Alternatívok és alternaivak Németországban

  • Ara-Kovács Attila
  • 2013. április 19.

Diplomáciai jegyzet

Mit ígér az alternatíva Németországnak? Az euróövezet elhagyását; a nemzetállami szuverenitás helyreállítását Brüsszellel szemben; jobboldali kormányzatot, de ideológiáktól mentesen, átnyúlva az eddigi pártok felett. Ha magyar analógiát keresnénk: két rész politikai gátlástalanság (Fidesz), egy rész civil dilettantizmus (ellenzék).

Hosszú litániákat hallottunk már az elmúlt néhány válságos esztendő során arról, hogy az 1648-ban megkötött vesztfáliai béke idején Protestáns Unióra és Katolikus Ligára osztott Európa eltérő sebességei milyen teljesítményre is sarkallják ma az érintett régiók társadalmait. Való igaz, jelenleg a „katolikus”/„ortodox” dél vesztésben áll a „protestáns” északkal szemben, ez utóbbinak pedig egyre mélyebben kell a zsebébe nyúlnia, hogy a PIGS országok (Portugália, Itália, Görögország, Spanyolország) mellett most már az eddigi adóparadicsomot, Ciprust is kihúzza a slamasztikából.

Ugyanakkor az elmúlt hónapokban mégis annak lehettünk tanúi, hogy elsősorban a déli társadalmak értelmisége volt az, amely megelégelte ezt a helyzetet; a professzorok itt is, ott is vállalták az átmeneti rendcsinálás hálátlan szerepét, s ha összefogásuk rendre meg is feneklett a jobboldali (Berlusconi) és még jobboldalibb (Λαϊκός Σύνδεσμος – Χρυσή Αυγή) populizmusok miatt, mégis segített megmenteni legalább az adott országok iskolázott rétegeinek becsületét.

Mindeközben mit látunk a sikeres északi régió legfontosabb országában: a professzorok ott is összefogtak, mi több múlt vasárnap még egy pártot is alapítottak, mely – nevében és gyorsan összehordott programjában egyaránt – alternatívát ígér Németországnak (Alternative für Deutschland, AfD). A kezdeményezésnek túl sok figyelmet nem lenne értelme szentelni, ha céljai nem lennének olyannyira különösek, s ha nem fél év múlva lennének a németországi parlamenti választások.

Mi ígér tehát ez az alternatíva Németországnak? (1) Az euroövezet rendezett, de szisztematikus elhagyását, a német márka bevezetését. (2) Ezt követően az uniós terhek lazítását és a nemzetállami szuverenitás helyreállítását Brüsszellel szemben. (3) Jobboldali kormányzatot, mely ugyanakkor igyekszik magát távol tartani az ideológiai elkötelezettségtől, s ezzel – mintegy a klasszikus pártok felett átnyúlva – szélesebb választói kört képes megszólítani.

Politikai gátlástalanság elegyítve némi civil dilettantizmussal.

E program már az első ránézésre is őrültségnek tűnik. Az is, de van benne rendszer, s e rendszer működtetője a gazdasági mélypontok által indukált politikai és kulturális krízis. Az elitek mindig akkor fordultak el Európától, s fordultak be önnön nemzeti zsákutcáikba, amikor az általuk gerjesztett válságra saját megoldásokkal képtelenek voltak gyógyírt találni. Az AfD megjelenése meggyőző példa arra, hogy a némethez hasonló, gazdasági értelemben válságmentes társadalom is ki van szolgáltatva a kontinens más övezeteit sújtó gazdasági krízis politikai-kulturális hatásainak.

Az új párt javaslata, hogy Berlin ne törődjön mások problémáival, már ezért is dőreség. Ráadásul a német gazdasági teljesítőképesség korábbi – egyébként máig tartó – hatékonysága nem kis mértékben a Németország előtt korábban megnyíló piacoknak volt köszönhető, amelyektől most az AfD nagy nemzeti felbuzdulásában épp elfordulást, elszigetelődést ígér. Okkal figyelmeztet a jobb és baloldal, hogy a párt minden egyes ötlete újabb és újabb szög abba a koporsóba, ami a német jóléti államra vár, ha e program megvalósulna.

Erre persze szerencsére nincs sok esély, miként az AfD-hez némileg hasonló, zsákutcás nemzeti politikai elgondolások is legfeljebb a populizmusban élhetik ki vágyaikat, s nem a parlamentben – Európa szerencsésebb helyein persze. Mindazonáltal a párt feltűnése átrendezheti az erőviszonyokat.

