Kulturális hírek

  • 1997. augusztus 14.

Belpol

Díj, díj, díjMicrocosmi című regényéért Claudio Magris olasz írónak ítélték a Premio Strega-díjat.Adrienne Rich amerikai költőnő visszautasította az idei National Medal for the Arts kitüntetést: indoklása szerint nem fogadhat el elismerést egy olyan kormányzati rendszer alatt, ahol olyan sok hatalom összpontosul olyan kevés kézben, mint az USA-ban.A 4. Palicsi Nemzetközi Filmfesztivál fődíját a hazai alkotások kategóriájában Darko Bajic Balkáni játékszabályok című filmje nyerte, a külföldi filmek legjobbjának Francesco Rossi olasz-francia produkciója, a Tűzszünet bizonyult.
A kritikusok díját Purisa Djordjevic filmje, A tangó egy szomorú gondolat, amelyre táncolnak, illetve Szász János munkája, A Witman fiúk nyerte.

Életművéért Arany Leopárd-díjjal jutalmazta a jelenleg zajló, 50. Locarnói Nemzetközi Filmfesztivál Bernardo Bertolucci olasz rendezőt.

A Sziget sztárjai

Bowie: Hongkongban Tibetről Lapzártakor már második hete áll a hongkongi slágerlista élén David Bowie Seven Years In Tibet (Hét év Tibetben) című, mandarin nyelven énekelt dala: Bowie az első nem ázsiai muzsikus, aki ebbe a pozícióba került. A Pepsi Sziget nyitó napjának (aug. 14.) fő attrakciója azt nyilatkozta a hongkongi tévének, hogy "bizonyos mértékig bűntudatból" írta a Tibet Kína általi elnyomására figyelmeztető számot (amely egyes vélemények szerint akár szankciókat is kiválthat a nyugati zenék ellen Peking részéről): fiatalkorában sokat foglalkoztatta Tibet helyzete, aztán hosszú időre elpárolgott az érdeklődése. Most viszont kétszeresen is visszatért: egy számmal (Planet Of Dreams) hozzájárult a Long Live Tibet (Éljen Tibet) című albumhoz is, melynek bevétele a Tibet House jótékony szervezet számlájára megy; Bowie mellett Björk, a Blur, a Kula Shaker, a Radiohead, a Paul Wellerrel kiegészült Ocean Color Scene és a Pulp is szerepel a lemezen.

Egyébként hamarosan egy másik Tibet-album is várható: a Beastie Boys tagjai által létrehozott Milarepa Alap jelenteti meg annak a júniusi New York-i koncertnek a legjobb felvételeit, melyen többek közt Patti Smith, a U2, Björk, a Radiohead, két R.E.M.-tag, Noel Gallagher, a Sonic Youth, a Pearl Jam, a Foo Fighters, az A Tribe Called Quest és KRS-One 350-500 ezer dollárt zenélt össze olyan szervezetek számára, mint például a Diákok Tibet Szabadságáért. A Milarepa Alap tervezi a hasonló tavalyi San Franciscó-i jótékonysági koncert dokumentumfilmjének megjelentetését is.

Prodigy: Nem Madonnának Annak ellenére, hogy a Prodigyt Amerikában Madonna cégéhez, a Maverickhez köti szerződés, a Sziget augusztus 18-ra hivatalos főszereplői visszautasították Madonna felkérését: nem vállalják a hölgy készülő albumának produceri teendőit. "Szó sem lehet róla, hogy kommercializáljuk vagy kiárusítsuk a hangzásunkat" - jelentette ki Liam Howlett, hozzátéve, hogy a Rage Against The Machine-nel, illetve a Korn nevű amerikai metálbandával való együttműködésen kívül minden más remix- és produceri felkérést visszautasítanak.

Zürich: Street Parade Mintegy 350 ezer embert várnak Zürichbe, az augusztus 16-i Street Parade-re, ami az 1991-es start óta már a hetedik lesz a berlini Love Parade mintájára indított nagyszabású technobulik sorában. A délután három és este fél kilenc közé szorított mulatságon 30 Love Mobile szórja majd a zenét. A Street Parade rendezési költségei a tavalyi 450 ezer svájci frankról idén 500 ezerre emelkednek, s ugyan a zaj mellett 17 tonna szemétre is számíthat a város, viszont ha bejön az, hogy fejenként átlag 100 frankot költenek el a résztvevők, akkor ez közvetve/közvetlenül 35 millió frank bevételt jelent.

