Kulturális hírek

  • 1997. február 6.

Belpol

Beaubourg: 20 év Épp húsz éve, 1977. január 31-én nyílt meg Párizsban a Beaubourg, a hivatalosan Georges Pompidou nevét viselő kulturális központ, melynek megnyitását az egykori francia köztársasági elnök - ő kezdeményezte az intézmény létesítését - már nem érhette meg.
A bejáratnál látható Pompidou-kép Victor Vasarely alkotása. Az olasz Renzo Piano és a brit Richard Rogers tervei alapján épült Beaubourg-ban, ahol a kortárs művészeti múzeum és egy könyvtár mellett 1978-ban helyet kapott a Pierre Boulez által vezetett zenekutató intézet, az Ircam is, húsz év alatt 146 millió látogató fordult meg. Az évforduló alkalmából az elmúlt hétvége három napján ingyenes volt a belépés. A Beaubourg, amelynek tavalyi költségvetése 587 millió frank volt (ebből 484 millió az állami költségvetésből), idén szeptember 30-án bezár: felújítás után, 1999. december 31-én nyitják meg ismét.Az első húsz év legtöbb érdeklődőt vonzó kiállításai:

1. Dalí - 1979: 840 ezer néző, 104 nap

2. Matisse - 1993: 735 ezer néző, 100 nap

3. Bonnard - 1984: 488 ezer néző, 77 nap

4. Párizs-Párizs - 1981: 473 ezer néző, 137 nap

5. Bécs, egy század születése - 1986: 450 ezer néző, 70 nap

6. Brancusi - 1995: 432 ezer néző, 111 nap

7. Párizs-Moszkva - 1979: 425 ezer néző, 136 nap

8. Párizs-Berlin - 1978: 407 ezer néző, 101 nap

9. Magritte - 1979: 386 ezer néző, 71 nap

10. Francis Bacon - 1996: 363 ezer néző, 95 nap

Gyász 53 éves korában elhunyt Solt Ottilia szociológus, a SZETA, a Beszélő és az SZDSZ alapítója. (Megemlékezésünk a 17. oldalon.)

82 éves korában meghalt Bohumil Hrabal. Az idős írót a prágai Boluvka kórház ortopédiai osztályán kezelték; halálát az okozta, hogy amikor elemózsiát akart szórni a madaraknak, kiesett az ötödik emeleti ablakból. (Lásd még: 47. oldal, A szerk.)

Iraki leletek Az elmúlt hat évben talált mintegy 200 leletet mutattak be az iraki nemzeti múzeumban. Keletkezési idejük a félmillió évvel ezelőtti csiszolatlan kőkorszaktól az ezer évvel ezelőtti időszakig terjed, közöttük vannak egy 11 ezer éves település maradványai is.

Nagy Péter Amszterdamban Épp háromszáz éve, hogy egyszerű orosz ácsként Nagy Péter cár egy amszterdami hajógyárban dolgozott, hogy elsajátítsa a hajóépítés mesterségét - ezt az eseményt eleveníti fel képek, kéziratok, korabeli munkaeszközök, sőt a Nagy Péter által Szentpéterváron alapított múzeumból származó, korabeli orvostudományi preparátumok bemutatásával az amszterdami Történelmi Múzeum április 13-ig nyitva tartó kiállítása.

Beatles-fixáció Február 10-én Beetlebum címmel jelenik meg a Blur ötödik albuma, válogatás a britpop sztárzenekar kislemezeiből. Riválisuk, az amerikai turnéját tavaly félbeszakító Oasis a Galagher fivérek összezördülései ellenére állítólag új lemezen dolgozik, méghozzá az Abbey Road stúdióban.

Direktorválasztás A fővárosi önkormányzat kulturális bizottsága Halasi Imrét, a zalaegerszegi színház igazgatóját (az MSZP parlamenti képviselőjét) bízta meg négy évre a Fővárosi Operettszínház vezetésével. A Miskolci Nemzeti Színház igazgatói székére kiírt pályázat eredményhirdetését ismételten elnapolták, mert ki akarják vizsgálni az eddigi direktor, Hegyi Árpád Jutocsa tevékenységéről szóló névtelen levél állításait.

Divat a Louvre-ban A párizsi Louvre harmadik emeletén megnyílt a Musée de la Mode et du Textile, amely 16 ezer ruhát és 35 ezer kiegészítőt tartalmazó gyűjteményével azonnal a világ legnagyobb ilyen intézménye lett.

