Schmidt Mária nagyot ment Bálványoson: Németországban totális szellemi diktatúra van
schmidt_top_story_lead.png

Schmidt Mária nagyot ment Bálványoson: Németországban totális szellemi diktatúra van

  • narancs.hu
  • 2018. július 27.

Belpol

A Figyelő a Figyelő rendezvényén járt a Bálványosi Szabadegyetemen, így Schmidt Mária lapja megírta, mit gondol a világról Schmidt Mária. Tudják követni?

Részletes beszámoló olvasható a kormánylap honlapján arról, hogy miként vitázott egymással Schmidt és Prőhle Gergely, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója a tusnádfürdői rendezvényen.

Prőhle szerint a nyugat-európaiak azért csalódottak az unióban, mert a vezetők a nemzetállamot akarják megsemmisíteni, Schmidt azonban ennél jóval továbbment.

Szerinte ugyanis egy új évszázadban és új feltételrendszerben vagyunk. E mellé pedig már nem társulnak azon értékek, amelyek mentén és amelyek miatt létrejött az EU: ennek oka pedig az, hogy az egész unió és Európa vezetési válságban van. „Ezt a helyzetet pedig nyugaton a 68-as elit tökéletesen kihasználta: nemcsak az intellektuális életet, de a politikát is maguk alá gyűrték. Ezek után pedig olyan értékrendet akarnak a kontinensre kényszeríteni, amelyet a keleti részen mi nem vagyunk hajlandók elfogadni.”

Németország Prőhle szerint „Európa beteg embere”. A Wilkommenskultur zászlóra tűzése tévedésnek bizonyult, és rámutatott, hogy a német politikai rendszerben is komoly problémák vannak, ezért pedig legalább részben Angela Merkel a felelős.

Schmidt erre is rátromfolt, mondván, Németország egyértelműen vezető szerepre tör. Minden áldott nap hasznot akarnak húzni mindenből – tette hozzá. Rámutatott arra is: a német kancellár egyedül hozott döntést Európa helyett, és ez nagyon helytelen. Míg Prőhle szerint a magyar gazdaság szempontjából kiemelten fontosak például a német autógyárak, és az ország kifejezetten segíti az uniós országokat, a Terror Háza főigazgatója szerint ennek épp az ellenkezője igaz. Németország nem jótékonysági intézményként működik, az EU-s csatlakozás fejében elárasztották a magyar piacot, és mindent kétszeresen megfizettetnek velünk – mondta Schmidt.

Schmidt szerint Németországban ellehetetlenítették Hans-Peter Schwarz történészt, miután arról írt könyvet, hogy miként tette tönkre 2015-ben Angela Merkel Németországot és Európát. Németországban totális szellemi diktatúra van – összegezte a Terror Háza Múzeum főigazgatója. Megoldásként pedig az elitváltást nevezte meg.

Schmidt Mária zárásként elmondta, hogy lát egy víziót, de ehhez rá kell ébreszteni Németországot, hogy az egy kelet-közép-európai ország. Ezért tökéletes közvetítő lehetne a kontinens két része között, és úgy válhatna az európai egység hasznos láncává. Ezzel szemben a németek most azt próbálják mutatni, hogy ők sokkalta „nyugatiabbak”, mint maga a Nyugat, bármit is jelentsen ez.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.