Orbán: a sor végére kerül, aki nem kéri a felajánlott vakcinát

  • narancs.hu
  • 2021. február 6.

Belpol

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy csak az oltóponton tudjuk meg, milyen vakcina jutott nekünk.

„Magyarországon az oltás önkéntes és ingyenes. Tehát amikor valaki elmegy az oltópontra – akik regisztráltak, azokat oltjuk be – ott közlik vele, hogy milyen vakcinát tudnak neki adni. És ha nem kell, akkor nem fogadja el, hanem elmegy a sor végére, és ha van olyan vakcina, amilyet szeretne, majd ismét értesíteni fogjuk” - ezt mondta Orbán Viktor miniszterelnök Andrej Babis cseh kormányfővel tartott pénteki sajtótájékoztatóján az Euronews szerint.

Az idézett mondat az MTI beszámolójában nem szerepel, az Euronews az AP hírügynökség nyersanyagában talált rá.

A miniszterelnök szavaiból az következik, hogy csak az oltás helyszínén tudjuk majd meg, milyen vakcinával akarnak beoltani (Pfizer, Moderna, AstraZeneca, orosz, kínai...). Ez meglehetősen furcsa és észszerűtlen lenne, ráadásul a legidősebbeknél nem is így kezdődött az oltás, nekik a háziorvosuk nyilván előre megmondja, hogy a Moderna vagy a Pfizer készítményét kapják.

Az sem egyértelmű, mit ért Orbán "sor vége" alatt, főleg, hogy ennek a mondatának a második tagmondata mintha arra utalna, hogy ha valaki visszautasítja például az orosz vakcinát, de kijelenti, hogy a Pfizert vagy a Modernát elfogadná, értesítik, amint megjön a kövekező szállítmány a neki tetsző vakcinából. 

Figyelmébe ajánljuk