Könnyen meglehet, s a CDU heves reagálásaiban ez nagyon is nyomon követhető, hogy Angela Merkel a szeptemberi általános választásokon épp az AfD miatt veszti majd el kancellári székét. Előfordulhat, hogy a liberális FDP épp e párt miatt nem kerül majd be a Bundestagba. Elképzelhető, hogy a politikai elitet kompromisszumokra kényszeríti a helyzet, s nagykoalícióra kell lépjenek a szociáldemokraták és a kereszténydemokraták. Bármi lehetséges, leszámítva a nemzeti külön utat, melynek keserves, 20. századi tapasztalatait a németeknél jobban senki sem ismerheti. De egyesek azért, lám, mégis próbálkoznak.

Figyelmébe ajánljuk

A hazai próféta

  • - turcsányi -

Van egy jelenet James Clavell 1975-ben publikált regényének tévéváltozatában: a nagyúr táncol.

Apád, anyád idejöjjön!

Amikor 1976-ban megjelent az eredeti Ómen-film (az azóta tetemes hosszúságúra nyúlt széria első installációja), az mind témaválasztását, mind megvalósítását tekintve tisztes elismerést és közben jeles közönségsikert aratott.

A „titkosegyetem”

  • Földényi F. László

Nevek a szereplőlistáról: Dr. Bódis József, Dr. Horváth Zita, Dr. Palkovics László, Dr. Pavlik Lívia, Dr. Szarka Gábor, és a többi doktor, meg a kancellárok, a miniszterek, az államtitkárok, az államtitkárok helyettesei, meg a helyettesek helyettesei… Upor László könyvéből néznek ki az olvasóra.

A szédülésig

  • Pálos György

A szerző e kisregény megjelenése idején, 2021-ben már befutott író, megkerülhetetlen irodalmárnak számít Katalóniában, és talán a világban is. Katalán identitása is közismert, ami szintén hozzájárul helyi nimbuszához.

Gender a manézsban

A férfi és női szerepkör átalakulása lerágott csont, olyannyira, hogy a nemek szerepkörének egyik legmeghatározóbb új kihívása az, hogy újra és újra meg kell hallgatnunk az átalakulásukról szóló históriát. Nagyon nehéz olyan irányból közelíteni meg a témát, amely (legalább az egyik nemnél) ne szemforgatásba vagy köldöknézegetésbe torkollna.

Teljes elsötétítés

Jánd falujának és az ország 4113. sz. útjának a szélére a korábbi „Isten hozott” vagy valami hasonló szöveget mutató tábla helyére kiraktak egy újat, amelyre ékes külföldi nyelven a következőket pingálták: „No Migration, No Gender, No War” – számolt be az ATV híradója.

Ki vannak fizetve

A múlt kedden jelentette be Magyar Péter, hogy péntek délutánra tüntetést szervez a Belügyminisztérium elé, s azon a kormány lemondását fogja követelni, amiért máig nem kért bocsánatot a bicskei gyermekotthonban elkövetett pedofil bűncselekmények áldoza­taitól.

„Egy névtelen feljelentés miatt”

2021. február 5-én hajnalban rájuk tört a rendőrség, ezután döntöttek úgy a férjével, Szász János rendezővel, hogy Amerikába költöznek. Semmijük sem volt, mindent maguk mögött hagytak. Harminc év színészi pályafutás után egy idegen országban talált új hivatást.

Csak nyelvében élne

  • Domány András

Śląsk lengyelül, Schlesien németül, Slezsko csehül, Ślůnsk sziléziai nyelven – Lengyelország délnyugati csücskének nem csak a múltja hányatott, a jelene sem könnyű. A helyi, alapvetően lengyel tudatú kisebbség és annak nyelve körüli, több évtizedes vita újraéled, mert a szejm regionális nyelvvé nyilvánította a sziléziait. Kaczyński hülyéinek több se kellett.

Lehetnénk barátok

„Pedig barátok is lehettünk volna!” – viccelt pénzügyes kollégánk, és mindenki nevetett. A busz kikanyarodott a repülőtéri útra. A nagyjából harmincfős küldöttség, amelyben ott volt az összes minisztérium európai ügyekért felelős vezetője, elindult haza. Fáradtak voltunk, de bizakodók.