Kulturális hírek

  • 1996. november 28.

Belpol

Buddhizmus Délkelet-Ázsia buddhista művészetét bemutató kiállítás nyílt - részben magángyűjtemények anyagából - a Hopp Ferenc Kelet-ázsiai Művészeti Múzeumban.Pilinszky: 75 November 27-én lenne 75 éves Pilinszky János. A tizenöt évvel ezelőtt elhunyt költő emlékére kiállítás nyílt a Petőfi Irodalmi Múzeumban, ahol számos eredeti kézirat mellett olyan, ritkaságszámba menő képek is megtekinthetők, mint például Ferenczy Béni 1948-ban Rómában Pilinszkynek dedikált rajza vagy az a párizsi automata-fotó, amelyen Erdély Miklóssal együtt látható Pilinszky.
Ugyanitt, lapunk megjelenésével egy időben, szerdán és csütörtökön emlékülést tartanak a költő tiszteletére.

Díj Konrád György író megkapta a francia Becsületrend tiszti fokozatát, amelyet Franciaország budapesti nagykövete adott át neki.

Filmfesztivál-előzetes December 3-13. között rendezik Havannában a 17. Latin-amerikai Filmfesztivált, amelynek középpontjában ezúttal a mexikói és argentin filmek lesznek. A fesztivál száz filmből álló programján külön retrospektív sorozatban vetítik a kontinens filmművészetének legjelentősebb alkotásait, illetve a legismertebb kubai rendező, az idén áprilisban elhunyt Tomás Gutiérrez Alea műveit.

A jövő évi cannes-i fesztivál zsűrijének Isabelle Adjani filmszínésznő, a berlininek Jack Lang egykori francia kultuszminiszter lesz az elnöke. A 47. Berlinalén Georg Wilhelm Pabst, a weimari köztársaság híres rendezőtriójának Fritz Lang és Friedrich Murnau mögött háttérbe szorult harmadik tagja retrospektívjét vetítik, többek között első sikerét, az 1925-ben Asta Nielsennel és Greta Garbóval készített Die freudlose Gassét (A bánatos utca) és az 1931-es Koldusoperát (aminek Balázs Béla és Vajda László személyében két magyar forgatókönyvírója is volt).

Webber Washingtonban December 6-án Washingtonban lesz az ősbemutatója Andrew Lloyd Webber legújabb musicaljének: a Whistle Down The Wind gyakorlatilag egy 1961-es brit - de Amerikában játszódó - film zenés verziója. Washingtonból kilenc hét után a New York-i Broadwayre költözik az előadás.

Könyves támogatások Tizenkilenc könyvkiadó és -terjesztő (Akkord, Balassi, Bibliofil, Corvina, Európa, Holnap, Két Könyvész, Kiskapu, Korona, Kossuth, Könyvesház, Kulturtrade, Libri, Libro-Trade, Maecenas, Medicina, Mezőgazda, Park, Typotex) összesen csaknem 250 millió forint bankhitelt kapott egy pályázat keretében a Kereskedelmi és Hitelbank Rt.-től; a piaci kamatok felét, körülbelül 26 millió forint értékben átvállalja a Művelődési és Közoktatási Minisztérium. A bank és a minisztérium még júliusban írt alá megállapodást "a könyvszakma értékteremtő folyamatainak piackonform eszközökkel történő elősegítésére". 31 pályázat érkezett, a nyertes 19 cég összesen 440 millió forint hitelt igényelt, ebből kaptak 250 milliót. Az MKM a programot jövőre is folytatni kívánja.

A Nemzeti Kulturális Alap könyvtári szakmai kollégiuma által meghirdetett pályázatokra 474 pályázó 365 millió forint támogatásért folyamodott idén, s közülük 345-en több mint 152 millió forintot kaptak.

Tilos: maratoni mérleg Még nem tudni pontosan, mekkora összeggel támogatják hallgatói a Tilos Rádiót, amely november 11-17. közötti műsoraiban maratoni jelleggel kért pénzbeli segítséget, annyi azonban bizonyos, hogy sokan adtak készpénzt a Hunnia moziba állított emberüknek, telefonon érkezett kérésre pedig több mint kétszáz darab olyan csekket postáztak, amelyen be lehet fizetni a rádió bankszámlájára.

Művészkönyvek New Yorkból November 27-én, 17 órakor Barbara Rosenthal New York-i művész mutatja be tizenöt kézi előállítású művészkönyvének keletkezési fázisait a budapesti Artpool Művészetkutató Központban.

Banánosok Franciaországban November 10-20. között, immár második alkalommal vitt alternatív színházakat - ezúttal a Szárnyak Színháza és a Tangram Színház társulatát - a franciaországi Clermont-Ferrandba a csillaghegyi Banán Klub (az utazást a MÁV szponzorálta): tizenhárom előadást tartottak, közülük kilencet tanyaszínházi körülmények között, környékbeli gazdáknál, illetve egy-egy mozgásszínházi és táncházi kurzust tartottak a helyi konzervatóriumban. A Banán Klub és francia partnere, a C.R.E.F.A.D. között már évek óta folyik programcsere, jövő augusztusig nyolc ilyen rendezvényben állapodtak meg, legközelebb, valószínűleg márciusban, francia vendégek beszélnek Budapesten a hazájukbeli polgári szolgálatosok érdekvédelméről.

Fa Nándor: harmadik kísérlet Először a tőkesúly meghibásodása, másodszor egy panamai tankhajóval történt, szerencsés kimenetelű ütközés miatt fordult vissza Fa Nándor (a múlt heti MaNcs címlapsztárja) a franciaországi Les Sables d´Olonne kikötőjébe, ahol ismételten rendbe hozta hajóját, és lapzártánk napján, hétfőn harmadszor is nekivágott a Vendée Globe föld körüli vitorlásversenynek - immár a győzelem reménye nélkül.

Börtön Íróknak November 15., a Nemzetközi PEN Klub által a börtönbe zárt íróknak szentelt nap alkalmából közzétették a legfrissebb statisztikát: eszerint a tavaly november óta eltelt időszakban a kivégzések és a börtönben bekövetkezett elhalálozások listáján 12 író személlyel Algéria vezet, második Oroszország (4), harmadik India és Tádzsikisztán (2-2), végül Indonézia, Írország, Kambodzsa, Nigéria és Tibet következik (1-1). Ugyanakkor - teszi hozzá a jelentés - világszerte 99 szerzőt ki is engedtek a börtönből, nem kis részben a nemzetközi tiltakozás hatására.

(A PEN-hez kapcsolódó hír, hogy új elnökséget választott a Nyugatnémet PEN Klub, amely elsődleges célként deklarálta a Keletnémet PEN-nel való egyesülést - Németországban alighanem e két intézmény egyesül utolsóként a fal lebontása óta eltelt időben.)

Rappereknek Első fokon hathavi - igaz, három hónap próbaidőre felfüggesztett - elzárásra, 50 ezer frank pénzbírságra és a nyilvános szerepléstől való hathavi eltiltásra ítélte a touloni bíróság az NTM, az egyik legnépszerűbb francia rapegyüttes két tagját, Kool Shent (sz. Bruno Lopes, 30) és Joey Start (sz. Didier Morville, 30), amiért tavaly július 14-én, a franciák nemzeti ünnepén, touloni koncertjükön fasisztának, gyilkosnak és a szabadságra veszélyesnek nevezték a rendőröket, akik közül huszonhatan ezért beperelték őket. Toulon egyébként az idegengyűlölő Nemzeti Front egyik legerősebb bázisa, a város polgármesterét is az NF adja.

Szoftverkalózoknak Magyarországon megszületett az első jogerős, elmarasztaló ítélet illegális szoftverhasználatért - jelentette be sajtótájékoztatóján a Business Software Alliance, az efféle tevékenység folytatása ellen küzdő nemzetközi szervezet hazai ága: a soproni városi bíróság 45, illetve 19,5 ezer forint bírsággal megváltható 250, illetve 150 napi börtönre, valamint 340 ezer forint perköltség megtérítésére ítélt két fiatalembert, akik - anyagi haszonra szert nem téve - egy BBS-en (elektronikus hirdetőtáblán) keresztül lehetővé tették olyan számítógépes programok cseréjét, amelyeknek jogaival nem ők rendelkeztek. A BSA célja, hogy Magyarországon a jelenlegi 75 százalékról az 50 százalék körüli európai átlaghoz közelítsen a jogtiszta szoftverek használata, ami az USA-ban 35 százalék.

Balkán Fesztivál A Balkán hangja címmel rendeztek fesztivált pénteken az Almássy Téri Szabadidőközpontban görög, szerb, bolgár táncegyüttesek és zenekarok, egy rác férfikar, a Szerb, a Horvát és a Független Színház közreműködésével, a görög, a bolgár, a szerb és a horvát kisebbségi önkormányzatok támogatásával.