Baselban a Maus Első alkalommal állítja ki eredeti rajzait német nyelvterületen Art Spiegelman: a baseli Klingenraumban augusztus 24-ig láthatók világhírű műve, a Maus - egy túlélő regénye rajzai, vázlatai, a képregénykönyv elkészítéséhez használt kutatások anyagai, illetve Spiegelman egyéb munkái, melyeket többek között a Raw magazinban és a New Yorkerben publikált. Képünk a könyv 1990-es magyar kiadásából való (a mű második része nem jelent meg magyarul, akárcsak az amerikai grafikus ezt követő könyve, a The Wild Party, melyet Joseph Moncure March elbeszélő költeménye nyomán rajzolt).

Borz, Bálnák: búcsú a Balatontól Félbehagyja balatoni turnéját a Kispál és a Borz: kénytelenek nem megtartani a füredi (aug. 15.), a fenyvesi (aug. 16.) és a siófoki (aug. 19.) bulit, mert az eddigi tapasztalatok szerint a Kispál-közönség nem a Balatonra jár üdülni. Mivel mostanában elég gyakran borult az előzetesen meghirdetett program - legutóbb Kispál András vállának kificamodása miatt Hajdúböszörmény és Baja várta hiába őket -, a közönség naprakész tájékoztatása végett info-vonalat nyitottak a Westelnél: 06/30/808-284. A Pepsi Sziget abszolválása után egyébként a külföld meghódítására indulnak Kispálék: a varsói Magyar és a budapesti Lengyel Intézet segítségével, Tímár Péter Csinibaba című filmjének lengyelországi vetítéséhez kapcsolódva, augusztus 28-án Varsóban, 29-én Gdanskban lépnek fel.

Bajban a Bolsoj Ha nem sikerül megoldani az intézmény pénzügyi válságát, lehet, hogy el sem tudja kezdeni az őszi évadot a moszkvai Bolsoj Balett, kongatta meg a vészharangot Vlagyimir Vasziljev művészeti igazgató. De nemcsak a működési költségekkel van zűr, hanem magával az épülettel is: ledőléssel fenyeget az egyik nézőtéri balkon.

László-gyűjtemény, Potsdam Kelet-európai avantgárd a 20-as évek Berlinjében - ezzel a címmel állítja ki jövő május-júniusban gyűjteménye vonatkozó részeit Potsdamban László Károly baseli gyűjtő, aki tavaly a Műcsarnokban mutatta be kollekciója egy részét, melyből egy körülbelül kétszáz darabos válogatás idén tartós letét formájában a Kiscelli Múzeumba került.

Elvis feltámasztása Egykori menedzsere, az év elején elhunyt Parker "ezredes" már nem élhette meg, de augusztus 16., az énekes halála 20. évfordulójának közeledtével nagy fordulatszámra pörgött fel az Elvis-ipar.

Memphisben (ahol birodalma, Graceland állja a turisták rohamait), a Beale Sreeten, özvegye, Priscilla és lánya, Lisa-Marie megnyitották az Elvis Presley´s Memphis nevű étterem- és night-club-hálózat prototípusát, ahol a sztár emlékét idéző környezetben, a hagyományos déli konyha ételei mellett az Elvis-diéta kedvenc fogásai (példának okáért mogyoróvaj, banános szendvics) várják a zarándokot. Hasonló helyek nyitását tervezik Londonban, Honolulun, Las Vegasban, New Yorkban, Berlinben, Hongkongban és Tokióban is. A memphisi étterem megnyitóján egyébként nem Elvis-epigonok, hanem egy fiatal énekesnő, Jewell szórakoztatta a meghívottakat, a városban augusztus 9-17. között zajló eseménysorozatot záró koncerten pedig fellép maga Elvis is: a videótechnika varázsolja majd a közé a harminc-negyven muzsikus közé, akikkel még életében dolgozott együtt a színpadon.

