Navracsics: Túl sokat várunk az oktatástól

  • narancs. hu
  • 2018. szeptember 5.

Belpol

A hatalmat nem adják, azt meg kell szerezni – mondta Navracsics.

Navracsics Tibor szerint az emberek túl sokat várnak az oktatási rendszerektől, miközben a szülők gyakran nem végzik rendesen a feladatukat. Az uniós biztos szerint a demokrácia művelt embereket igényel, az ideális Európát pedig a „határok nélküli Európa” kifejezés jellemzi legjobban.

Mindezt a magyar EU-biztos hétfőn mondta Bécsben, ahol Juliane Bogner-Strauß osztrák nő-, család- és ifjúsági miniszterrel az EU oktatáspolitikájáról és ifjúsági ügyeiről beszélgettek – számolt be az azonnali.hu.

Navracsics szerint a tanároktól várjuk, hogy neveljenek művelt, jó és felelősségteljes állampolgárokat a gyermekeinkből, holott ezért tradicionálisan mindig is a családok voltak a felelősek. Olyanért okoljuk a tanárokat, ami a szülők feladata lenne. Így az is, hogy csapatmunkára tanítsuk a gyermekeinket. „A legjobb módja, hogy egy fiatalember munkaképessé váljon, az, ha egy egészséges család egészséges tagja. És ez igaz a politikai oktatásra is. Ha a családok válságban vannak, akkor az oktatási rendszer nem tudja ellensúlyozni ezt” – mondta a biztos.

Navracsics egy kérdésre válaszolva kijelentette: „A politika ott kezdődik, hogy a szép szavakat át tudjuk ültetni szép tettekké. Sajnos a hatalmat nem adják, hanem meg kell szerezni. Szóval ne arra várjon, hogy tőlünk szerezzen hatalmat, vagy én adjak egy kicsit a zsebemből! Ez nem lenne túl hasznos. Fel kell építenie hálózatokat és csatornákat a döntéshozók befolyásolására, nyomást kell gyakorolnia rájuk és használnia kell a képviseleti demokrácia minden lehetőségét, hogy elérje a célját! Fontos, hogy cselekvő állampolgár legyen. A demokrácia egy nagyon bonyolult politikai rendszer. Ez az egyetlen politikai rendszer az emberi történelem során, ami művelt embereket igényel.”

 

Figyelmébe ajánljuk