fletcher Henderson, majd Chick Webb zenekarának lett énekese, Webb halála után, 1939-től 1942-ig névlegesen is vezette a zenekart. Ekkor kezdte szólókarrierjét. A szöveg nélküli, improvizatív scaténekléssel vagy népszerű dalok előadásával egyaránt a legnagyobbak közé tartozott. Kiemelkedően sikeresek Louis Armstronggal közös felvételei, illetve a kor amerikai komponistáinak dalaiból készített lemezei (Cole Porter, Rogers és Hart, Ellington, Irving Berlin, Gershwin, Harold Arlen, Jerome Kern stb.), de szerepelt többek között Frank Sinatrával és Count Basie-vel is. Énekét 250 lemez örökítette meg, tizenegy Grammy-díjat kapott. Cukorbetegsége miatt már évek óta nem lépett színpadra, három éve mindkét lábát amputálták térd alatt. 78 éves volt; képünk 1991-ben készült.

Magyar Rockkiállítás A múlt heti Snoblesse-ben szóban ajánlottuk, most itt egy kép a kőbányai Pataky Művelődési Központban látható magyar rocktörténeti kiállítás Omega-szekciójáról; az ott a falon Kóbor sárkányszárnya.

Indie lista Független kiadású albumok listája Londonból, június elején, a New Musical Express nyomán:

1. Super Furry Animals: Fuzzy Logic

2. Ash: 1977

3. Urusei Yatsura: We Are Urusei Yatsura

4. Sleeper: The It Girl

5. Válogatás: Jeff Mills Live At The Liquid Room

6. Oasis: (What´s The Story) Morning Glory?

7. Hawkwind: Love In Space

8. Slam: Headstones

9. Ben Folds Five: Ben Folds Five

10. Underworld: Second Toughest In The Infants

Neonácik Erfurtban Neonáci tüntetés zavarta meg Erfurtban a Wehrmacht háborús bűneit bemutató vándorkiállítást. Ezzel kapcsolatban az államügyészség nyomozást rendelt el többek között egy ismert neonáci, Manfred Roeder ellen. A Hamburgi Társadalomkutató Intézet vándorkiállításának eddigi állomásait végigkísérték a fenyegetések, s ez alighanem így is fog folytatódni - a program 1998-ig le van kötve.

Új Godard Bár az eredeti terv szerint június 19-én, Strasbourgban lett volna Jean-Luc Godard új filmjének, a For Ever Mozartnak (Mindörökké Mozart) ősbemutatója, a rendező kívánságára ezt áttették Szarajevóba, ahol június 14-28. között zajlik a háború utáni első nemzetközi filmfesztivál. Maga Godard nem utazott a bosnyák fővárosba, mert élettársa, Anne-Marie Miéville új filmjének forgatásán kell jelen lennie: egy szerepet alakít benne.

UNIMA ´96 Június 23-30. között Budapesten rendezik meg az UNIMA, a bábművészek nemzetközi szövetsége világfesztiválját. Tizenkét helyszínen huszonhat ország kilencven bábegyüttese lép fel - sokan vidékre is utaznak, Békéscsabára, Gyulára, Kecskemétre, Nyírbátorba, Sárospatakra -, bábkiállítás lesz tizenegy fővárosi helyszínen, s itt tartják a szövetség 17. kongresszusát. A fesztivált június 23-án, délután 6-kor óriásbábos felvonulás nyitja meg, indulás a Hősök teréről.

Új Robert Wilson Két új bemutatóval jelentkezett a napokban Európában Robert Wilson amerikai színházi rendező. Bécsben, Lucinda Childs és Michel Piccoli főszereplésével adták elő Marguerite Duras eredetileg 1983-ban megjelent írásának színpadi változatát, Krankheit Tod (Halálos betegség) címmel, amit egyébként négy éve Berlinben már színre vitt. Hamburgban, a Thalia Theaterben tartották az ősbemutatóját a Time Rocker című, H. G. Wells művén alapuló darabnak, amelynek zenéjét Lou Reed szerezte. Képünkön az utóbbi mű két főszereplője, Anette Paulmann és Stefan Kunst.

Cyberia

Lebukni a hálón Egy évvel azután, hogy az FBI feltette a hálózatra Most Wanted listáját, s alig négy hónappal azután, hogy a guatemalai állami telefontársaság elindította Internet-szolgáltatását, lebukott az első, ily módon körözött bűnöző, az 56 éves Leslie Isben Rogge, aki tizenegy éve szökött meg egy idahói börtönből, végigrabolta Amerika bankjait, majd eltűnt. Most kiderült, Antiguában kezdett új életet, Bill Young néven az ottani amerikai közösség kedvenc ezermestereként éldegélt, mindent megbütykölt, amit elé tettek. Pechére a helyi angol újság kiadójának 14 éves fia az FBI-homepage-re kattintva felismerte.

Megbukott az illetlenségi törvény Egy philadelphiai szövetségi bíróság alkotmányellenesnek minősítette a nemrég elfogadott Communications Decency Act nevű törvénynek azokat a passzusait, amelyek korlátoznák az illetlen megnyilvánulásokat az Interneten. A háromtagú bíróság szerint a számítógépes világhálózatot is védi az amerikai alkotmány első kiegészítése, amely garantálja a szabad beszéd jogát. A három bíró egyike, Stewart Dalzell indoklása szerint az Internet végtelen, világméretű beszélgetésnek tekinthető, melyet a kormány nem szakíthat meg a törvény által. De a meccs még nincs egészen lejátszva, az amerikai legfelsőbb bíróság várhatóan szeptemberben foglal állást a kérdésben. Az indoklás 177 oldalas szövege olvasható a http://www.aclu.org címén (az ACLU a pert megindító egyik polgárjogi szervezet), további részletek pedig az Internetto számítógépes hírlevélen keresztül: http://www. idg.hu/internetto/friss/index.html/CDA.

Wired: irány a tőzsde Tőzsdére készül a cyberkultúra Nr. 1 trendmagazinja, a Wired, amely 1993-as indulása óta már 300 ezer előfizetőnél tart. Ha bejön a terv, és elkel mind az 5,5 millió darab 12 dollár névértékű részvény, a magazint kiadó cég, a Wired Ventures értéke elérheti a félmilliárd dollárt. A szkeptikus elemzők szerint - a lap sikere ellenére - ez irreális, mert a cég bevételei alig haladják meg kiadásait, ha egyáltalán. Viszont az utóbbi időkben tőzsdére ment internetes vállalkozások részvényei fantasztikusan kelendőnek bizonyultak.

Online tőzsdemanipuláció A tőzsdét felügyelő amerikai hatóságok aggódnak az Interneten akár névtelenül is terjedő tőzsdetippek miatt, amelyek által könnyen manipulálható lesz a tőzsdepiac, már akadt is példa drámai árfolyamzuhanásra és -emelkedésre a hálózaton megjelent, megalapozatlan információk miatt.

Microsoft-újdonságok Még idén megjelenik a teljes körű Internet-támogatást tartalmazó Office 97, valamint az Internet Explorer 4.0, mely egyszerre lesz képes a Windows 95 helyi file-rendszere, illetve távoli állományok és web-lapok egységes kezelésére.

Figyelmébe ajánljuk