SZDSZ, MSZP: Bal lépések

  • Narancs
  • 1998. június 4.

Belpol

Miközben a parlamentbe jutott 24 szabad demokratán a megkönnyebbülés jelei látszanak, a szocialistáknál megkezdődött a nagy leszámolás. Kósáné Kovács Magda ügyvezető alelnök - a Szekeres-csapat tagjai szerint - törleszt. Lendvai Ildikó újonnan választott frakcióvezető-helyettes Horn Gyula pártelnök "taktikai influenzájáról" beszél, Szekeres Imre pedig arról, hogy a 2002-ben megalakuló MSZP-kormányban tisztséget szeretne vállalni.
Miközben a parlamentbe jutott 24 szabad demokratán a megkönnyebbülés jelei látszanak, a szocialistáknál megkezdődött a nagy leszámolás. Kósáné Kovács Magda ügyvezető alelnök - a Szekeres-csapat tagjai szerint - törleszt. Lendvai Ildikó újonnan választott frakcióvezető-helyettes Horn Gyula pártelnök "taktikai influenzájáról" beszél, Szekeres Imre pedig arról, hogy a 2002-ben megalakuló MSZP-kormányban tisztséget szeretne vállalni.

Most, hogy a liberálisoknak a nagykoalícióról - mármint a Fidesz és az MSZP szövetségéről - szövögetett álmai szertefoszlani látszanak, az SZDSZ ugyanabban a csapdában találja magát, mint kormányzása idején. Erre, úgy tűnik, egyelőre nemigen gondolnak a szabad demokraták. Parlamentbe jutott 24 képviselőjük közül néhányan kifejezetten örülnek, hogy megszabadultak "a kormányzati felelősség" műszóval illetett, számukra többnyire szívatást jelentő dologtól.

Szép álmokat!

Kuncze Gábor belügyminiszter a múlt héten a Napkelte műsorában úgy fogalmazott, a jövőben legalább nem fog arról álmodni, hogy belügyminiszter. Az élelmes riporter rákérdezett: "talán rémálmodni?", de erre már nem kapott választ.

Az SZDSZ-es miniszterek álmaival egyébként sincs minden rendben. Magyar Bálint kultuszminiszter például arról mesélt, nem is egyszer, hogy Horn Gyuláról álmodott. (Pedig ők ketten még elég jól ki is jöttek egymással.) Horn Mikulásnak öltözött, és hatalmas zsákjából cukorkákat osztogatott az ő népének. Békesi expénzügyminiszter, később Bokros, még később a Medgyessy meg rohant a Horn-Mikulás után, és kétségbeesetten visszaszedegette az emberektől a csokikat. Erről szólt Magyar Bálint álma.

De vissza az éber pillanatokhoz! Az újrarajzolt parlamenti patkóban az SZDSZ 24 képviselője mellett ott tornyosul majd az MSZP 134 fős frakciója. Ha a szocialisták úgy folytatják, ahogy az elmúlt négy évben tettek-vettek (és semmit sem változtatnak politizálási technikájukon), akkor szociálisan érzékenyebbek, hívőbbek, baloldalibbak, konstruktívabbak lehetnek az SZDSZ-nél. A szabad demokraták nem kívánnak olyan ellenzéki szövetséget létrehozni, mint amilyet a Fidesz toborzott magának, erre csak a felálló jobboldali kormány kényszeríthet minket, mondta Bauer Tamás. A nagy kérdés, melyre nem született válasz a szabad demokraták hét végi országos tanácsának (OT) ülésén, hogy milyen stratégiát folytathat az SZDSZ - ellenzékben -az MSZP árnyékában.

Annyi derült ki csupán, hogy a szabad demokraták próbálkoznak. A konstruktív ellenzéki szerepet gyakorolva bejelentették, támogatni fogják a Fidesznek a parlament létszámának csökkentésére, az ügyészség kormány alá rendelésére és a tb-önkormányzatok szétkergetésére tett javaslatait. Mindez valóban megkülönböztetheti majd az SZDSZ-t az MSZP-től, 24 parlamenti szavazatuk azonban édeskevés a Fidesz vezette kormány kétharmados előterjesztéseinek áterőltetéséhez.

Aztán szó volt még az OT-n a vereség okairól is. Mondták sokan, ez így volt jó, bele kellett lépni a koalícióba. Mások hozzátették - Eörsi Mátyás például -, észre kellett volna venni, meddig volt szüksége az MSZP-nek a szabad demokratákra. Az egyre több publicisztikát elkövető SZDSZ-esek egy része a vereség okát abban látja, hogy kedvenc pártja az elmúlt négy évben lerombolta azt az illúziót, mely szerint különb a többinél. Bebizonyosodott, nem jobb, sőt ügyetlenebb. De "ez már mélyen ül az emlékezetünkben", hogy a leendő miniszterelnököt, Orbán Viktort citáljuk.

Az SZDSZ országos tanácsán Eörsi István kiadta a jelszót, mondván, "feltámadunk majd, mint a főnixmadár".

Kavarog a felszín

Korrupció, koalíció, kampány -Kósáné Kovács Magda, az MSZP ügyvezető alelnöke szerint e három K az oka a vereségnek. Ami az MSZP-klientúra kétes pedigréjű egyedeit illeti, éppenséggel azt is gondolhatjuk, túl sok minden nemigen fog változni. Itt van példának okáért Podolák György (55) képviselő, akinek a neve az YBM Magnetics Inc. Ltd. körül bukkan fel, mely cég pennsylvaniai központját május 13-án lényegében megszállta az FBI. Mulder ügynök kollégáinak - a HVG május 30-i számának információi szerint - az a gyanúja, hogy a magyarországi érdekeltségekkel - például a Schwinn-Csepellel -is rendelkező vállalatbirodalom az orosz maffia egyik vezéregyéniségének, Szemjon Mogiljevicsnek a kezében van. A mágnesgyártással foglalkozó "cégóriás" lényegében az oroszok pénzmosó, fegyver- és kábítószer- forgalmazó üzleteit fedi.

És most egy szót se az ártatlanság vélelméről meg könyvvizsgálók által hitelesített mérlegfőösszegekről. Az MSZP - ebben fején találta az érintetteket Kósáné - abba bukott bele, hogy nem tudta megőrizni a tisztesség látszatát. Ellenérvként ugyanis senki ne hozza fel azt, hogy a korrupcióval mit sem törődő magyarok a parlamentbe juttatták Boldvai László pártfőpénztárnokot, a Tocsik-ügy egyik szereplőjét. Arról van szó, hogy az MSZP képtelen volt megakadályozni azt, hogy a szocialista klientúra vélt és/vagy valós gátlástalanságával elégedetlenek egy párt, a Fidesz mellé álljanak (és kis részben a MIÉP mellé). Lehet, hogy Podolák Györgynek semmi köze szabálytalan vállalkozásokhoz, de a látszat (és a helyzet) az, hogy az FBI az orosz maffia után kutatva beleütközött az MSZP-s képviselő nevébe.

Egyébként lapzártánk idején új frakcióvezetője és régi elnöke van a pártnak. Előbbi Kovács László (még) külügyminiszter, akit egy ellenszavazattal választott első emberévé az MSZP képviselőcsoportja május 29-én. Utóbbi Horn Gyula, aki hétvégére ígérte, hogy nyilatkozik politikai terveiről, de influenzás lett. Lendvai Ildikó, az újdonsült frakcióvezető-helyettesek egyike szerint az is lehet, hogy "taktikai nátháról" van szó. A Gyula kivár, hogy lecsillapodjanak a kedélyek,így az örök kétkedők, aztán visszajön és szétcsap. Az így vélekedők mondogatják azt is, hogy sietni kellett a képviselőcsoport vezetőjének megválasztásával, mert Szekeres Imre már-már visszatalált, az idő, amilyen marha, a derék Imrének dolgozik. (És az Imre is dolgozik: az elmúlt napokban annyi interjút adott, mint amennyit tán az elmúlt fél évben sem, lásd a 8-9. oldalt.)

Lendvai mellett Kiss Péter, Nagy Sándor és Toller László került a frakcióvezetésbe, kimaradt a régiek közül Lamperth Mónika, Burány Sándor. Kovács a horni politika folytatója - európaibb kiadásban -, Lendvai az MSZP megmaradt liberálisainak egyike, Kiss Péter a BIT-es lobbi - az elborzasztó jövő -, Nagy Sándor pedig a szakszervezeti vezetőkből lett tőkések képviselője. A Szekeres-csapat tagjai szerint a választások után offenzívába lendült Kósáné törleszt, ez látszik a személyi ügyek alakulásán. Ha még tovább nyomul, akkor Kovács László lehet a sorra kerülő tisztújítás nagy nyertese, őt emlegetik ugyanis mint Horn lehetséges utódját. Kovács egyelőre nem nyilatkozik, az Orbántól ellesett mondattal válaszol: a hídon akkor kell átmenni, amikor odaérünk.

Figyelmébe ajánljuk