1989. október 23.

  • 2014. október 23.

Felszab

Kikiáltották a harmadik Magyar Köztársaságot. Találtunk hozzá két jó képet.

Kikiáltották a harmadik Magyar Köztársaságot. Találtunk hozzá két jó képet. Az egyiken a kikiáltó nem látszik, de a Kossuth téri lelkes tömeg igen. Van azonban az előtérben két tárgy, amely, így utólag okoskodva, a köztársaság vagy akár az ugyanezen a napon érvénybe lépett, módosított alkotmány sorsára nézve is szimbolikusnak mondható. Hogy is kezdődött ez utóbbi?

false

 

Fotó: Szinnyai Gábor/Fortepan

false

 

Fotó: OSA Archívum

A kikiáltó a másik képen sem látszik, mert a kamera Mark Palmer amerikai nagykövetre fókuszál, aki elmaradhatatlan csokornyakkendőjében a tömegben elvegyülve hallgatja az ünnepi szavakat. Amerika akkor is figyelt ránk. Palmer Magyarország igaz barátjaként sokat tett az ország demokratikus átmenetéért. (Szerteágazó tevékenységéről itt írtunk korábban.)

false

 

Fotó: Szinnyai Gábor/Fortepan

A köztársaság kikiáltása után a Szabad Európa Rádió (SZER) magyar híradója megszólaltatta az ellenzéki pártoknak a parlament főlépcsőjén álldogáló képviselőit. Mára sokak számára divatjamúltnak ható, lelkes, őszinte szavak hangzottak el: az 1956–1989-es folytonosságról, békés forradalomról, öntisztulásról. Érdemes szó szerint idézni.

false

 

Fotó: OSA Archívum

Persze nem mindenki volt elégedett az eseménnyel. A téren sem. Egy akkor divatos képzavarral élve: a kikiáltó sokak szemében vörös csillag volt. A SZER hallgatói között is voltak, akik osztották e véleményt, és élve a telefonos visszajelzés lehetőségével, hangot is adtak ennek. Alant egy berni hallgató észrevételeit olvashatják:

false

 

Fotó: OSA Archívum

Figyelmébe ajánljuk