Elkaszálták a Ligetvédők és a Momentum kérdéseit is

  • narancs.hu
  • 2017. május 3.

Belpol

„Már csak a saját hatalmi pozíciójukért küzdenek.”

„Az elmúlt 27 évben bizonyította a politikai elit, hogy a miniszterelnök körül létrejövő hatalomkoncentráció nem egészséges. Nem egészséges az, hogy bizonyos személyek 10-15 évig ülnek a miniszterelnöki székben, teljesen elvesztve ezzel a realitásérzéküket és elfelejtve azt, hogy kiknek az érdekeit hivatottak szolgálni. A hatalomhoz való kényszeres ragaszkodásukban kormányzásuk kamukormányzásba csap át: az ország nyugodt fejlődése helyett már csak saját hatalmi pozíciójukért küzdenek” – írja a Momentum Mozgalom Facebook-oldalán, ezzel indokolva nem rég benyújtott népszavazási kezdeményezésüket, amit tegnap a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) visszadobott. A Momentum azért kezdeményezte a népszavazást, hogy „ne lehessen olyan személy miniszterelnök, akit az Országgyűlés korábban már kétszer javasolt a pozícióra”. Bár a mozgalom szerint a kérdések jogilag helyesek voltak, az NVB két jogi érvvel indokolta, miért utasítja el a beadványt.

Az első szerint a kérdés az Alaptörvény módosítására irányul, arról pedig nem lehet népszavazást tartani. A Momentum szerint ez nem igaz, hiszen „a kormány tagjainak jogállásáról szóló törvényt kell módosítani”, a kérdés tehát nem az Alaptörvényre vonatkozik. Másrészt az NVB szerint „nem egyértelmű, hogy a kérdés csak két egymást követő ciklusra vonatkozik vagy megszakításokkal is érvényes.” A mozgalom indoklásában megjegyzi, hogy „a kérdés csak annyit mond ki, hogy akit már kétszer megválasztottak, azt ne lehessen harmadszor is megválasztani, ezért egyértelmű, hogy a kérdés nem csak egymást követő ciklusokra vonatkozik.” A Momentum nem fogadja el az NVB elutasítását és indoklását, ezért holnap a Kúriához fordul felülvizsgálatért.

Közben egy másik népszavazási kezdeményezés is elhullott ma: a Ligetvédők az „Egyetért-e Ön azzal, hogy a Fővárosi Közgyűlés úgy módosítsa a Városligeti Építési Szabályzatot, hogy a Városliget közpark megengedett legkisebb zöldfelülete 70 százalék legyen?” kérdést nyújtották be, amit a Fővárosi Választási Bizottság hitelesített is, a Kúria viszont felülbírálta és végül visszautasította azt. Indoklásként formai okokra hivatkoztak: szerintük a Fővárosi Választási Bizottság egyszerre túl sok népszavazási kérdéssel foglalkozott, csomagban döntött a benyújtott kérdésekről (a Ligetvédők ugyanis több, ugyanerre az ügyre vonatkozó kérdést nyújtottak be), holott sorrendet kellett volna felállítania az elbíráláskor.

Figyelmébe ajánljuk