Sundance ´97 A drámai kategóriában Jonathan Nossiter Sunday (Vasárnap) című filmje, a dokumentumfilmek között Jane Wagner és Tina DiFeliciantonio alkotása, a Girls Like Us (Hozzánk hasonló lányok) nyerte el a zsűri nagydíját az idei Sundance Fesztiválon, ahol 127 nagy- és 56 rövidfilm indult a versenyben. Tízezren látogattak el Utah Citybe, köztük valószínűleg minden korábbinál többen Hollywoodból, hátha rátalálnak az új Tarantinóra, Soderberghre, Coen fivérekre vagy Jarmuschra, akik valamennyien az amerikai független film támogatása végett Robert Redford által 1984-ben életre hívott fesztivál felfedezettjei. A fesztivál rangját jelzi, hogy itt tartották David Lynch 1992 óta forgatott első mozifilmje, a Lost Highway (Elveszett országút) premierjét.

Kisebbségek a szegényekért Ezzel a címmel rendez jótékonysági koncertet a középiskolát anyagi helyzetük miatt befejezni képtelen fiatalok javára február 13-án este a Bálint Zsidó Közösségi Házban az ELTE Esély Családsegítő Szolgálat és a Közjóléti Szolgálat Alapítvány. A fellépők: Ando Drom, Kolo, Sirtos, Kalyi Jag, Ökrös, Bongo Man. Belépti díj: 2000 Ft.

Film-hír-adó Ahogy az Oscart megelőzi a kritikusok Golden Globe-díjainak átadása, úgy a magyar filmkritikusok is a Filmszemle elé időzítették a B. Nagy László-díjak nyerteseinek kihirdetését. A fődíjat Fekete Ibolya filmje, a Bolse Vita kapta, a legjobb rendezőnek Gothár Péter, operatőrnek Sas Tamás bizonyult, a legjobb alakításért Eszenyi Enikő és Benkő Gyula vehetett át díjat. Legjobb dokumentumfilmnek Almási Tamás két művét (Meddő; Szívügyem), tévéjátéknak Dömölky János A Valencia-rejtély és Mihályfy Imre Mohács című alkotását találták, különdíjat kapott Kamondi Zoltán az Arany nyugágyért.

A César-díjak átadása előtt a francia kritikusok is megjelölték a maguk kedvenceit: a Lumiere de Paris-díjat Patrice Leconte kosztümös filmje, a Ridicule nyerte.

Szorosabbá kellene tenni a lengyel és a magyar filmesek közötti együttműködést, mert az európai pénzalapoknál így nagyobb eséllyel lehet támogatásért pályázni - értettek egyet Varsóban az elmúlt hétvégi lengyel-magyar produceri találkozó résztvevői. Ott voltak a megbeszélésen az OKO Studio Filmowe képviselői is - ez a cég részt vett az idei Filmszemlét nyitó Gyarmathy Lívia-mű, a Szökés gyártásában, melynek főszereplője, Daniel Olbrychski február 6-8. között Budapest vendége lesz.

Andrew Vajna producer forgatókönyvet írt a József Attila Színházban hosszabb ideje telt házzal futó Ray Cooney-bohózatból: A miniszter félrelép mai magyar helyzetre aktualizált filmverzióját a két főszereplő, Kern András és Koltai Róbert segítségével viszi filmre még az idén Vajna cége, az InterCom.

Tarr Béla összes filmjének retrospektív vetítése folyik január 29-február 11. között a párizsi Latin negyed egyik mozijában, az Ursulines-ben. Értesülésünk szerint a nyolc óra hosszúságú Sátántangó - amelyet péntek éjjel a Duna TV kínál fel a virrasztóknak - telt házzal ment, még a földön is ültek.

Mike Newell brit rendező (Négy esküvő és egy temetés) filmet tervez Vera Lengsfeld Bundestag-képviselőről, aki 1991-ben, a Stasi-archívumok megnyitásakor bukkant rá a jelentésekre, melyeket férje, Kund Wollenberger készített az asszony NDK-ellenzéki tevékenységéről. (A házaspár 1992-ben elvált.)

Toni Braxton Több kategóriában (soulénekesnőként, Secrets című albumával, valamint a Waiting To Exhale című film zenéjében való közreműködőként) is nyert Toni Braxton az American Music Awards 24. alkalommal megrendezett díjkiosztó ünnepségén, Los Angelesben. Két kategóriában kapott díjat Alanis Morissette, a pop-rock kategória első számú újoncaként Jewell örülhetett (aki Beckhez hasonlóan nem használja vezetéknevét, a Kilchert, s első albuma, a Pieces Of You 1,5 millió példányban kelt el). Fő-fő alternatívként a Smashing Pumpkinst tüntették ki, posztumusz elismerésben részesült a tavaly gyilkosság áldozatává vált Tupac Shakur, életműdíjat vehetett át Little Richard, s jutott egy-egy díj a Bee Geesnek, a Hootie & The Blowfishnek, a Metallicának, Eric Claptonnak és Whitney Houstonnak is. Az est nagy vesztese Mariah Carey volt: öt kategóriában jelölték, de egyben sem nyert (tavaly is ez történt vele, csak akkor hat jelöléssel).

Schubert: 200 Franz Schubert születésének 200. évfordulója alkalmából Schiff András játékával hét CD-n megjelent a zeneszerző összes zongoraszonátája - ennek apropójából hosszú interjút közölt a zongoristával a Neue Züricher Zeitung.

Ausztriában egymást érik a Schubert-események, a fesztiválokon főszerepet kapnak majd művei és számos kiállítást szentelnek neki: a bécsi Musikvereinben és a Theatermuseumban már most, a Nationalbibliothekben és a Historisches Museumban májustól. Ugyancsak májusban rendeznek Schubert-kiállítástrilógiát az ausztriai Feldkirch és a németországi Wangen, illetve Lindau részvételével, Ich lebe... (Élek...) ...und komponiere... (... és komponálok...) ...wie ein Gott (... akár egy Isten) címmel.

Cyberia

Az AOL visszafizet Az America Online megegyezett az őt perelni szándékozó 37 szövetségi állammal, s visszafizeti felhasználóinak az elmúlt két hónap előfizetési díját vagy annak egy részét (az AOL hálózatán, a cég hibájából hiába eltöltött idő függvényében). Az AOL ígéretet tett arra is, hogy februárban nem helyez el sehol új hirdetést, a korábban lekötöttekben pedig felhívja a figyelmet, hogy a rendszernek technikai korlátai vannak.

Internet-kész lakások, szobák Egyre több japán építési vállalkozó hirdeti új lakásait Internet-kész állapotban, nagy sebességű, 128 kb/sec bérelt vonallal. A kaliforniai San José-beli Hyatt szálloda valamennyi szobáját ellátták Internet-kapcsolattal, és számítógépet, nyomtatót is telepítettek mindegyikbe.

Cyber-razzia Nyolc hónapig tartó nyomozás után házkutatásokban kiteljesedő akciót hajtott végre Cyber Strike fedőnévvel az FBI a számítógép-hálózatokon tevékenykedő szoftverkalózok leleplezésére. A szoftvergyártók érdekeit képviselő Business Software Alliance elismeréssel szólt az akcióról, ami "épp időben jött, hiszen az Internet növekvő népszerűsége elektronikus mennyországot jelent a szoftverkalózoknak", akiknek a tevékenysége évente egymilliárd dollár kárt okoz az USA-ban. A leggyakrabban lopott programok gyártói: Sega, Sony Computer Entertainment, Autodesk, Microsoft, Adobe, Intuit, Symantec, Novell, Nintendo.

Weboldalak e-mailben A tartalomszolgáltatás legújabb válfaja a weboldalak e-mailben történő küldése. Az US Interactive a minap mutatta be Digital Bindery nevű szolgáltatását, amely - a Netscape In-Box Direct szolgáltatásához hasonlóan - weboldalakat küld a felhasználóknak e-mailben csatolva. Feliratkozás: http://www.bindery.com/.

Földhivatali hálózatok Várhatóan az év közepéig kiépül a földhivatalok országos adatforgalmi hálózata: a mintegy 140 földhivatal adatforgalmának Internet felhasználásával történő összekapcsolására kiírt pályázatot a KFKI Számítástechnikai Rt. nyerte meg.

PC-forgalom ´96 1996-ban 71 millió személyi számítógépet adtak el világszerte, 18 százalékkal többet, mint az előző évben. Továbbra is világelső a Compaq (7,1 millió eladott darab), a vállalati ügyfelek szállítóinak (Compaq, IBM, Hewlett-Packard, Dell) eladásai nőttek, miközben az otthoni felhasználók szállítóinak (Apple, NEC, Packard Bell) forgalma visszaesett.

Figyelmébe ajánljuk

Pénzbírságot kért ellenfelére a fideszes polgármester - kis magyar abszurd Bonyhádról

A fideszes polgármester, Filóné Ferencz Ibolya azt kifogásolta, hogy Száraz Zoltán ellenzéki polgármesterjelölt a saját Facebook-oldalán megosztott egy városi szervezésű eseményt. Pedig Száraz a bejegyzésben konkrétan feltüntette, hogy az városi esemény. A helyi és a területi választási bizottság is elég furcsán állt az esethez, ami így a Kúrián folytatódik.