Kulturális hírek

  • 2000. október 26.

Belpol

BEUYSA Műcsarnok Beuys-szimpóziumához kapcsolódva nyílt meg a Liget Galériában Peter Schata Joseph Beuys: Mézpumpa a munkahelyen című esszékiállítása (november 24-ig, 14-18 óra között). A háború utáni időszak egyik legnagyobb hatású német művésze néhány műalkotását Magyarországnak adományozná Lucrezia De Domizio-Durini olasz bárónő, ezek jelenleg befogadójukat keresik.Az 1986-ban elhunyt Beuys eddig nyilvánosságra nem került vízfestményei és ceruzarajzai is láthatók a németországi Villingen-Schwenningen városi galériájában Pflanze, Tier und Mensch (Növény, állat és ember) címmel megnyílt kiállításon (január 28-ig), melynek anyagát a Moyland-kastélyban kialakított Beuys Múzeum gyűjteményéből válogatták.KAFKA-EMLÉKMÛ PRÁGÁBAN 76 évvel halála után emlékművet kap a cseh fővárosban Franz Kafka.
A pályázati zsűri Jaroslav Rona cseh szobrász tervét találta legjobbnak: bronzszobra egy három méter magas, test nélküli férfiöltönyt ábrázol, tetején egy kis ember ül. A szobrászt az Egy küzdelem leírása című elbeszélés inspirálta.

87 éves korában elhunyt Eduard Goldstücker irodalomtudós, Kafka munkásságának egyik legjelesebb kutatója, a ´68-as Prágai Tavasz egyik kulcsfigurája. 1943-44-ben a cseh emigráns kormánynak dolgozott Londonban, a háború után diplomata lett, ´51-ben letartóztatták, ´56-ban rehabilitálták. A Dubcek-féle reformok idején az írószövetség vezetője volt, a Varsói Szerződés csapatainak bevonulása után Nagy-Britanniába emigrált, és csak ´89 után tért haza.

Reinhard Papst frankfurti tudós két, eddig ismeretlen Kafka-írásra bukkant: balesetbiztosító-intézeti elöljáróinak megbízásából írta ezeket, akik 1913-ban Bécsben, egy nemzetközi balesetmegelőzési tanácskozáson olvasták fel a később a kongresszusi jelentésben publikált szövegeket.

RAGE AGAINST THE MACHINE Zack De La Rocha otthagyta a Rage Against The Machine-t: a Los Angeles-i rap-metal zenekar énekese művészi és politikai nézeteltérések és a zenekaron belüli demokratikus döntéshozó mechanizmus felborulása miatt távozott. Tom Morello gitáros, Tim Commerford basszusos és Brad Wilk dobos nélküle folytatja. Élő lemezük terve zárójelbe került, viszont Renegades címmel decemberben megjelentetnek egy még Zackkel fölvett feldolgozásalbumot. A Rage az utóbbi évek leghatározottabban politizáló együtteseinek egyike (támogatták a mexikói zapatista felkelést, szerepeltek jótékony koncerten Tibet javára augusztusban, a demokrata elnökjelölő konvenció alatti nagygyűlésen játszottak), eddigi három albumukból (Rage Against The Machine; Evil Empire; The Battle of Los Angeles) több mint tízmillió példány kelt el.

HÁBORÚS MÛKINCSEK Nagy-Britanniában tavaly kutatás indult annak felderítésére, hogy vannak-e a múzeumokban a világháború során németek által elrabolt műkincsek. Eddig ilyet nem találtak, viszont hatszáz olyat igen, amelynek útja bizonytalan: nem tudni, kinek a tulajdonában voltak, merre jártak a háború idején. A kétségek eloszlatása végett most a köz segítségét kérik, az interneten is közzétéve a műtárgylistát: www.nationalmuseums.org.uk.

Budapesti sajtótájékoztatóján Martha Nierenberg, az amerikai-magyar állampolgárságú Herzog-örökös kijelentette: hálás a független bíróságnak, amiért a magyar állam, a Szépművészeti Múzeum, illetve a Nemzeti Galéria ellen indított perében az elsőfokú ítélet értelmében tizenegy festmény közül tízet visszakaphat. Lapzártáig még nem dőlt el, hogy az állam fellebbez-e, illetve, hogy mit tervez a műkincsekkel Martha Nierenberg.