Alanis Morissette: Nr 1 Csúcsra ért Alanis Morissette, az édesanyja révén magyar származású 21 éves kanadai énekesnő: Jagged Little Pill című, tavaly megjelent bemutatkozó albumából eddig több mint 20 millió példány fogyott világszerte, s ezzel a minden idők legsikeresebb első lemezes énekesnőinek listáján megelőzte Whitney Houstont. Az év elején négy Grammy-díjjal jutalmazott album eddig öt alkalommal került fel (vissza) a Billboard 200-as listájának élére, megelőzvén ezzel a Hootie and the Blowfisht, amelynek ez eddig csak négyszer sikerült. A Madonna Maverick cége által gondozott albumból eddig 200 millió dollár folyt be a Warner Bros.-hoz (ez a teljes magyarországi lemezpiaci forgalom ötszöröse körülbelül). Ráadásul Alanis Morissette nyerte el a legjobb női előadó címét az MTV Europe díjkiosztó ünnepségén (ahol a legjobb férfi előadó George Michael lett, a legjobb zenekar az Oasis, a legjobb dal a Wonderwall - szintén Oasis -, a legjobb rockzenekar pedig a múlt heti Narancsfül-Wantedben bemutatott Smashing Pumpkins).

Cyberia

A vízlépcsőről az Interneten Lipták Béla amerikai magyar környezetvédő az Interneten keresztül felkérte Gál Zoltánt, a parlament elnökét, hogy az Országgyűlés 25/1994-es határozatának érvényt szerezve, követelje azoknak a titkos tárgyalásoknak a leállítását (MaNcs, szeptember 19.), amelyeket a kormányzat kezdeményezett a szlovákokkal a hágai vízlépcső-peren kívüli megegyezés céljával.

CompuServe-visszavonulás A most véget ért üzleti negyedévet 58 millió dollár veszteséggel zárta a CompuServe, amely emiatt január végén kénytelen megszüntetni a családokat megcélzó szolgáltatását: a WOW mindössze százezer előfizetőt szerzett január óta (csak összehasonlításul: a Microsoft Network előfizetőinek száma tavaly augusztus óta 1,5 millió fölött tart).

Online bankszolgáltatás Az év végéig körülbelül 1,1 millió háztartás csatlakozik az online bankszolgáltatásokhoz, jövőre megkétszereződik ez a szám, 2001-re pedig 9,7 millióra növekszik. A Forrester Intézetnek ez a felmérése is alátámasztja, van ráció a Microsoft és az Unisys együttműködésében az online pénzügyi alkalmazások fejlesztése terén. A Microsoft Windows alatt futó Money97 programja mögött már számos jelentős pénzügyi szervezet (Barclay´s Bank, Visa Interactive stb.) felsorakozott, bár sokan még bizalmatlanok az online tranzakciók biztonságát illetően.

Internet-törvény: még messze Vastagh Pál igazságügy-miniszter a Modem Idők című rádióműsor kérdéseire válaszolva kifejtette: az Internet jelenlegi magyarországi fejlettsége nem teszi indokolttá a digitális demokrácia törvényi szabályozását, nem is dolgoztak még ki ezzel kapcsolatos stratégiát, azonban a szólás és gondolatközlés szabadságát olyan alkotmányos alapértéknek tekintik, amely majdhogynem függetleníthető a gondolatokat hordozó technikai eszközrendszertől.

Oknyomozás Jeszenszkyvel Az iNteRNeTTo értesülése szerint "oknyomozó beszélgetéssorozatba" kezdett Dina István, a parlament informatikai osztályának vezetője Jeszenszky Gézával annak kiderítése végett, hogyan kerülhetett nyilvánosságra egy személyes e-mail, amelyet az MDNP képviselője a parlament szerverén keresztül kapott. (Lásd még: 35. oldal.)

Testi adatátvitel A Las Vegas-i Comdex vásáron az IBM egy kézfogás során demonstrálta az emberi testen való adatátvitelt: az Almaden Kutatóközpontban kidolgozott, Personal Area Networkingnek nevezett technológia 2400 bit per szekundumra képes.

Robot programoz robotot A világon először programozott robot (egy angol laboratóriumból) egy másik (New Yorkban lévő) robotot az Interneten keresztül: megtanította használni az ultrahangos érzékelőit, s ezek után az amerikai robot már képes volt egyedül kikerülni a környezetében található akadályokat.

Figyelmébe ajánljuk