Tévétorrent

Chasing Shadows

Film

Mára módfelett cool dologgá váltak az Asperger-szindróma és az autisztikus spektrumzavar egyéb formái. Lisbeth Salander (A tetovált lány), Sheldon Cooper (Big Bang Theory), Saga Norén (A híd), Sherlock mind zse­niális szakemberként és izoláltságukban is karakán rebellisként ábrázolt figurák, éppen csak az állapotukkal járó hátulütők nem kerülnek mindig előtérbe.

A Chasing Shadows is egy (feltehetően Asperger-szindrómás, bár ez nem mondatik ki) nyomozót állít az előtérbe, aki eltűnt személyekkel foglalkozik. A jellemdinamikára oly érzékeny kor­társ krimitrendnek megfelelően egy homlokegyenest eltérő személyiségű társsal (a most is csodálatos Alex Kingston) kell együtt dolgoznia. A minisorozat nagy erénye, hogy nem valami könnyfakasztó, lassan kibontakozó buddy movie-narratívát erőltet: valódi kommunikációképtelenség van kettejük között. Eltérő módszereik (em­pá­tia/in­tuíció vs. állandó mintázatkeresés és az emberek egyszerű adathalmaznak tekintése) néha valóban erősítik egymást, máskor viszont szabotálják a nyomozást.

A másik pozitívum, hogy sikerül megtalálni az egyensúlyt a nyomozás és a nyomozók magánéletének részletezése között (Stone nyomozó és emigráns bejárónőjének kapcsolata különösen szívmelengető). S még a krimifordulatok sem sikkadnak el a sűrű és északiasan nyomasztó atmoszféra mellett: a széria állandó intellektuális munkára készteti a nézőt, és mindig képes meg­lepetést okozni. Talán az egyetlen probléma a féloldalas szerkezet: négy epizódban két esetet, majd „zárásként” egy őrjítő cliffhangert kapunk. Egyelőre nincs a láthatáron második évad, pedig úgy elnéznénk még.

Figyelmébe ajánljuk