Demeter Szilárd azt mondja, 23 milliárdból fogja áthangolni a magyar popkultúrát

  • narancs.hu
  • 2021. március 10.

Fekete Lyuk

Felállítana egy könnyűzenei központot.

A lazán gázkamrázós publicisztikáját lazán visszavonni szándékozó "orbánista" "kultúraépítő" ötéves terveit osztotta meg a nyilvánossággal egy kormányközeli lapban, így derült ki, hogy 23 milliárd forintból szeretné áformálni a magyar könnyűzenét. 

A Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatója, többek között a könnyűzenéért felelős miniszteri biztos a Mandiner vendégszerzőjeként azt írta:

  • több feladatot és több pénzt fog kapni a jövőben a Petőfi Irodalmi Ügynökség, ami eztán majd „egységbe szervezi a Kárpát-medencei magyar kulturális életet“;
  • emellett "felállítanak" egy "könnyűzenei központot" is, ami majd megvalósít egy könnyűzenei stratégiát, és ez majd "újrahangolja a tágabban értelmezett magyar popkultúrát", 23 milliárd forintból.

De az egy központnál jobb a két központ, ezért létrehoznak egy "könyvközpontot" is, ami majd "jobbítja a magyar könyvkultúrát", hiszen ha nem jobbítaná, akkor rosszabbá tenné, és az rossz lenne. Feltételezzük.

Csakhogy ez így még nem teljes, kell még valami: egy kastély, minimum, ami vagy egy központ lesz, a fentiek közül az egyik, vagy esetleg a két központ tevékenységét koordináló központ. Ez nem világos teljesen, de a központban már valószínűleg tudják, "a tágabban értelmezett magyar" központban meg már biztosan.

Ahogy azt is tudják, hogy hol lesz: „a nemzet fővárosában“. Csak még létre kell hozni. Demeter most bejelentette a létrehozás ötéves tervét, ezekkel a szavakkal: "a következő öt évben egy világraszóló popkulturális és társművészeti központot hozunk létre a Hajógyár és a Zichy-kastély együttesében."

Figyelmébe ajánljuk