Tévésorozat

Lódísz

David Milch: Befutó

  • - köves -
  • 2012. március 15.

Film

Dustin Hoffman olyan karakterbiztonsággal jön ki a börtönből, mint aki egy épp lezárult börtönsorozatból sétálna kifelé. Pedig ez a sorozat - Michael Mann és a Deadwooddal a westernmennyekbe menesztett David Milch közös szüleménye - csak most kezdődik, és nem börtönös, hanem lóversenyes. Az alvilági előkelőséget játszó Hoffman börtönedzett ábrázata elég biztosíték, hogy egy nézhető karaktere már biztosan lesz a Befutónak. Legyen bármennyire is lócentrikus a sorozat, nincs az az állat, mely lejátszhatná ezt a De Nirónál is De Nirósabb, kilencvenes évekbeli keménységet. És mire Hoffman elhelyezkedik a rá váró Mercedes hátsó bőrülésén, már megvan a széria második önjáró figurája is. Dennis Farina mint a frissen szabadult főember sofőrje, fegyverhordozója és strómanként is eljáró mindenese pontosan azt az alvilági mosolyát villantja meg, ami már eddig is helyet biztosított számára a filmtörténet legszórakoztatóbb kis- és nagymenői között. Vannak ők ketten, decens és életveszélyes alvilági öregurak, akik félszavakból is megértik egymást, és a nap végén néhány szóval, de inkább bajtársias hallgatással nyugtázzák aznapi kétes ügyleteiket. És rajtuk kívül van még a lóverseny is, nehogy elfelejtsük, papíron a sorozat leglényege, zsokék és trénerek, tenyésztők és futtatók, ügynökök, szerencsejátékosok és lódoktorok televénye - lóversenyes sorozat nincs is meg nélküle.


 

Ámbár ez nem is olyan biztos, még akkor sem, ha vagy féltucatnyi történetszál fut itt össze a futamok árnyékában, ló és lovas, zsoké és ügynök, tréner és tulajdonos lép kölcsönhatásba egymással, nem is beszélve a lehetséges kombinációkról. Még lóversenyt is látni, nem is akárhonnan, hanem eddig soha nem tapasztalt szögekből, és lóbelsőt is látni, nem is akárhonnan, hanem belülről - egy orron át ledugott műszeren keresztül. És látni emberbelsőt, a zsoké magányát, a szerencsejátékos kínját, a tréner lelkiismeretét és Nick Nolte-t mint önmaga düledező szobrát - szükséges fordulatok ezek, melyekből a lóversenynek nevezett nagy egészet, a mikro- és makroklímát a néző is megértheti. Már ha akarja, mert nincs az a nagy egész, amely megérne egy sorozatot, arra ott a lóchannel vagy valamelyik sportcsatorna, ide nem a korrekt tájékoztatás kell, hanem az olyan csatalovak, mint Hoffman és Farina. Hogy mi zajlik a Santa Anita pályán, közel sem olyan érdekfeszítő, mint hogy mi zajlik Farina és Hoffman ábrázatán, mely ábrázatok a Muppet Show két öregjével és a mozi komolykodó gengsztereivel egyaránt rokon vonásokat mutatnak. A két álnyugdíjasnak ki sem kell mozdulnia a szállodai lakosztályból, a közelébe sem kell menniük egyetlen lónak sem, hogy érdemes legyen kivárni a következő epizódot. A ló csak dísz, ráadás.

- köves -

Az HBO sorozata


David Milch

Deadwood című sorozatával sokak szerint minden idők egyik, ha nem a legjobb westernjét alkotta meg. A Befutó kreátoraként és vezető producereként saját szerencsejátékos-múltjával és Michael Mann-nal kellett szembenéznie.

Magyar Narancs: Konkrét színészekre írta a szerepeket?

David Milch: Nem, de nagy megkönnyebbülés volt, hogy Hoffman és Nolte urak érdeklődést mutattak. Dustin külön történet, szinte minden jelenetbe belebetegedett, nem volt nyugtom tőle, állandóan jött a kérdéseivel, hogy akkor itt most ezt vagy azt mondaná a karaktere. Ma hajnali hatkor hívott, pedig nem is forgatunk. Mohammed Ali hetvenedik születésnapjára készült egy szöveggel, s arra kért, hogy vegyem át vele.

MN: Sem ön, sem Michael Mann (Milch mellett a sorozat másik vezető producere - a szerk.) nem a könnyű természetéről híres. Voltak összeütközések?

DM: Hát, könnyű, az nem volt. Michael az abszolút kontroll híve, senki másra nem hallgathat a színész, kizárólag őrá. Meg kellett tanulnom, hogy nincs helyem ebben a leosztásban. A Deadwoodnál például ahhoz voltam szokva, hogy semmi sincs kőbe vésve: kijártam a forgatásra, együtt voltam a színészekkel, és nem volt olyan nap, hogy ne változtattam volna a szövegen. Ez most szóba sem jöhetett.


 

MN: Mikor szippantotta be a lóverseny világa?

DM: Ötéves voltam, amikor apám kivitt a lovira. Amikor látta, mennyire vonz a fogadás, meg is kaptam tőle, hogy egy degenerált szerencsejátékos vagyok. Pedig hol voltam én még akkor attól! A lelkemre kötötte, hogy bármennyire is véremben van a játszhatnék, 18 éves koromig ne is gondoljak ilyesmire. Némileg aláásta a szavai komolyságát, hogy a pincérrel titokban megtetette a tétjeimet. Ismétlem, ötéves voltam akkor.

MN: És győzött?

DM: Sajnálom, hogy ezt kell mondanom, de igen.

MN: Mennyi volt a legtöbb, amit lóversenyen nyert?

DM: Többször is nyertem egymillió dollárnál nagyobb összegeket. Voltak lovaim is, amelyek egy verseny alatt összesen több mint egymilliót hoztak. De persze sokat is vesztettem. Ha 25 milliót keresnék ezen a sorozaton, nagyjából akkor lennék egálban, akkor elmondhatnám, hogy visszajött a tanulópénz.

MN: S mennyit veszített legtöbbet egy alkalommal?

DM: Borzalmas kimondani is; több mint egymillió dollárt.

MN: Milyen érzés?

DM: Úgy fáj, mint junkie-nak az ébredés, amikor nincs lóvé anyagra. Annyiszor előfordult velem, hogy már nem is emlékszem valamennyire.

Az interjút a forgalmazó bocsátotta a rendelkezésünkre.

Figyelmébe ajánljuk

Pénzbírságot kért ellenfelére a fideszes polgármester - kis magyar abszurd Bonyhádról

A fideszes polgármester, Filóné Ferencz Ibolya azt kifogásolta, hogy Száraz Zoltán ellenzéki polgármesterjelölt a saját Facebook-oldalán megosztott egy városi szervezésű eseményt. Pedig Száraz a bejegyzésben konkrétan feltüntette, hogy az városi esemény. A helyi és a területi választási bizottság is elég furcsán állt az esethez, ami így a Kúrián folytatódik.