Óvodai nyílt napon kampányolt egy XVI. kerületi fideszes képviselő

  • narancs.hu
  • 2024. április 23.

Belpol

A bejáratnál volt fideszes aláíró pult, bent pedig a képviselő az igazgatóval együtt fogadta az érkezőket. 

Egy óvodai nyílt napon kampányolt Szatmáry László XVI. kerületi fideszes önkormányzati képviselő – írja a Szabad Európa.

A lap beszámolója szerint az óvoda előtt egy pultnál aktivisták gyűjtötték az aláírásokat a politikusnak, majd Szatmáry László az óvoda aulájában az igazgatóval együtt fogadta a gyermekükért érkezőket és az óvodát meglátogató érdeklődőket, sőt, beszédet is tartott a szülőknek és az ott lévő gyermekeknek. Egy neve elhallgatását kérő anyuka azt mondta, arról beszélt, hogy a helyi fideszes önkormányzat mennyi mindent tett a kerületért. Megemlítette azt is, hogy mikor és mennyi pénzért újították fel az óvodát.

Döbrentey Dániel, a TASZ Politikai Szabadságjogi Programjának vezetője a lapnak megerősítette, hogy a köznevelési törvény szerint gyermekfelügyeleti időben az óvodákban, iskolákban vagy kollégiumokban párt vagy párthoz köthető szervezet politikai célú tevékenységet nem folytathat, az intézmény területén ilyen szervezetek nem működhetnek, ráadásul nemcsak kampányidőszakban tiltja a jogszabály a pártpolitikai tevékenységet az iskolákban, óvodákban, hanem az év bármely napján. A jogsértéshez ráadásulaz is elég, ha a politikus a gyerekekkel nem találkozik, de gyermekfelügyeleti időben végez pártpolitikai tevékenységet. Döbrentey Dániel szerint egyértelműnek tűnik a XVI. kerületi óvodában történt jogszabálysértés. 

A lap megkereste a kerületi óvoda fenntartóját, a helyi önkormányzatot is, Kovács Péter polgármester szerint az önkormányzati képviselők – már amelyik komolyan veszi a feladatát – dolga a kapcsolattartás a választókörzetében levő önkormányzati (és nem önkormányzati) intézményekkel, így az óvodákkal is.

Kovács azt írta, tájékozódott az óvodavezetőnél, hogy mi történt a hétfői óvodaváró rendezvényen, az intézményvezető pedig Megerősítette, hogy Szatmáry „a szokásoknak megfelelően köszöntötte a megjelent szülőket, elmondta a véleményét az óvodáról, az óvodavezető agilitásáról, tájékoztatta a szülőket az óvodában történt fejlesztésekről. Biztatta őket, hogy nyugodtan írassák ide a gyermekeiket, hiszen itt jó kezekben, egy szépen felújított épületben és nagyszerű óvónőgárdával rendelkező helyen vannak” – közölte. A polgármester szerint a képviselő „semmilyen kampánytevékenységet nem folytatott az intézmény területén”.

Szatmáry László azt mondta, rendszeresen megkérik, hogy mondjon pár mondatot, mondja el a véleményét az óvodáról a szülőknek, hallgassa meg a javaslataikat, elmondása szerint a mostani alkalom is ilyenekről szólt, bár most a legtöbb szülő köszönte a felújított udvart.

Szatmáry ugyanakkor egyáltalán nem tagadta, hogy kampánytevékenységet folytatott az óvodánál. „Mivel kampányidőszak van, és én is indulok a választáson, mindenhol kitelepülök, lehetőséget adva a választóknak a támogatásra és a felmerülő kérdéseik megválaszolására. Hiszen minden kampányban sok kerületi választó telefonál, hogy hol lehet aláírni az engem támogató papírt. Ha figyelte a kitelepülést, akkor látta, hogy ennek az elvnek megfelelően nem erőszakosan nyomultunk, megszólítva minden, az óvodába betérőt, hanem a pultnál várakoztunk, hogy aki támogatni akar, az oda tudjon jönni” – tette hozzá. Álláspontja szerint ugyanakkor nem vétett a jogszabályok ellen. Arra a kérdésre, hogy az épületen belül mit csinált, és azt kampányként értékeli-e, nem válaszolt.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk