Németország szerint Magyarország nem biztonságos
Intézkedés közben

Németország szerint Magyarország nem biztonságos

  • Narancs.hu/MTI
  • 2017. április 11.

Belpol

Az ENSZ kifogása után a német kormány is aggódik a menekültek magyarországi helyzete miatt.

Németország csak akkor küld vissza menedékkérőket Magyarországra, ha garanciát kap az uniós előírások betartására – írja a Berliner Morgenpost nyomán az MTI. A szövetségi belügyminisztérium megerősítette az értesülést. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) korábban bírálta az új magyar szabályozást és felszólította az uniós tagországokat, hogy ne küldjenek vissza menedékkérőket Magyarországra, amíg a kötelező őrizetbe vételükről rendelkező törvénymódosítását nem hozzák összhangba az uniós jogszabályokkal és a nemzetközi joggal.
A beszámoló szerint a német kormány a közelmúltban történt jogszabályi változások miatt aggódik magyarországi menekültügyi helyzet miatt. Ezért a német belügyminisztérium elrendelte, hogy a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF) csak akkor küldhet vissza menedékkérőket Magyarországra az európai uniós menekültügyi rendszer keretében, ha a magyar hatóságok minden egyes esetben garantálják az uniós előírások betartását az elhelyezést és a menekültügyi eljárást illetően.
A német belügyminisztérium szóvivője elmondta, hogy a BAMF-nak újabb utasításig minden egyes esetben biztosítékot kell kérnie a magyar hatóságoktól arról, hogy az adott menedékkérőt a menedékkérők elhelyezéséről szóló EU-s irányelv előírásainak megfelelően szállásolják el, és menedékjogi kérelmét a menekültügyi eljárásról szóló EU-és irányelvnek megfelelően dolgozzák fel. A visszaküldési, illetve visszafogadási eljárást rögzítő dublini rendelet főszabályként előírja, hogy abban az államban kell lefolytatni a menekültügyi eljárást, amelyben regisztrálták a kérelmező belépését az EU, illetve a menekültügyi együttműködésben résztvevő európai országok alkotta területre.

Figyelmébe ajánljuk