"Négy kicsi inch" - Stephen Graham színész

Film

Január 10-én mutatja be az HBO a Boardwalk Empire - Gengszterkorzó című saját készítésű sorozatát, melyet az alvilági felvilágosítók all star csapata, többek közt Martin Scorsese és Terence Winter (Maffiózók) jegyez. Szesztilalom, húszas évek, Atlantic City, Al Capone... A Caponét alakító brit színésszel, a Blöff vagy épp a Közellenségek játékosával beszélgettünk.

Január 10-én mutatja be az HBO a Boardwalk Empire - Gengszterkorzó című saját készítésű sorozatát, melyet az alvilági felvilágosítók all star csapata, többek közt Martin Scorsese és Terence Winter (Maffiózók) jegyez. Szesztilalom, húszas évek, Atlantic City, Al Capone... A Caponét alakító brit színésszel, a Blöff vagy épp a Közellenségek játékosával beszélgettünk.

*

Magyar Narancs: Tartottak válogatást Capone szerepére?

Stephen Graham: Egyszerűen csak odaadták a szerepet. Dolgoztam korábban Scorsesével a New York bandáiban, már akkor mondogatta, hogy fog ő még nekem szerepet adni valamiben. Úgy emlegetett, hogy én vagyok az ő kis brit Joe Pescije. Aztán nemrég megcsörrent a telefonom; ő volt az, azzal, hogy mit szólnék a fiatal Al Capone szerepéhez. Mit gondol, mennyit hezitáltam?!

MN: Most, hogy mondja, van is valami a Gengszterkorzó fiatal Caponéjában a Nagymenők finoman szólva is hirtelen haragú Pescijéből.

SG: Ha van is, az nem szándékos, mi természetesen egy még sosem látott Caponét céloztunk meg, a fickó humorát, ezt a sötét, erőszakos humort akartuk például megmutatni. Ott van az a jelenet például, amikor egy újságíró nyilatkozatot kér tőle a kocsmapultnál, és Capone ad neki egyet. Egy whiskysüveg az ő nyilatkozatának a lényegi eleme, amit egy erőteljes mozdulattal összetör a nagymellényű firkász fején. A humornak erre a fajtájára gondoltunk.

MN: Történelmileg megalapozott tény, hogy Caponénak volt humora?

SG: Sokat olvastam róla, s abban egyetértenek az életrajzok, hogy szerette megviccelni a környezetét. Különösen a robbanó szivarokkal szeretett játszani.

MN: Milyen életrajzokat olvasott?

SG: Scorsese adott könyveket a kezembe. Deirdre Capone, Al bátyjának az unokája is megírta a maga Capone-életrajzát, de John Roeburt regényét is megkaptam. Kezdőként Capone tagja volt a Five Points Gangnek, ami ugyanazon a hírhedt New York-i környéken működött, amiről és a korai bandaháborúkról Scorsese a New York bandáit készítette. De nemcsak könyveket adott, hanem lemezeket is, korabeli dzsesszt, bluest, varietéslágereket. De amit valóban használtam is a felkészülés során, az egy nagyon kemény, mai szám, egy fiatal angol rapper, Plan B követte el. Elég húzós szöveg, így kezdődik I'll stab you in the eye, yo, With a fucking biro, The same fucking biro you just used to sign your giro, You fucking wino... Szerintem tiszta költészet. És jól illett Caponéhoz, aki még csak egy tapasztalatlan, felfuvalkodott hólyag, és épp akkor kapaszkodik fel a gengszterranglétra legalacsonyabb fokára.

MN: A könyveken, lemezeken túl eredeti filmfelvételek is segítettek?

SG: Rengeteg fotó maradt fenn természetesen, és egy korabeli mozgókép is; Capone 27-28 éves lehet rajta, és épp elhagyja a bíróság épületét. Jellegzetes élethelyzet, hiszen szinte hazajárt a bíróságra. De a hangját nem őrzi semmi. Brooklynból indult, innen vezetett az útja Chicagóba, úgyhogy a mi fiatal Caponénkhoz is rendes brooklyni akcentust használtam. Szerencsém volt, mert a forgatáson akadt egy echte brooklyni villanyszerelő, vele treníroztam. Elég nehéz leírni a brooklyni tájszólást, még talán leginkább a saját, otthonról hozott, liverpooli angolomhoz, a scouse-hoz tudnám hasonlítani.

MN: A Capone-szakértők igen elismerően nyilatkoznak az alakításáról. Csak egynek volt kifogása, nevezetesen, hogy Capone a valóságban jóval magasabb volt.

SG: Capone 1,79 cm magas volt, én 1,69 vagyok. A különbség négy kicsi inch. Semmiség.

MN: Gengsztert játszani egyike a leghálásabb jelmezes játékoknak. Volt olyan gengszterkellék, ami különösen a szívéhez nőtt?

SG: Capone cipője. Azok a régi, gombolt csizmák, amiket még süldőkorában viselt. Kellőképpen kopottnak kellett kinézniük, úgyhogy a viseletesség kedvéért még koptattam rajtuk én is, nagyokat rúgtam a lábam ügyébe akadó dolgokba. Ez is a színész dolga, ha a szerep és a cipő megkívánja.

MN: És a híres sebhely?

SG: Az csak amolyan külsőség volt. A szerep cipőszinten dőlt el.

MN: A dialektusra oktató villanyszerelő mellett akadt, aki a bunyóra is kitanította?

SG: Arra, hogy hogyan kell behúzni valakinek egyet? Ne hülyéskedjen, az ilyesmit nem kell tanulni!

Figyelmébe ajánljuk