Politikai hírek

  • 2000. július 27.

Belpol

Roma családok Stras-bourgban: menekültkérelem
Benyújtották menekültkérelmüket a Strasbourgban tartózkodó magyar romák. A zámolyi családoknak a magyar kormánnyal szembeni panaszait pedig az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének, a testület migrációs bizottsága elnökének, valamint a 41 európai államot tömörítő szervezet főtitkárának továbbítják. Krasznai József, a Stras-bourgban politikai menedékjogot kérő családok szószólója kérte az Európa Tanács (ET) migrációs munkatársaitól, hogy az ET vizsgálja ki a magyarországi cigányság helyzetét, és szólítsa fel a magyar kormányt a jelenlegi állapotok javítására. Az ET egyik munkatársa emlékeztetett: a tanács mellett működő Európai Rasszizmus és Intolerancia Elleni Bizottság idén márciusban adta ki második Magyarország-jelentését, amelyben hangsúlyozottan elítélte a romákkal szemben megnyilvánuló szociális, rendőrségi és oktatási diszkriminációt.

Camp David: kudarc, folytatás A tizenöt napi feszített ütemű egyeztetések ellenére átfogó megállapodás nélkül értek véget az amerikai kezdeményezésre Camp Davidben összehívott izraeli-palesztin tárgyalások. A sikertelenül végződő csúcs után Jerikóban találkoztak a tárgyaló delegációk, ahol mindkét fél a megbeszélések folytatását szorgalmazta; nem került ugyanakkor szóba Jeruzsálem státusának kérdése, amely az előző csúcs kudarcának oka. A palesztinok Kelet-Jeruzsálemet szeretnék függetlenné váló államuk fővárosának, Izrael szerint a szent város oszthatatlan. A palesztin béketárgyalók megbízása arra szól, hogy szeptember 13-ig - a palesztin állam kikiáltásának időpontjáig - végleges státusmegegyezést dolgozzanak ki. (Cikkünk a 20. oldalon.)

Repülőgép-szerencsétlenség Párizs mellett Párizs mellett kedd délután, röviddel öt óra előtt egy szállodára zuhant az Air France francia légitársaság egyik Concorde típusú szuperszonikus utasszállító gépe. A szerencsétlenség egy-két perccel azután történt, hogy a gép felemelkedett a De Gaulle repülőtér betonjáról. A balesetnek összesen 114 áldozata volt, részben a gépen tartózkodók, részben pedig a szálloda lakói. A gép két fekete dobozának elemzése sorozatos műszaki hibákat tárt fel. A feltételezések szerint egyik hajtómű sem működött megfelelően, és a futóművet sem lehetett bezárni. A katasztrófa nyomán gondatlanságból elkövetett emberölés miatt vizsgálatot indító ügyészség szerint még hónapokig eltarthat a vizsgálat befejeződése.

Ágyszámleépítés: hétezres csökkentés Megkezdődtek az egyeztetések a kórházak és az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat között arról: hány ággyal működhetnek tovább az intézmények. A hatályos törvény szerint az év végéig a jelenleginél hétezerrel kevesebb ágy maradhat meg (lásd: Érzéstelenítés nélkül, Magyar Narancs, 2000. június 22.). Az ország különféle területein eltérő arányú csökkentés várható. A megyei egyezető fórumokkal már tudatták, hogy a törvény szerint mennyi feleslegük van; a legtöbb ágyat várhatóan a gyermekgyógyászati, szülészeti és belgyógyászati osztályokon szüntetik meg. A belgyógyászati és a sebészeti osztályokon az eddigi minimum negyven ágy helyett elegendő lesz húsz is. A reumatológiák, a pszichiátriák, a fertőzőbeteg-osztályok a korábbi minimum 30 helyett 15 ággyal is működhetnek.

Rádióelnök-választási kudarc: "politikai szempontok" A rádióelnök-választáskor nemmel szavazó kurátorok mögött a szocialisták, illetve a szabaddemokraták állnak - vélekedett Népszabadság-beli interjújában Szadai Károly, a rádiókuratórium elnöke. Az elnökválasztás sikertelensége ellenére Szadai nem gondolja, hogy téves döntés lett volna Kondor Katalin jelölése a posztra, és visszautasította, hogy jelöltjük a miniszterelnök támogatottja lenne (lásd még: Emberi színjáték, Magyar Narancs, 2000. július 27.). A testület fideszes vezetője szerint a legjobb pályázatot választották ki, amelyet állítása szerint az előzetes egyeztetések alapján a civil kurátorok is támogattak, de döntésüket végül politikai szempontok befolyásolták. Az ellenszavazók egy, "az Országgyűlésben elkövetett hiba" miatt - az ellenzéki politikai oldal nem tudott megegyezni a médiakurátorokban - most a rádiót büntették meg. Augusztus 1-jétől ügyvezetőként Juhász Judit alelnök irányítja a Magyar Rádiót.

Növekvő iskolázottság Amíg 1990-ben a 20-29 évesek 0,8 százaléka gyakorlatilag analfabéta volt Magyarországon, ez az arány 1996-ra 0,3 százaléknyira csökkent - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb felméréséből. Ma a 25 évesnél idősebb népesség 35,4 százaléka legföljebb 8 évig járt iskolába; szakmunkásképzőt vagy szakiskolát a korosztály 25,4 százaléka végzett, középiskolát 26 százalék. Főiskolai végzettsége a népesség 7,6, egyetemi diplomája 5,5 százalékának van. A most befejeződött tanévben a 20-24 éveseknek már a 19,5 százaléka folytatott felsőfokú tanulmányokat.

Átvilágítások: alkotmánybírósági panasz Az SZDSZ az Alkotmánybírósághoz fordul az ügynöktörvény módosítása miatt, mert a jogegyenlőség elvét sérti, hogy nem minden állampolgár, hanem csak kitüntetett csoportok tagjai kérhetik önkéntes átvilágításukat - vélekednek a szabaddemokraták. Az átvilágítóbírók augusztus közepén látnak hozzá az új személyi kör, mintegy tizenhétezer személy ellenőrzéséhez (lásd: Lusztrálni csak pontosan, MaNcs, 2000 február 24.). A törvénymódosítás értelmében az átvilágítást kiterjesztették az írott és elektronikus média vezető munkatársaira, főszerkesztőtől főmunkatársig, a 2500 bíróra, az 1400 ügyészre, valamint az állami támogatásra jogosult pártok országos és megyei vezetőire. Az egyházi vezetők, ügyvédek, közjegyzők és több ezer nem vezető beosztású újságíró önként kérheti átvilágítását. A parlament 2004-ig hosszabbította meg a törvény hatályát.

Morze

Nyolcvanhat, terrorcselekményekért elítélt foglyot engedtek szabadon Észak-Írországban, többségüket a hírhedt belfasti Maze börtönből. Peter Mandelson északír miniszter elismerte, hogy sok ember számára "keserű pirula" a foglyok elengedése, de a nagypénteki békeegyezmény szerves részeként ez a lépés elkerülhetetlen volt. Az elmúlt két évben 428 paramilitarista szabadult ki, közülük száznegyvenhárman töltöttek életfogytiglani büntetést.

Negyedik alkalommal emlékeztek meg szerdán a roma holokauszt áldozatairól a Kossuth téren: 1944. augusztus 1. és 3. között több ezer romát végeztek ki az auschwitz-birkenaui cigánytábor felszámolásaként. Az emléknap alkalmából a Roma Sajtóközpont interjúkötetet adott ki, melyben a roma holokauszt túlélői idézik fel emlékeiket.

Újabb szennyezés érkezett Romániából: ezúttal a herzsabányai színesfémérc-kitermelésnél tört el egy ipari iszapot szállító cső, és emiatt mintegy 600 köbméternyi szennyezett víz került a Lápos folyóba, majd onnan a Szamosba. Szakemberek szerint az alacsony fémtartalmú zagy nem veszélyezteti az élővilágot.

Százezer forintig terjedő bírsággal sújthatják a közintézmények vezetőit, ha augusztus 20. után nem lobogóztatják fel az irányításuk alá tartozó iskolákat, hivatalokat. A kormány rendelete értelmében csak textilből készült, farudazatú zászlót lehet kirakni az épületekre, a lobogókat háromhavonta tisztítani, és ha elkoptak, cserélni kell.

A NATO nem zárkózik el a felújított MiG-29-esek használatától - jelentette ki a szervezet Budapesten tartózkodó dél-európai parancsnoka, James O. Ellis. A tábornok szerint a haderőreform későbbi szakaszában más típusú repülőgépeket is vásárolhat a magyar légierő.

Az orosz főügyészség visszavonta a Vlagyimir Guszinszkijjal szemben fennálló utolsó korlátozást, a lakóhely elhagyásának tilalmát. A Media-Moszt holding vezetőjét néhány héttel ezelőtt tartóztatták le, cégénél házkutatást tartottak, majd vagyonát is zárolták. Elemzők szerint a háttérben az elnökkel szemben kritikus hangú média elhallgattatása áll.

Figyelmébe ajánljuk