Müller Cecília: Rendkívül leterheltek a kórházak, intenzív osztályok

  • narancs.hu
  • 2021. március 29.

Belpol

Az operatív törzs sajtótájékoztatóján közölték, április 8-ig meghosszabbította a kormány a járványügyi intézkedéseket.

Rendkívül leterheltek a fekvőbeteg intézmények, intenzív osztályok - mondta az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján Müller Cecília országos tisztifőorvos. Járványügyi adataink változatlanul kedvezőtlenek, mivel továbbra is agresszíven terjed a brit vírusmutáns - tette hozzá. Szintén a brit vírusmutáns miatt nemcsak a fertőzöttség nő, hanem a betegség lefolyásának súlyossága is. (A kórházi állapotokkal kapcsolatban érdemes felidézni egy másik kormányzati potentát nyilatkozatát: Kásler Miklós a napokban arról beszélt, "meg se rendültünk, Lombardia összeomlott".)

Müller Cecília elmondta, a koronavírus örökítőanyagának szennyvízben mért mennyisége országos átlagban stagnál, de enyhén emelkedik: a budapesti agglomerációban, Salgótarjánban, Szegeden, Zalaegerszegen. A mérések bizonyítják, 100 százalékban a brit mutáns van jelen Magyarországon. 

Az oltásról szólva Müller Cecília elmondta, a héten 250 ezer Szputnyik V vakcina lesz felhasználható, a különböző oltóanyagok pedig különböző mennyiségben érkeznek az országba, egyből el lehet oltani őket. A Magyar Honvédség 4-5 oltóbusza Nógrád megyei kistelepüléseken végzi az oltást március 31-ig, majd április 1-jétől Komárom-Esztergom megyében. Az országos tisztifőorvos felhívta a pedagógusok, várandós nők, kismamák figyelmét, hogy minél előbb regisztráljanak az oltásra. 

Szó volt a koronavírus okozta betegség lefolyásáról is. Nem lehet tudni, egyénileg milyen formában zajlik le a betegség; ha enyén, akkor is tovább tudja adni valaki a fertőzést. Ambulánsan viszont nagyon sok beteg kezelhető, a Favipiravir nevű gyógyszer például - Müller Cecília szavai szerint - életeket is menthet. Alkalmazásával enyhe-középsúlyos esetekben el lehet kerülni, hogy kórházba kerüljön a beteg. A gyógyszerből ma már közel 56 dobozt rendeltek járóbeteg-ellátás keretében.

A sajtótájékoztatón elhangzott:

a kormány április 8-ig meghosszabbította a járványügyi intézkedéseket.

 

 

 

 

 

 

Figyelmébe ajánljuk