Tiborcz Istvánt is hírbe hozták a Lánchíd-ügyben

  • narancs.hu
  • 2024. április 30.

Belpol

Budai Gyulának feltehetőleg nem ez volt a célja. 

A Lánchíd-ügyben ismert állítólagos kétes pénzmozgásokkal kapcsolatban említett társaság ügyvezetőjének van olyan cége, amelyben résztulajdonos egy Tiborcz-féle Kft. Ennek a közös cégnek az egyik érdekeltsége egyébként állami támogatást nyert szállodaépítésre Debrecenben. A hotel kivitelezési tenderét az az A-Híd Zrt. nyerte, amely a Lánchíd felújítása nyomán a kormánypropaganda célkeresztjébe került – írja a Népszava

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) tavaly óta nyomoz egy praxisától eltiltott budapesti ügyvéd által működtetett számlagyár ügyében. Az érintett ügyvéd Vig Mór, akit különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalással gyanúsították meg.

Vig egyik cége, a film-, videó-, televízióműsor-készítésre szakosodott Sunstrike Hungary Kft. műsorok gyártására, sugárzására és azok környezetében reklám elhelyezésére vonatkozó reklámszerződést kötött az A-Híd Zrt-vel. amely 2020 novembere és 2022 augusztusa között összesen 1,545 milliárdot utalt a Sunstrike Kft-nek. A cég ebből 1,509 milliárdot továbbutalt két ügyvédnek, akik ennek javát később készpénzben kivették.

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) jelentése szerint „bűncselekmények gyanúja is felmerülhet”. A lap ugyanakkor megjegyzi, hogy pontosan milyen bűncselekményről van szó, nem derül ki az anyagból. 

Ezt az ügyet a kormányzati propaganda rendre összekapcsolja a Lánchíd felújításával, amit az A-Híd Zrt. végzett el.

Csakhogy az A-Híd állítása szerint a Sunstrike-nak teljesített kifizetések semmiféle kapcsolatban nem álltak a Lánchíd-megrendeléssel. A főváros pedig a KEHI jelentésre mutatva állítja: a Sunstrike Kft. felé még jóval azelőtt megkezdődtek az utalások, mielőtt a Lánchíd kivitelezői szerződését a fővárosi BKK Zrt. aláírta volna.

Ennek ellenére a fideszes Budai Gyula azt jelentette be, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda nyomozást rendelt el a Lánchíd-ügyben hivatali vesztegetés miatt. Beszámolt egy hozzá eljuttatott levélről is, amely szerint Vig Mór az A-Hídtól kapott pénzzel az Árgus Security irodájában a cég vezetőjével számolt el. 

A fideszes politikus által emlegetett Vig Mór-féle elszámolás idején László György volt az Árgus Security ügyvezetője, és ma is ő vezeti a társaságot. Csakhogy László György egy másik céget is vezet, a Hattyú Projekt Kft.-t, amelynek 2019 és 2022 között egyedüli tulajdonosa is volt. 2022 őszén azonban Orbán Viktor kormányfő veje, Tiborcz István és a régóta vele együtt mozgó Hamar Endre bevásárolta magát ebbe a vállalkozásba. A cégen azóta a László György birtokolta Swan Project Zrt., a Tiborcz-féle BDPST Property Kft. és a Hamar tulajdonában lévő EAS Equity Vagyonkezelő Zrt. osztozik, számolt be a lap.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk