Az orosházi Fidesz és a képviselői szólásszabadság korlátozása

Szájzárrendelet és székbírság

Belpol

Jogkorlátozó, a szólásszabadságot szűkítő intézkedésnek tartják az ellenzékiek, míg a fideszesek a testületi munka hatékonyságát biztosító rendelkezésnek azt az új szankciós lehetőséget, amelyet a polgármester kezdeményezésére a testület kormánypárti többsége szabhat ki a renitens képviselőre.

 

„A szájkosárrendelettel a polgármester ismét megmutatta, hogy miközben jogállamról és demokráciáról beszél, a legsötétebb diktatúrákat idézően cselekszik” – e megfogalmazással bírálta bő két éve a helyi Fidesz-frakció Márki-Zay Péter polgármestert, akinek a kezdeményezésére a képviselőtársaikra sértő kijelentéseket tévő testületi tagokat szankcináló rendeletet fogadott el a hódmezővásárhelyi önkormányzat. (Arról az esetről lásd keretes írásunkat.) Az akkori fideszes kritikát most a szocialista Fetser János orosházi önkormányzati képviselő idézte föl szó szerint a november 30-i testületi ülésen, ugyanis a fideszes városvezetés a hódmezővásárhelyihez hasonló előterjesztéssel élt, amelyet végül el is fogadtatott. A városházi ellenzéki képviselők szerint a cél az ő megrendszabályozásuk. A helyi fideszesek természetesen másként látják ugyanazt, mint két éve hódmezővásárhelyi párttársaik: szerintük az ún. „szájzárrendelet” Orosházán a közgyűlés méltóságát állítja majd vissza, egyben a demokrácia kiteljesedésének a záloga.

Tombol a demokrácia

Az orosházi önkormányzat szervezeti és működési szabályzatának (szmsz) módosításába csomagolta be a változtatást a kormánypárti városvezetés. A testületi üléseket megzavaró, a közgyűlés méltóságát sértő kijelentést tevő képviselő ún. székbírsággal sújtható, az alkalmankénti bírság mértéke a képviselői tiszteletdíj (jelenleg 179 ezer forint) 20 százaléka. Ötnél többször nem szabható ki, de ez éppen elég arra, hogy akár a teljes tiszteletdíjat visszatarthassák egy-egy hónapban a polgármester javaslatára.

Egy másik kitétel szerint pedig a nem választás útján, hanem a mindenkori polgármester kezdeményezése nyomán szavazati jog nélkül a testületbe bekerülő és tanácskozási joggal azon részt vevő társadalmi megbízatású alpolgármester minden napirendi ponthoz korlátlan hozzászólási lehetőséget kap. Orosházán a társadalmi megbízatású ­alpolgármester, Molnár Béla egyben a városi Fidesz alapszervezeti elnöke. Ez a „gesztus” sérti a képviselői jogegyenlőséget, és többletjogosítványt ad a mandátummal és szavazati joggal rendelkező képviselőkkel szemben, még ha a kormánypárti városvezetés némiképp bővítette is a napirendi pontonkénti képviselői hozzászólás lehetőségét – igaz, csak egyetlen perccel.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk