Politikai hírek és

  • 1999. április 1.

Belpol

Észak-Írország: további feszültség Da
Észak-Írország: további feszültség Da David Trimble, a protestáns unionisták vezetõje szerint újabb válság elé néz Észak-Írország, ha az IRA nem kezdi meg fegyverei leadását. A republikánusok viszont attól tartanak, hogy a fegyverek beszolgáltatásának erõszakolása kettészakíthatja az IRA-t. Mint emlékeztettek: az IRA legutóbbi szakadásakor jött létre a magát "Valódi IRA"-nak nevezõ szervezet, amely 29 embert gyilkolt meg tavaly augusztusban Omaghban. Az unionisták azonban kinyilvánították: mindaddig nem hajlandók együttmûködni a Sinn Feinnel, amíg az IRA le nem teszi fegyvereit. Tony Blair brit és Bertie Ahren ír miniszterelnök mielõbbi tárgyalásokat sürget.

Csiang Cö-min Bécsben Miután Peking hevesen tiltakozott az Egyesült Államoknál, amiért az Kínát elítélõ határozat-tervezetet terjeszt elõ az ENSZ emberi jogi bizottságában, a Bécsben tárgyaló Csiang Cö-min kínai államelnök emberi jogi kérdésekrõl is szót ejtett. A Thomas Klestil osztrák államfõvel folytatott megbeszélése után tartott rövid sajtótájékoztatón azonban a kínai államfõ nem volt hajlandó válaszolni egyetlen, az emberi jogok kínai helyzetét firtató kérdésre sem. Klestil államfõ, mint elmondta, felvetette a megbeszélésen az emberi jogi problémákat és Tibet ügyét, de részleteket nem árult el.

Leváltották Tari Ferencet Göncz Árpád köztársasági elnök Dávid Ibolya igazságügy-miniszter elõterjesztésére felmentette tisztségébõl Tari Ferenc altábornagyot, a büntetésvégrehajtás (BV) országos parancsnokát. Dávid Ibolya elmondta: a felmentés elsõdleges indoka az volt, hogy az enyhébb végrehajtási szabályok alkalmazása a BV intézeteiben több esetben jogellenesen történt. Emlékezetes, hogy a Döcher-gyilkosság után vizsgálatok indultak a BV intézményeiben. Ezek során a miniszter megállapította: a parancsnok nem tett meg mindent a törvényes mûködés biztosítására. "A döntések felelõssége az országos parancsnoké" - indokolta a leváltást a miniszter.

Amerikai "nem", európai "igen" Arafatnak Nem változtat közel-keleti politikáján az Egyesült Államok - jelentette ki Bill Clinton amerikai elnök, miután találkozott Jasszer Arafat palesztin vezetõvel, aki folytatta nemzetközi "lobbykörútját" a leendõ palesztin állam késõbbi elismertetéséért. Arafat mégis "konstruktívnak és gyümölcsözõnek" minõsítette Clintonnal folytatott tárgyalásait, mert az amerikai elnök szerinte elkötelezett a békefolyamat megvédésében. Az Európai Unió berlini csúcsértekezletén részt vevõ állam- és kormányfõk viszont határozatukban elismerték "a palesztin nép önálló államhoz való jogát", s támogatásukról biztosították "e jog mielõbbi gyakorlását". Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök élesen bírálta a lépést.

Czeizel: örökbefogadást ajánlott Pályafutása alatt 66 alkalommal keresték fel olyan anyák, akiknek terhessége az elõrehaladottság miatt már nem volt megszakítható - vallotta a tanúként meghallgatott Czeizel Endre orvos-genetikus a béranyasági per legutóbbi tárgyalásán. Mint mondta: az élet védelmében az örökbefogadást ajánlotta. A hozzá forduló terhes anyák jelentõs része roma származású volt - mondta -, akiknek megszületendõ gyermekére "nem mutatkozott igény" magyar meddõ szülõk részérõl. 1995 júliusáig, az örökbefogadással kapcsolatos törvények megváltozásáig több esetben adták meg munkatársai az Amerikai Egyesült Államokban élõ Gáti Mariann telefonszámát az anyáknak, akik - mint Czeizel elmondta - Gátival kapcsolatba is léptek.

Alkotmánysértõ az új ülésezési rend Az Alkotmánybíróság (AB) szerint a parlament mulasztásos alkotmánysértést követett el, mert a házszabályban hiányosan szabályozta az Országgyûlés ülésezési rendjét. A határozat szerint a ház folyamatos ülésezése az alkotmányban elõírt követelmény. Az ellenzéki pártok elégedetten fogadták az AB döntését; az MSZP ragaszkodik a régi ülésrend visszaállításához. Az SZDSZ szerint a döntés fõ üzenete az, hogy a parlamenti többség nem sajátíthatja ki magának az Országgyûlést.

Mont Blanc-alagút: súlyos tömegkatasztrófa Legalább ötvenen vesztették életüket a Franciaországot Olaszországgal összekötõ föld alatti alagútban, amikor kigyulladt egy lisztet és margarint szállító teherautó, amelybe több másik - többek közt egy vegyszerszállító - kamion és személyautó rohant. A több száz Celsius-fokos hõmérséklettel lángoló tûzfészket a tûzoltók napokig nem tudták megközelíteni, az alagút egy része a sorozatos robbanásoktól beomlott. A mentési munkálatok során egy tûzoltó életét vesztette. A kigyulladt kamion vezetõje túlélte a katasztrófát.

Morze

Magyar bíróság elé áll a Globex Rt. Németországban elfogott két vezetõje, miután a müncheni tartományi felsõ bíróság engedélyezte Vajda László és Vellai Györgyi kiadatását. Még nem tisztázott, mikor kezdõdhet a magyarországi eljárás, ennek idõpontja a német igazságügyi minisztérium döntésétõl függ.

Tíz embert mészároltak le a szlovákiai Dunaszerdahely egyik bárjában. Az áldozatok az elsõ jelentések szerint a szlovák alvilág ismert figurái voltak. Szlovákiában az ottani belügyminisztérium adatai szerint 1998-ban átlagban 68 óránként követtek el gyilkosságot.

Engedély nélküli NATO-ellenes demonstrációt kívántak tartani Budapesten az Alba Kör és a Szabadfelfogású Természetvédõk Köre tagjai, közösen a fõvárosban élõ szerb nemzetiségûekkel. A rendõrség a demonstrációt feloszlatta.

Tart a lassú apadás az észak-magyarországi folyókon, és jelentõsen csökkent a belvízzel elöntött, korábban összesen több mint 300 ezer hektárnyi, területek nagysága Hajdú-Bihar megyében és Észak-Magyarországon is.

A magyar politikai közélet szégyene lenne, ha Torgyán Józsefet választanák meg köztársasági elnöknek - jelentette ki Horn Gyula. Az exkormányfõ hozzátette: a mai és a jövendõ kormány nem létezhet kisgazdapárt nélkül, s az MSZP-nek már most elõ kellene készítenie a leendõ szövetségi politikájával kapcsolatos lépéseket.

Több mint ötven fiatalt vett õrizetbe a rendõrség a napokban kábítószer-fogyasztás gyanújával Borsod megyében. Öt budapesti középiskolából is érkezett jelzés a rendõrséghez, hogy tanulóik kábítószert fogyasztanak.

Belehalt sérüléseibe az a nyolcvanöt éves asszony, akit két bullterrier támadott meg: a kutyák a szomszéd kertbõl, a kerítést áttörve támadtak T. Istvánnéra, és leszaggatták végtagjait. Bár az orvosok visszavarrták az idõs hölgy végtagjait, sebei elfertõzõdtek.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.