Elvis szellemét augusztus 16-án este megidézik az HBO által élőben közvetítendő, Songs And Visions című londoni, Wembley stadionbeli koncert csillagai (többek között Seal, Mary J. Blige, Chaka Khan, k. d. lang) is: miután letudták az 1963-1996 közötti időszak örökzöldjeiből (Beatles, Stones, Dylan, Temptations, Stevie Wonder, Creedence, Zeppelin, Queen, Police, U2 stb.) összeállított anyagot, Toni Braxton, Robert Palmer, Yazawa, Steve Winwood, Jon Bon Jovi és Rod Stewart egy nyolcszámos Elvis-blokkot ad elő.

Az évfordulóra megjelenő lemezek közül kiemelkedik a BMG/RCA 4 kazettás/CD-s doboza: az Elvis Platinum: A Life... 77 darab, eddig publikálatlan felvételt tartalmaz (van közte 1954-es demo, koncert-, tévé- és privát felvétel, Dylan Blowing In The Windje stb.). Kiadnak egy Elvis´s Golden Records Vol. 1-5 című válogatást is, és napvilágot lát a New York-i Madison Square Gardenben 1972 júniusában rögzített koncert dokumentuma is An Afternoon In The Garden címmel. (Képünkön Elvis és arája.)

Cyberia

CD-ROM-ok a Bahiától Egy nappal lapunk megjelenése és a Pepsi Sziget ´97 nyitánya előtt, az iNteRNeTTóban is követhető sajtótájékoztatón mutatja be új kiadványait a Bahia: egyszerre három CD-ROM-ot hoz ki a cég (Balaton: A fény közepe a sötétség kapujában; Tudósok: tisztAtiszt; Orsolya és Péter: Orsolya és Péter - mindhárom szimpla kazettaként is kapható). Mellettük megjelenik még CD-n és/vagy kazettán két archív (Európa Kiadó: Jó lesz; Kontroll Csoport: Élő felvételek) és három új anyag (Blurt: Celebrating The Bespoke Cell Of Little-Ease; Karabély: Hotel Béke; Sziámi: Illa-berek).

Microsoft mentőöv az Apple-nek Steve Jobs, a válságba került Apple-höz visszatért egykori alapító a bostoni Macworld Expón bejelentette: a Microsoft 150 millió dollár értékben Apple-részvényeket vásárol, de kizárólag szavazati joggal nem bíró részvényeket - ennek hallatán némileg megkönnyebbültek a régi konkurens Microsoft jószolgálati akciójára felhördült Apple-szurkolók. A cég megmentését célzó változások részeként tagja lett az új igazgatótanácsnak Steve Jobs és Larry Ellison, az Oracle elnöke is. A hír vételekor 35 százalékkal emelkedett a tőzsdén az Apple-részvények értéke. A 150 milliós, piaci áron történő vásárlás ellentételeként a Microsoft Macintosh platformokra is fejleszteni fogja Office és Internet Explorer programcsomagját, sőt az utóbbi lesz a Mac OS verziók beépített böngészőprogramja - újabb találat a Netscape Navigator elleni böngésző-háborúban.

Rákkutatóknak Al Gore amerikai alelnök megnyitotta az Amerikai Rákkutató Intézet és a Nemzeti Orvosi Könyvtár közösen fejlesztett adatbázisát, melyben a különböző rákos megbetegedéseket okozó vagy azok kifejlődését segítő gének leírása található. A cím: http://www.ncbi.nlm.nlb.gov/nclcgap.

Fotó Göbölyös, New York Göbölyös Luca New York-i fotói láthatók az Iris kortárs magyar fotógalériában, a http://195.228.17.225/links/iris/index.htm címen.

Fenn az Élet és Tudomány Újabb magyar lap a virtuális térben: az Élet és Tudomány. A cím: http://www.eletestudomany.irisz.hu/.

Updike, interaktív Lapzártánkig tizenketten nyertek ezer dollárt a világ legnagyobb hálózati könyvesboltja, a http://www.amazon.com által indított regényíró-versenyen. A feladat: napról napra megalkotni a folytatását annak a regénynek, amelynek első bekezdését John Updike írta (és az utolsót is ő fogja). A szörfölők szeme láttára - a zsűri által kiválasztott legjobb folytatással - gyarapodó mű címe: Murder Makes the Magazine, főhőse egy bizonyos Miss Tasso Polk, a The Magazine nevű sajtóbirodalom dolgozója.

Figyelmébe ajánljuk