SZTÁRÉPÍTÉSZEK MUNKÁBAN Az olasz Renzo Piano, a párizsi Pompidou központ építésze kapott megbízást a New York Times új, manhattani székházának megtervezésére. Ez lesz az első épülete New Yorkban. Rajta kívül olyan nevek vettek részt a pályázaton, mint Frank O. Gehry, Norman Foster, Cesar Pelli és David Childs. Piano egy 45 emeletes, 180-210 méter magas, üveg-, acél- és kerámiatornyot képzelt el az Eighth Avenue-re. A lap csak a felét foglalja majd el az épületnek, a másik felét kiadják: a földszinten üzletsor, színház és a lap történetét bemutató múzeum kap helyet.

Miközben az új New York-i Guggenheim Museum a bilbaóit is tervező Frank O. Gehry elképzelései szerint épül, a Las Vegas-i Guggenheimet a holland Rem Koolhaas tervezte. Ez nem önálló épület lesz, hanem egy velencei palotát utánzó, gigantikus szálloda épületébe integrált, 700 nm-es kiállítótér, melyet a Guggenheim Alapítvány és a szentpétervári Ermitázs közösen üzemeltet majd, innen a név: Hermitage Guggenheim Museum. A jövőre nyíló első kiállításon a két gyűjtemény húsz-húsz mesterműve lesz látható.

Daniel Libeskind izraeli-amerikai építész, a berlini Zsidó Múzeum tervezője a Denver Art Museum kibővítésén dolgozik. Nyitás 2004-ben.

MEIXNER ISKOLA Pintér Sándor belügyminiszter megsemmisítette Grespik László határozatát, mellyel a fővárosi közigazgatási hivatal vezetője felfüggesztette a rákospalotai Meixner Alapítvány iskolájának működését, így az visszamenőleg is hozzájuthat a közigazgatási hivatalon keresztül utalandó támogatáshoz.

BÉCSI HOLOKAUSZT-EMLÉKMÛ A Judenplatzon átadták a nácizmus áldozatainak emlékművét. A brit Rachel Whiteread tervezte építményről könyv is kapható: Projekt: Judenplatz Wien. Zur Konstruktion von Erinnerung.

TR"JAI HÁBORÚ A Denver Center Theater Company bemutatta John Barton Tantalus című színművét: a trójai háborúról szóló tízórás előadás egy-, illetve kétnapos verzióban tekinthető meg december 2-ig. Jövőre Nagy-Britanniába utazik a Sir Peter Hall és fia, Edward által rendezett, nyolcmillió dolláros produkció. A darab megírására az atya kérte fel a szerzőt még a 80-as években a londoni Royal Shakespeare Company számára.

SZINGAPÚRI TILTÁS Az illetékes hatóság nem adott engedélyt arra, hogy az Agni Kootthu színházban bemutassák Elangovan szingapúri drámaíró Talaq (Válás) című darabját a Szingapúrban élő muzulmán nők elnyomásáról, a házasságon belüli erőszakról és a rájuk kényszerített hallgatásról. A tamil nyelven már játszott darabot angolul és malájul tervezték előadni. A szerző halálos fenyegetéseket is kapott.

SANZONKIRÁLYOK Charles Trenet, a francia sanzon 87 éves klasszikusa felgyógyult áprilisi agyvérzéséből, Charles Aznavour koncertjén Jospin miniszterelnök mellett foglalt helyet a párizsi Palais des Congres nézőterén. Ezzel kezdetét vette a 75 éves Aznavour Párizsban nyolc hétig, majd országszerte májusig tartó búcsúkoncert-sorozata. Aznavour a színészettől nem búcsúzik: jövőre Atom Egoyan új filmjében szerepel. Legfrissebb CD-je Aznavour 2000 címmel jelent meg.

GYÁSZ 74 éves korában elhunyt Fereydoun Moshiri, a modern iráni költészet egyik legnagyobb mestere. Noha a sah rendszerének ellenzékéhez számított, az iszlám forradalom 1979-es győzelme után visszavonult, s csak Khatami elnök 1997-es megválasztása után tért vissza az irodalmi életbe.

Figyelmébe ajánljuk