Nem akarták bevallani, de kiderült: 4325 tanár hiányzik a magyar közoktatásból

  • narancs.hu
  • 2018. szeptember 4.

Belpol

Kiszivárogtak a belsős adatok, ijesztő az összkép.

Az állami általános iskolákban és gimnáziumokban augusztus végén 4325 betöltetlen álláshely volt - derül ki azokból a Klebelsberg Központnál összesített adatokból, amelyek nem nyilvánosak ugyan, de nemrég az Index birtokába kerültek. A portál további részletezéséből kiderül, hogy a legalsó szinten van a legkomolyabb probléma: „az általános iskolákból 3945 pedagógus hiányzik, a gimnáziumokból 461. Mivel a Klebelsberg Központ fenntartásába tartozó iskolákban összesen 81 621 pedagógus dolgozik, ez alapján a tanárhiány az állami iskolákban összességében 4 százalékos.”

Képünk illusztráció

Képünk illusztráció

Fotó: MTI

Természetesen, ha nincs elég tanár, az a diákok szempontjából rossz, hiszen nem tudnak nekik így elég órát tartani. Az Index cikkében elég döbbenetes adat szerepel ezzel kapcsolatban: a vidéki tankerületekben azonban a finanszírozott órakeretet nagyjából csak 70 százalékban tudják betölteni, mert eleve nincs elég tanár. „Emiatt nem tudnak például külön csoportokat, fakultációkat indítani. Ez nem látványosan, de fájón érinti a magyar köznevelést, mivel a csoportbontások javítanák az oktatás minőségét. Ahol kevés a tanár, ott sokkal jellemzőbb az órák és osztályok egybevonása.”

A kevés tanár miatt sok iskola nem tud csoportbontásokat csinálni, sok a túlóra, a kémia vagy a fizika szaktanári kar vészesen öregedik, sok helyen pedig csak nyugdíjas tanárokkal tudják megoldani a tanítást.

Figyelmébe ajánljuk