Publo – Csákvár

  • ételhordó
  • 2014. szeptember 5.

Ételhordó

Egészben sült pisztráng a Vértesben - Csák Máté is megnyalná az összes ujját!

Mindössze 5200-an élnek a Vértesben fekvő településen, ám van mire büszkének lenniük. Már ősemberek is éltek errefelé, s a későbbi régészeti leletek alapján nem is hagyta el többé az ember ezt a területet. A 2. században például a rómaiak Floriana néven alapítottak itt egy kisvárost. Naná, hogy honfoglaló őseinknek is bejött, Előd vezér leszármazottai vették birtokba, akik – úgy 1040 körül – Csák nemzetség néven váltak ismertté. Ebből ered a Csákvár elnevezés, e nemzetség tagja a híres oligarcha és rablólovag, Csák Máté is, ám az ő története több mint 200 évvel későbbi, és egészen máshol játszódik… Csákvár hírnevét inkább az Esterházyak öregbítették, akik az 1630-as évektől virágzó gazdaságot, tisztességes települést hoztak itt össze, no meg egy rendes kis kastélyt, amit 1945 után tüdőszanatóriummá alakítottak át.

false

Csákvárra nem a vendéglátás kedvéért futottunk be, átutazóban voltunk, s eszünkbe nem jutott volna, hogy itt pizzán kívül más ételt készíthetnek. A főúton több helyen is hirdetett Publo étterem plakátja is ezt sugallta. „Éttermünkben minőségi, eredeti olasz alapanyagokból válogatott, fatüzelésű kemencében sült pizzák széles választékával…” – így kezdődik a beharangozó, ám a folytatásban más történik, mint amire számítottunk.

Már a Publo kerthelyisége is dicséretet érdemel, hát még a választék! Sokkal változatosabb a szokásos magyarolaszozásnál, az árak szolidak, az idény­jellegű sárgadinnyeleves (850 Ft) pedig jobban frissít holmi üdítőitalnál. A folytatásban az aszalt szilvás kacsamáj baconköntösben, salátával (1390 Ft) egyértelművé teszi, hogy nem nyúltunk mellé. Kitűnő alapanyagok, megkérdőjelezhetetlen frissesség, tökéletes összhatás – aki ennél többre vágyik, az süssön-főzzön otthon. Vagy várja ki a végét! A Publo egészben sült pisztrángja (2250 Ft) ugyanis az idei legjobb, amit kóstoltunk, beleértve a menő hal­éttermeket is. Külön említést érdemel a köret, az ún. sárgarépapörkölt. A pisztránggal együtt valóban a tökéleteshez közeli állapotot teremtenek. És ezen csak rontani lehet. Nem mintha a mandulaforgácsban sült csirkemell karfiolos rizzsel (1950 Ft) rossz lenne, épp ellenkezőleg, de ezt a versenyt már lefutották.

Annyit még jegyezzünk meg, hogy a mindössze 590 forintért árusított csokis szuflé is minden ízében vállalható, mi több, sokkal izgalmasabb, mint a Pesten megszokott, félszívvel odagőzölt rokon háromszor ennyiért. Legközelebb kipróbáljuk a pizzát is, mi több, alig várjuk, hogy legyen legközelebb.

Figyelmébe ajánljuk

Pénzbírságot kért ellenfelére a fideszes polgármester - kis magyar abszurd Bonyhádról

A fideszes polgármester, Filóné Ferencz Ibolya azt kifogásolta, hogy Száraz Zoltán ellenzéki polgármesterjelölt a saját Facebook-oldalán megosztott egy városi szervezésű eseményt. Pedig Száraz a bejegyzésben konkrétan feltüntette, hogy az városi esemény. A helyi és a területi választási bizottság is elég furcsán állt az esethez, ami így a Kúrián folytatódik.