Politikai hírek és

  • 1999. július 29.

Belpol

Gyógyszerbotrány: feljelentés Rendőrségi feljelentést tett az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) azok ellen az orvosok ellen, akik törzskönyv nélküli, engedély nélkül forgalomba hozott gyógyszereket adtak be betegeiknek. Az érintett orvosok állítják: jóhiszeműen jártak el a gyógyszer beadása során. Egyelőre nem világos, hogyan került az országba, illetve hogyan került forgalomba a Vectorex, illetve Scalarex fantázianevű injekció. Az Országos Gyógyszerészeti Intézet vizsgálatai szerint a szer szteroidokat is tartalmaz. A gyártó cég állítja: tudta és beleegyezése nélkül kezeltek embereket a kísérleti stádiumban lévő, egyes információk szerint ráadásul lejárt szavatosságú szerrel.

Gyógyszerbotrány: feljelentés Rendőrségi feljelentést tett az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) azok ellen az orvosok ellen, akik törzskönyv nélküli, engedély nélkül forgalomba hozott gyógyszereket adtak be betegeiknek. Az érintett orvosok állítják: jóhiszeműen jártak el a gyógyszer beadása során. Egyelőre nem világos, hogyan került az országba, illetve hogyan került forgalomba a Vectorex, illetve Scalarex fantázianevű injekció. Az Országos Gyógyszerészeti Intézet vizsgálatai szerint a szer szteroidokat is tartalmaz. A gyártó cég állítja: tudta és beleegyezése nélkül kezeltek embereket a kísérleti stádiumban lévő, egyes információk szerint ráadásul lejárt szavatosságú szerrel.

Ár- és belvízkár: 30 milliárd Mintegy 30 milliárd forint az ár- és belvízkárok összege - jelentette be a Belügyminisztérium. A korábbi tavaszi árvizek is hasonló nagyságrendű kárt okoztak az év első felében. A vidékfejlesztési tárca azt tervezi: nagyszabású belvízhálózati rekonstrukciós programot indít januártól, hogy a jövőben elkerülhető legyen az ideihez hasonló belvízkár. A fejlesztéshez szakértői becslések szerint legalább annyi pénz kellene, mint amennyi kárt az ár- és belvizek eddig okoztak. Az elemzések szerint egyébként háromszázezer hektár földet öt évnél gyakrabban önt el a víz, így a minisztérium szerint elkerülhetetlen, hogy ezek egy részét kivonják a művelés alól.

Cigarettareklámok: teljes betiltás? A reklámtörvény ősszel esedékes módosítása során a dohányhirdetések lehető leghamarabbi, teljes tilalmát szeretné elérni az egészségügyi tárca. Gógl Árpád miniszter szerint még azelőtt életbe kellene léptetni a jogszabályi szigorítást, mielőtt az EU erre kötelezné Magyarországot. A dohánygyárak vezetői azonban emlékeztetnek: a dohányreklámok betiltása eddig egyetlen országban sem eredményezte a fogyasztás visszaesését, és nem hagyható figyelmen kívül, hogy legálisan gyártott, forgalmazott és fogyasztott termékről van szó. Tartva a bevételkieséstől, a Pénzügyminisztérium valószínűleg nem támogatja az elképzelést.

Vasile: lehet magyar egyetem Romániában Miután a romániai oktatási törvényt az ország alkotmánybírósága alkotmányosnak mondta ki, és pozitívan véleményezte a legfelső bíróság is, minden törvényes lehetőség megvan arra, hogy bármikor magyar egyetemet lehessen létrehozni Romániában - jelentette ki Radu Vasile román kormányfő, amikor Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel találkozott Marosvásárhelyen. Vasile köszönetet mondott Orbánnak, amiért Magyarország továbbra is támogatja Románia euroatlanti integrációs törekvéseit. A Bálványosi Nyári Szabadegyetem vitájában Orbán Viktor leszögezte: arra, hogy mi történjen Erdélyben, nem Budapesten lehet választ adni.

Orbán-Torgyán: feszültség "A koalíciós megállapodásnak sem a szövegébe, sem a szellemébe nem fér bele egy olyanfajta magatartás, hogy ha egymással nem tudunk megegyezni, akkor segítségül hívjuk ellenfeleinket szövetségeseink ellenében" - jeletette ki Orbán Viktor rádióinterjújában. A miniszterelnök Torgyán Józsefnek arra a Duna Televízióban elhangzott nyilatkozatára reagált, amelyben a földművelésügyi tárca vezetője kijelentette: az ellenzékkel is hajlandó együttműködni azért, hogy tárcája a tavalyinál lényegesen nagyobb, mintegy 413 milliárdos összegből gazdálkodhasson jövőre. Torgyán később minden alapot nélkülöző, felesleges "sárdagasztásnak" nevezte a köztük kialakult vitát, amelyet szerinte egy, a sajtó által félreértelmezett mondata váltott ki. Az MTI, amely közreadta az erről szóló hírt, bocsánatot kért Torgyántól, a közönségtől és az ügyben nyilatkozó politikusoktól.

Főügyészség: vizsgálják az SZDSZ-iratokat A Fővárosi Főügyészség már vizsgálja azokat a dokumentumokat, amelyeket az SZDSZ állított össze - "megkönnyítendő" a hatóságok munkáját - a Fideszhez közel álló cégekről. A tizenöt fantomizálódott cég tulajdonosai körében szerepelt Simicska Lajos, Gansperger Gyula, Kövér Szilárd és Stumpf István is. A párt a korábban a sajtó elé tárt dokumentumokat az ügyészségnek, a rendőrségnek, az APEH-nek, a társadalombiztosításnak és az Állami Számvevőszéknek (ÁSZ) juttatta el. Az ÁSZ utóbb jelezte: illetékesség hiányában nem áll módjában foglalkozni a beadvánnyal. A főügyészségen most azt vizsgálják: feljelentésnek minősül-e a beadvány; amennyiben igen, úgy a területileg illetékes ügyészséghez kell továbbítani a dokumentumokat.

Majtényi a VIP-listáról Törvényes keretek között az állam nem hozhatja nyilvánosságra azok nevét, akik a Postabank VIP-listáin szerepelnek - áll az adatvédelmi biztos ajánlásában. Majtényi magánvéleményeként később hozzátette: nyilvánosságra kerülhet a lista, ha annak titkosságát törvénymódosítással feloldják. Eközben a rendőrség gyanúsítottként kihallgatta Princz Gábort, a Postabank ex-elnök-vezérigazgatóját, akit az eddig sejthetőnél enyhébb bűncselekmény: "gazdasági társaság vezető tisztségviselőjének visszaélése" elkövetésével gyanúsítanak. Princz Gábor nem ismerte el bűnösségét. Útlevelét nem vonták be, információk szerint a kihallgatás után visszatért Ausztriába.

Morze

Pedofil fotók miatt első alkalommal indított büntetőeljárást a BRFK magyar állampolgár ellen. Az új Btk. szerint "tiltott pornográf felvételek készítésével és forgalmazásával" gyanúsítják a 28 éves budapesti férfit; ezt a cselekményt 2-8 év közötti börtönbüntetéssel rendeli büntetni a törvény.

Letartóztatták a török hatóságok a betiltott Kurd Munkáspárt (PKK) egyik vezetőjét. Cevat Soysal, mint a kurdok állítják, csak közepes rangú tisztségviselő a szervezetben, a török kormányfő azonban a PKK második legfontosabb vezetőjének elfogásáról beszélt.

Eltemették ifjabb John F. Kennedyt: a néhány nappal korábban balesetet szenvedett, Kennedy által vezetett gép, amelynek utasa volt Kennedy felesége és sógornője is, percenként 1500 méteres sebességgel csapódott a vízbe nem messze Martha´s Vineyardtól. A három halott hamvait a tengerbe szórták; a gyászszertartáson részt vett Clinton amerikai elnök is.

Százmillió eurós, azaz mintegy 25 milliárd 200 millió forintos kedvezményes hitelkerettel segíti a magyar kormány a magyar cégek részvételét a délszláv újjáépítésben - jelentette be Chikán Attila gazdasági miniszter.

Megmenthető Észak-Írország békéje - jelentette ki Belfastban George Mitchell volt amerikai szenátor, akit a brit kormány kért fel újabb közvetítésre a nagypénteki egyezmény kudarca után. Az IRA közleményében a sikertelenségért a brit kormányra hárította a teljes felelősséget. Az Ulsteri Unionista Párt (UUP) vezére, David Trimble szerint 2000 májusáig megalakulhat az északír tartományi kormány.

Figyelmébe ajánljuk